След като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев актуализира работната група

...
След като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев актуализира работната група
Коментари Харесай

Близо 200 000 в България страдат от деменция

След като министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев актуализира работната група по разработване на Национална тактика за хората с деменция, акад. Лъчезар Трайков от клиниката по Нервни заболявания на Университетска болница „ Александровска “ в София изясни за БНР, че се надява тя да бъде направена до края на годината.

Под шапката „ деменция “ влизат доста болести, само че в половината случаи става дума за болест на Алцхаймер, добави той в предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “: „ Втората по периодичност причина е мозъчно-съдова болест, след което идват заболявания като паркинсоновата. За тези болести стартира да се мисли след 60-годишна възраст. До тези години са относително редки – не повече от 0,5% до 1% от хората в България. Между 60 и 85 години този % става 30% “.

Трудно е да се приказва за окончателно лекуване на деменцията, само че при ранна диагностика „ опциите за влияние са извънредно по-големи и тогава развиването е удобно “, добави акад. Лъчезар Трайков.

„ Тежката фаза на заболяването, в която човек става извънредно подвластен от близките, защото не може самичък да провежда дори сипването на вода от чешмата, можем да я отсрочим със 7-8 години. Като имаме поради, че става дума за хора на възраст 65 - 70+, влизаме в тавана на преживяемостта в България. В България междинната дълготрайност е 74-75 години “, сподели още ученият.

Ранната диагностика изисква доста работа преди този момент, добави акад. Трайков и предложи обзор при невролог и невропсихолог. Необходим е и обзор със скенер или магнитен резонанс. Добър резултат дават и проучванията с лумбална пункция. При композиция на тези способи „ можем с 96% сигурност да кажем кой ще развие в идващите 6-7 години алцхаймерова болест “.

Първите признаци, които да ни насочат, че може да се развива деменция, са забравянето на скорошни събития и податливост на хората да се затварят повече у дома, загуба на интерес към обичани занимания поради недоумение на ставащото. Рискови специалности за отключване на деменцията няма. Високият учебен ценз обаче защищава мозъка.

От три-четири години насам заболяването публично се дели на два стадия, само че от деменция страдат общо 150-200 000 души в България, добави Трайков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР