След като малко по-рано тази година ви представихме по-малкия му

...
След като малко по-рано тази година ви представихме по-малкия му
Коментари Харесай

ACER Predator Helios 18: уникална машина с NVIDIA GeForce RTX 4080

След като малко по-рано тази година ви представихме по-малкия му брат, в този момент пристигна ред да споделим с вас усещанията си от един от най-новите преносими компютри на Acer – Predator Helios 18 PH18-71. Както подсказва и името му, тук става въпрос за 18-инчов геймърски преносим компютър с водещ процесор, необикновен графичен процесор и първокачествен 240 Hz екран.

Моделът работи с NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop, който е доста по-мощен от RTX 4070 и се предлага с 12 GB памет. И той е звездата на първокласната настройка, която се зарежда от Intel Core i9-13900HX, 32 GB DDR5 памет, DTS звукова система и 18-инчов 16:10 екран с периодичност на освежаване 240 Hz, 100-процентно покритие на sRGB обсега и 1600p резолюция. Накратко, всичко, от което се нуждаете, с цел да играете игри на високо равнище, само че и с цел да се отдадете с лекост на основаването на наличие.

Луксозният темперамент на ACER Predator Helios 18 личи и във всички второстепенни детайли,  още от кутията, както и от мекия текстилен калъф, който го обгръща, RGB светлинната шарка, която минава по задната пета, в която се намира част от свързаността, и магнитните капаци на задната решетка, които могат да се смъкват и заменят с втори комплект, включен в комплекта.

Истинската класа обаче е във вътрешните съставни елементи, в лицето на 24-ядрен процесор като Intel Core i9-13900HX с 32 GB 5600 MHz DDR5 памет, 2 TB PCIe 4.0 SSD диск на Samsung, огромен екран с периодичност на освежаване 240 Hz и декларирано 100% покритие на цветовото пространство sRGB, както и мощен мобилен графичен процесор – NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop с 12 GB памет, който би трябвало да задоволи на практика всеки.

Горепосоченото явно си коства парите, тъй че е обикновено моделът да бъде открит за близо 6 000 лева  И макар че това е за топ конфигурацията, Acer оферират на пазара и по-ниско оборудвани модели. Ако можете да си позволите върховата настройка обаче, може би спестяването на няколкостотин лв. за нея не си заслужава. Трябва да прецените.

Не че сходна сума е налична за всеки, знаем, само че въпреки всичко става дума за 240 Hz IPS екран и заявено покритие на DCI-P3 диапазона от 100%, съвместимо на хартия с потребностите на основателите на наличие от друг тип. Следователно тя надалеч надвишава потребностите на средностатистическия геймър и е допустимо да се отиде още по-далеч, като се изчака съществуването на модели с 250 Hz Mini LED екрани и бляскавост 1000 нита за тези, които изискват и първокласен HDR.

Вниманието ни обаче очевидно е ориентирано към въпросния преносим компютър – първокласен модел, оборудван с тринадесето потомство мобилен процесор на Intel с 16 E-Core и 8 P-Core, който най-малко на доктрина може да доближи оптималната скорост от 5,4 GHz. Говорейки за преносими компютри, не чакаме тези скорости да се съблюдават или поддържат дълго време, макар че става дума за обемен преносим компютър, който може да употребява термопаста от течен метал и оптимизациите на петото потомство охладителна система AeroBlade. Всичко това, което към този момент можем да приемем за даденост, не е задоволително, с цел да задържи на разстояние процесор, който не отстъпва доста на десктоп аналога си, т.е. един от най-мощните процесори. Нашето внимание обаче е ориентирано основно към NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop, графичен процесор, който дава обещание несъмнено висока продуктивност.

NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop е графичен процесор с 12 GB памет и 7 424 CUDA ядра, което е с 24% по-малко от NVIDIA GeForce RTX 4090, който в тази настройка има разполагаем 165 W мощ при оптималната 175 W. Следователно той не е претрупан на най-много, само че въпреки всичко чакаме голям скок по отношение на NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop, който е с 38% по-малко във връзка с CUDA ядрата и е арестуван както във връзка с зареждането, с оптималната мощ 140W, по този начин и във връзка с паметта, с 8GB.

Очакваме страхотни неща от такова съоръжение, само че когато приказваме за такива високи числа, е добре да вземем поради всеки подробност, а в този случай има няколко, които би трябвало да се вземат поради, като се стартира от свързаността, която включва два врата Thunderbolt 4 и читател на MicroSD, и се приключи с високоговорители в жанр саундбар, ситуирани тъкмо под екрана, и поддръжка на DTS. В комплекта са включени също по този начин цялостна RGB клавиатура с осветяване за всеки клавиш, алуминиев похлупак и интериор, голям тъчпад, физически клавиш с осветяване за смяна на режима на работа на преносимия компютър в придвижване и програмен продукт PredatorSense, който ви разрешава да настроите звука TrueHarmony, да активирате екранното пресилване, да калибрирате вентилацията и честотите, да персонализирате моделите на осветяване и да измененията стартовото лого на преносимия компютър.

Външен тип

Освен че е по-голям, новият ACER Predator Helios 18 е по-изчистен и грациозен от своя предходник. Но въпреки да наподобява много сдържано, той не е лишен от своите странности, като се стартира с RGB шарката във футуристичен жанр на задната пета, която замества предната RGB лента на предшественика. Заслужават да се отбележат и магнитните и сменяеми капаци на задната вентилационна решетка, които са част от дизайна, който като цяло е тъничък макар размера на преносимия компютър. Не че оптималната дебелина от 2,91 см е изключително огромна за устройство от този тип, само че сред забележителния диагонал и задната пета площта на преносимия компютър е несъмнено огромна.

Удължаването на ширината с повече от 40 сантиметра трансформира преносимия компютър на ACER в огромен сурогат на настолния компютър, който неизбежно става доста обемист, когато се употребява в придвижване. Но размерите освен спомагат за разсейването на топлината, само че също по този начин разрешават да се разположат 18-инчов екран, обемен тъчпад и цялостна клавиатура с добре ситуирани клавиши, които са комфортни за потребление и всички са самостоятелно осветени от Micro LED за понижаване на отблясъците и възстановяване на четимостта.

Материалите безспорно са първокласни, а цялостното качество на направата оправдава упованията. Капакът явно е направен от алуминий и обгръща и пластмасовите рамки, които в профил са много тънки, което още веднъж приказва за огромен преносим компютър. Доста дебела, въпреки това, е горната рамка, където е ситуирана 1080p уебкамерата, само че това подхожда на съвсем невидима дребна дупка в средата на елементарна лента от доброкачествена грапава пластмаса, която не пречи на цялостния дизайн. Картината се добавя от алуминиевия интериор, като зоната на клавиатурата е издълбана, с цел да остане повече място за клавишите, и от несъмнено здравия стомах от груба пластмаса с по-дебели крачета откъм гърба, които подкрепят разсейването.

Екран

Мощта на ACER Predator Helios 18 PH18-71 се показва посредством 240 Hz екран, който може да се похвали с ниско време за реакция даже без активиране на режима overdrive от софтуера ACER PredatorSense. И това е фактор, който незабавно се вижда от неналичието на артефакти, като се изключи доста едва пробуждане, очевидно единствено при специфични проби. Следователно приказваме за екран, който е отличен за игри, даже за високоскоростни заглавия, и това не е единствено с помощта на високата сърдечност на панела.

Цветовото покритие на този преносим компютър го прави уместно устройство даже за графично интензивни заглавия и професионална среда. Той освен се приближава доста покрай 100% от оповестеното покритие на цветовото пространство DCI-P3, покривайки цялата гама sRGB, само че и се радва на отличен контрастност, най-малко когато приказваме за IPS панели, чието главно ограничаване е дълбочината на черното. И това е с помощта на равномерната подсветка, която на междинно равнище към този момент подсигурява жив и въздействащ облик, само че може да доближи до над 500 нита и удостоверява цялостното високо качество на екрана, който е в положение да се оправи със задачата на преносим компютър, който, както ще забележим по-късно, подсигурява и отлична продуктивност.

Производителност: синтетични бенчмаркове

Преди да заговорим за продуктивността, дано да поговорим за аудиоотдела, който е в положение да обезпечи чисти високи и прилични ниски честоти с допустима мощ на звука, и за SSD диска на Samsung, който се радва на отлична продуктивност за PCIe 4.0 устройство, което, що се отнася до поредното четене и запис, доближава надлежно 7078,09 MB/s и 5127,38 MB/s. Но е ясно, че това са второстепенни детайли, изключително в тази ситуация с модела, който дойде в нашата редакция и който зададохме в режим Performance, предложен от самата ACER за игри и рендиране, като в същото време се уверихме, че сме избрали режим на оптималната продуктивност в Windows 11. Изключихме и вградения графичен процесор, с цел да дадем приоритет на NVIDIA GeForce RTX 4080, като оставихме ръководството на вентилаторите на системата.

Режимът за продуктивност на софтуера на ACER е планиран по този начин, че да постанова честоти на графичния процесор, само че не и на централния процесор, оставяйки системата на вентилатора да се опита да понижи шума, когато не е подложена на рисково натоварване, само че продуктивността на процесора към момента е по-висока от тази на други преносими компютри от висок клас, оборудвани с Intel Core i9-13900HX. В 3DMark Time Spy Extreme оптималното преимущество е 1%, само че когато става въпрос за точкуване в рубриката „ Физика “ на тестванията 3DMark Fire Strike Ultra, той е с до 11% по-производителен и това е с помощта на достатъчното разпръскване, с цел да се избегнат проблеми с термичния дроселиране.

NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop явно превъзхожда NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop, взет при оптималната му 140W мощ, само че при тестванията дистанцията сред двата графични процесора е в действителност странично. Моделът от по-нисък клас освен се задоволява с 38% по-малко CUDA ядра и по-ниска пикова периодичност, само че и би трябвало да се бори със спирачка на мощността и същите 8 GB памет като NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop. Не е изненадващо, че резултатите в синтетичните бенчмаркове дават на RTX 4080 Laptop преимущества от 42% в 3DMark Fire Strike Ultra и 45% в теста 3DMark Time Spy Extreme, до над 100% в резултата в 3DMark Fire Strike Ultra в 8K, където 12GB памет става решаваща. Тя също по този начин превъзхожда модела от по-нисък клас с 50% в 3DMark Port Royal, 60% в чистото трасиране на лъчи и 45% в тестванията DLSS 3.

Не всичко обаче се дължи на присъщите ограничавания на NVIDIA GeForce RTX 4070. RTX 4080 Laptop е карта, предопределена за преносими компютри от висок клас, и е задоволително мощна, с цел да не обезобразява даже спрямо NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop, като в синтетичните бенчмаркове превъзхожда с диапазон от 20% до 26% и е в сходство с 24% преимущество в броя на CUDA ядрата. Но разликата се стеснява до приблизително 18,5% в тестванията за чисто трасиране на лъчи до 16% в тестванията DLSS 2 и 14% в тестванията DLSS 3. Достатъчно, дружно с процесор, който работи по мед и масло, с цел да разреши на NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop на преносимия компютър ACER да получи по-висок резултат в VRMark Cyan Room от преносимите компютри, оборудвани с RTX 4090 Laptop.

Геймърска продуктивност

Геймърската продуктивност на ACER Predator Helios 18 PH18-71 подхожда на резултатите от синтетичните бенчмаркове и в 1600p, референтната разграничителна дарба на преносимия компютър на ACER, води до периодичност на фрагментите, която е с 34% до 51% по-висока от тази, записана със 140W преносим компютър NVIDIA GeForce RTX 4070. Трябва да кажем, че преимуществото се смъква до 26% в Watch Dogs: Legion, само че става дума за DLSS 2 в режим на продуктивност, тъй че технологията DLSS Frame Generation липсва, а резолюцията е под 1200p. Следователно спирачката на процесора се усеща изцяло, което се вижда и при Cyberpunk 2077 и Flight Simulator, работещи в 1200p и с продуктивност единствено с 23% по-висока от тази на преносимия компютър 4070. Но става дума за резолюция, която при преносим компютър от този вид има смисъл единствено когато става дума за спортни игри, които по този начин или другояче са длъжни да работят с доста висока периодичност на фрагментите.

Връщайки се към разграничителна дарба 1600p и премахвайки повишението на мащаба от заглавията на DLSS 3, преимуществото на паметта на NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop става още по-значително. При Flight Simulator приказваме за нарастване на NVIDIA GeForce RTX 4070 от 140 W до 70%, което е задоволително, с цел да играете при 61 FPS без DLSS и без никакви взаимни отстъпки. А също по този начин е допустимо да се насладите на оптимално образно преживяване с A Plague Tale: Requiem, макар че сенките с трасиране на лъчите осакатяват честотата на фрагментите до 39 FPS, и в Cyberpunk 2077, в този случай обаче покрай границата от 30 FPS. Но приказваме за рискови случаи за карта, която може да играе в 1600p без upscaling. Освен това DLSS 3, която при тази разграничителна дарба съвсем постоянно се показва чудесно на 18-инчов екран, е оръжие, което не е за подценяване за тези, които ценят трасирането на лъчи: тя също по този начин разрешава Cyberpunk 2077 да се играе в режим Overdrive, като осветлението се обработва напълно посредством трасиране на пътя, при 63 FPS в режим на продуктивност.

Както нормално, подложихме преносимия компютър на тест и в резолюция 2400p, с цел да оценим опцията за потребление на преносимия компютър ACER с външен 4K екран.

Тук 12-те GB памет на NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop се демонстрират с до 85% по-висока периодичност на фрагментите в Total War: WARHAMMER III и F1 22 и даже със 115% по-висока в Flight Simulator. И това е задоволително, с цел да играете тежкия и гръмък симулатор на Microsoft със 71 FPS и да изтласкате Cyberpunk 2077 с трасиране на лъчи в вманиачен режим до 58 FPS. Единственото изключение е A Plague Tale: Requiem, само че въпреки всичко приказваме за 49 FPS в 3840 x 2400 с деен ray tracing на сенките за заглавие, което е изцяло годно за игра. И е допустимо да спечелите място, като настроите преносимия компютър в режим Turbo, поради голямото нарастване на процесора, който при действително доближаване към оптималните стойности дава до 13% повече, което в Cyberpunk 2077 си коства приблизително 34 FPS без увеличение на мащаба в 1600p. Увеличаването на мащаба е належащо при прекосяване към потребление на батерията, с уравновесен профил PredatorSense и деен Optimus, само че към момента приказваме за продуктивност към 60 FPS, оптималната постижима поради лимитираното освежаване в този режим.

По създание ACER Predator Helios 18 PH18-71 е превъзходен за игра на игри в 1200p с доста висока кадрова периодичност, отличен за игра на заглавия с висок графичен профил в 1600p, дотолкоз, че може да издържи Cyberpunk 2077 в режим Overdrive, и безспорно е подобаващ за свързване с външен 4K екран, както за работа, по този начин и за развлечение. Всичко това с помощта на графичен процесор, който, като изключим съображенията за upscaling и ray tracing, обезпечава явен скок по отношение на върховото решение от предходното потомство, без да е нужен DLSS 3, и впечатляващ скок по отношение на за жалост куцащия преносим компютър NVIDIA GeForce RTX 4070. И всичко това с разлики по отношение на преносимия компютър 4090, които постоянно имат относителна тежест в игрите. В някои случаи върховете на гамата претендират за спомагателна памет и CUDA ядра в размер на 25%, само че при резолюция 1600p разликите варират сред 7% и 20%.

Температури, звук и консумация на сила

Като се има поради естествената приложимост на настолен компютър, сред видеоклипове и текстови редактори, преносимият компютър на ACER е съвсем изцяло беззвучен, като се изключи леко съскане в няколко редки случая, до момента в който процесорът се колебае към 56 градуса. Когато става въпрос за игри, температурата на процесора доближава до 88 градуса при честоти към 4000 MHz, само че като цяло се задържа към 80 градуса, което е много хладно за този вид. От друга страна, графичният процесор е малко по-горещ от междинното, с 80 градуса за честоти, движещи се сред 1600 MHz и 2160 MHz, само че става дума за много положителни общи температури, като се има поради, че системата AeroBlade не е парна камера. Проблемът, в случай че въобще има подобен, е шумът, който не е рисков, само че безспорно подхожда на 46 децибела, които към този момент изискват положителни слушалки, с цел да бъдат издържани. И даже това може да се окаже незадоволително в режим Turbo.

При натискане на системата на най-много шумът лети до 52 децибела и макар огромния размер въздух, толкоз огромен, че преносимият компютър вибрира, температурите се изплъзват от контрола на разсейването. Всъщност графичният процесор се повишава до 82 градуса, с няколко скока до 84, само че казусът е в централния процесор, който се колебае сред 87 и 96 градуса, макар че честотата е закована на 4133 MHz на всички ядра, а графичният процесор се движи сред 2160 и над 2400 MHz. Огромен скок, който, както видяхме, подсигурява доста висока продуктивност за преносим компютър, който с няколко настройки на честотите и напреженията безспорно е кадърен да достави задоволство и на най-претенциозните консуматори.

Палец надолу във връзка с подвижността, както поради размера и солидното зареждане, по този начин и поради батерията. Приблизително едночасовата автономност в игрите, която може да доближи до час и половина с по-малко взискателни заглавия, не е неприятна поради хардуера. От друга страна, животът на батерията при обща приложимост надалеч не е трогателен: в случай че яркостта не е понижена до най-малко и интернетът не е изключен, той не надвишава четири часа. Но ние приказваме за преносим компютър, който съставлява квинтесенцията на заместителя на настолния компютър и явно е предопределен да се употребява главно на бюро и с електрически контакт на разположение.

В последна сметка

Между размерите, шума и живота на батерията, елегантният, само че обемист ACER Helios Predator 18 PH18-71 е планиран съвсем извънредно като сурогат на настолния компютър, комплициран освен за потребление в придвижване, само че и за преместване в офиса, университета или където и да било другаде. Освен това става дума за модел, чиято цена е близо 6 000 лв., макар че не разполага с най-мощното графично решение в близост. При преценката му обаче е извънредно значимо да се вземе поради и фактът, че този преносим компютър е оборудван с отличен екран, прилична звукова система, мощен процесор, който се употребява доста добре, и графичен процесор, който като цяло не е толкоз надалеч от върха на гамата.

Плюсове
    Мощен и съвършен за 1600p, само че и кадърен да се конкурира с 4K     Висококачествен 18-инчов екран     Турбо режимът подхожда на забележителен овърклок на CPU и GPU
Минуси
        Не доста мобилен     Висока цена

Пълните характерности на ACER Predator Helios 18 PH18-71

      Процесор: Intel Core i9-13900HX 24 ядра и 32 влакна @5,4 GHz при 45 W     Графичен процесор: NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop 12GB GDDR6 165W     Екран:

18-инчов IPS вид със съответствие на страните 16:10

Разделителна дарба WQXGA (2560 x 1600)

Опресняване 240 Hz

G-Sync

Време за реакция 3 ms

100% DCI-P3 гама

Превключвател MUX + NVIDIA Advanced Optimus

    RAM: 2x 16 GB DDR5 SK Hynix @5600 MHz CL 46     Съхранение: 1x 2 TB SSD Samsung MZVL2 PCIe 4.0     Безжична съгласуваност: Intel Killer™ Wi-Fi 6E AX1675i, Bluetooth 5.1     Портове:

2x USB-C Thunderbolt 4 (с режим DisplayPort)

2x USB-A 3.2 Gen 2

1x USB-A 3.2 Gen 1

1x HDMI 2.1

1x 3,5 мм смесен аудио жак

1x Ethernet 2,5 Gbps

MicroSD читател

Ключалка Кенсингтън

    Батерия: 90 Wh     Клавиатура: chiclet с самостоятелна подсветка за всеки клавиш     Уеб камера: 1080p     Аудио:

Два високоговорителя

ACER TrueHarmony

2 микрофона

Размери: 40,5 x 29,15 x 2,71 ~ 2,91 см

    Тегло: 3,16 кг     Цена: 4849 лева
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР