След като Министерство на културата чрез Националния фонд за култура

...
След като Министерство на културата чрез Националния фонд за култура
Коментари Харесай

Гаврата с картините на Майстора доведе до оставки в НФК 


След като Министерство на културата посредством Националния фонд за просвета (НФК) отпусна 10 хил.лева на художника Михаил Вучков да подреди галерия на трансексуални дами по картини на Владимир Димитров-Майстора последваха и оставки. Министърът на културата одобри оставките на изпълнителния шеф на фонда, доктор Мирена Станева и на петима от членовете на управителния съвет.

Припомняме за скандалната галерия:

Авторът, претворил произведения на Владимир Димитров-Майстора, става известно, употребявал транссексуални модели, т.е. родени като мъже, изживяващи се като дами, облечени в български национални носии на фона на пейзажи, присъщи за творбите на живописеца.

Последва вълна от отвращение в обществените мрежи, а така наречен създател непретенциозно заяви, че търсел „ публичен разговор, а оттова видимост за това малцинство, извадено от подтекста, в който е сложено от болшинството “.

Името му не е значимо – няма и да го запомним. Тази подигравка не е инцидентна. И не е единствена. Когато ни унижават извън, някак си се сплотяваме за корав отговор. Спомнете си януари 2009 година, във връзка началото на чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз, когато скулпторът Давид Черни изложи в постройката на Съвета на Европа в Брюксел своята апаратура „ Ентропа “, а страната ни беше изобразена като отходно клекало. Тогава скочихме като един и клозетната секция на тази „ творба “ беше покрита с черно платно, разяснява Дияна Тушева във flagman.bg

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР