След като има общ европейски енергиен пазар, мерките също трябва

...
След като има общ европейски енергиен пазар, мерките също трябва
Коментари Харесай

Очакване: Екстремните цени на електроенергията ще се задържат и ЕК трябва да е по-активна за намиране на решения

След като има общ европейски енергиен пазар, ограниченията също би трябвало да са общи / 09:27 ч. 43  article picture alt description
Енергийната рецесия сподели, че казусът с високите цени - както на газа, по този начин и на електрическата енергия, е общ за всички страни на Европейския съюз. А европейските проблеми изискват решение на общоевропейско равнище. Не на национално. Няма по какъв начин да има общ европейски енергиен пазар, в случай че всяка страна си взима сама решения на национално равнище. Когато енергийният пазар е общ, трябват и общи решения. Европейската комисия би трябвало да е по-активна. Така основният икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков очерта опцията за намиране на излаз от обстановката с високите ценови равнища на електрическата сила, а и на газа, в границите на уебинар " Ценови равнища и обединяване на пазарите ".

Екстремните цени на електрическата енергия, съгласно нашите упования ще се задържат най-малко до март месец, разяснява от своя страна изпълнителният шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители - БФИЕК, Ивайло Найденов. Той аргументира прогнозата си с нагнетяването на природен газ в газохранилищата в интервал на високи стойности и запазващия се висок растеж на производството на електрическа енергия от газ. И изрази вяра обезщетенията, задействани от служебното държавно управление от 110 лева за MWh да продължат и до края на зимата.

Ще създадем всичко допустимо за предложение на нови артикули, ангажира се от своя страна изпълнителният шеф на Българската самостоятелна енергийна борса - БНЕБ, Константин Константинов.

От Асоциацията на търговците на електрическа енергия остават с неразбиране по какъв начин във време на енергийна рецесия и високи цени се подхващат стъпки за смяна в разпоредбите за търговия с електрическа енергия, които водят до ново покачване на цените.

На процедура специалистите, участниците в пазара и бизнесът в България се сплотиха към освен във връзка с аргументите за енергийната рецесия, само че и по опциите за намиране на решение.
Разделянето на две ценови зони
Явлението, върху което от много време бизнесът обръща внимание е разделянето на европейския енергиен пазар на две ценови зони. В резултат на това, както е известно, се получават интервали с разлика сред цени в Германия и България от над 100 лева за MWh.
" Преди се следиха тесни места на границата на Унгария, Словакия и Австрия и много постоянно Югоизточна Европа остава като ценови остров с по-високи цени. Така на процедура Европа се разделя на две ценови зони. Въпросът е дали България и прилежащите страни работят за решаването на този проблем, сложи въпрос Ивайло Найденов от БФИЕК. Защото, както се изрази той, при едно такова делене е мъчно да се приказва за единен европейски електроенергиен пазар.
" Без задоволително преносни качества не може да се каже, че споделяме еднообразно дефектите и резултатите от тези политики ", счита той.
Важно е дали едни цени са близки със прилежащите пазари и дали има разлика сред тях, междусистемната съгласуваност е от изключително значение, разяснява от своя страна и ръководителят на АТЕБ Мартин Георгиев. По думите му, от междусистемната съгласуваност зависи и опцията за транспорт на непотребната сила от по-скъпата енергийна система към по-евтината, с цел да се получи един тип равнене на цените. Между Западна Европа, Централна Европа и Югоизточната част съществува една преграда - унгарският пазар, където съществува " непълен потенциал, с цел да се придвижи (грубо казано) евтина сила към нашия район ".
Проблемът с междусистемната съгласуваност не бе подминат и от основния икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков. " Традиционно енергийните потоци текат от север на юг. В някои летни месеци имаме известно превръщане. Миналата година при пандемията това беше тотално друго, само че тази година видяхме спрямо предкризисните равнища, че износът на електрическа енергия на България към Румъния, Сърбия и Македония е по-висок, в сравнение с към Гърция и Турция. Това е предстоящо събитие поради консолидиране на пазарите. Просто Централна и Западна Европа " изсмуква " всякаква сила, която може да откри, поради по-високите цени, само че това превръщане на енергийните потоци слага спомагателни въпроси, както за междусистемната съгласуваност, за конкурентоспособността, по този начин и за търговията. Това са въпроси от европейско естество. Европейска комисия споделя, че това всяка страна би трябвало си взема решение поотделно, само че може би не е най-хубавото решение ", разяснява специалистът.
Според мненията излиза, че в ръцете на ЕСО е и разширението на преносния потенциал към Гърция и Румъния, а това е заложено и в десетгодишните проекти на систематичния оператор. Отговор обаче по какъв начин тъкмо да се реши разделянето на двете ценови зони на този стадий няма. Това от своя страна оставя много настояща опцията за по-високи цени в района на Югоизточна Европа за неустановен интервал, което естествено се отразява освен на промишлеността, а и на милиони консуматори в тази част на континента.
Цени и проблеми на бизнеса
" Ние не сме енергоемки. Ние сме енергоинтензивни. При нас самите софтуерни процеси изискват голямо количество сила. Затова логиката за нас е да се купи товар на дълготраен контракт, с цел да се " закове " и доставката и цената ", изясни изпълнителният шеф на БФИЕК. В този смисъл той сложи въпроса за опциите за дълготрайно договориране на количества електрическа енергия, тъй че да има предвидимост. В тази връзка той съобщи, че едно от предложенията е и за основаване на " обособен сегмент за промишлеността " (на БНЕБ), като посочи, че сега се прави разбор дали това е допустимо да се случи и по какъв начин.
Последните препоръчани промени в Правилата за търговия с електрическа сила пък се оказаха проблем за АТЕБ. Административната интервенция във връзка с разбиването на балансиращите групи ще има негативен резултат и ще докара до по-високи цени на силата, а това е нещо невиждано, изключително в изискванията на енергийна рецесия с високи цени, счита ръководителят на асоциацията Мартин Георгиев.
Практиката за обединяване на балансиращите групи в България е главният инструмент за понижаване на високите разноски за балансираща сила, които в България са на много високи равнища по отношение на прилежащи страни и по-развити пазари, разяснява в ревюто си той.
" По наши оценки не по-малко от 80 % от клиентите, които се доставят от балансиращия пазар са членове на такива групи. Административната възбрана за обединявания на такива групи в действителност по наши преценки, разбори и симулации ще докара до много на брой негативни резултати и ще засегне повече участници, както консуматори, по този начин и ВЕИ производители. Основно по административен път ще се усилят количествата небаланс, които се заплащат в системата, без да се усилят действително разноските на ЕСО за ръководство на системата. По административен път ще бъдат раздробени тези небаланси и опцията за тяхното нетиране, което се случва в обединените балансиращи групи. Това надлежно ще докара и до по-високи цени за участниците, което ще стигне до крайните консуматори и ще усили цената за тях ".
" Друг резултат, който ни тормози е, че ще намалее конкуренцията сред доставчиците. Защото за по-малките снабдители сега, в действителност опцията да са конкурентни на пазара е да има конкурентни равнища на разноските за балансиране. Това да оферират конкурентни цени се дължи на обстоятелството че са членове на обединени балансиращи групи, където се понижават разноските. Ако бъдат раздробени, тези дребни участници ще имат в действителност висока цена за балансиране, заради дребните си портфолиа и надлежно автоматизирано ще отпаднат от пазара, което ще докара до централизация в няколко огромни доставчика. Не считаме че това е от интерес за пазара, защото ще докара до една форма на натурален монопол и несъмнено, не считаме че една такава смяна е удачна, защото нарушава комерсиалната независимост.
За присъединяване на пазара би трябвало да има минимални ограничавания, минимални регулаторни намеси на пазара и да се остави да се саморегулира на база на преимуществата на разнообразни тактики за присъединяване ", съобщи Георгиев.
В търсене на решения
Високите енергийни цени не са единствено проблем на България, само че и на всички страни в Европейския съюз. Затова решението не може да е единствено на национално равнище. В това бе безапелационен основният икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.
" Проблемът се получава тогава, когато покупателната дарба и конкурентоспособността на стопанската система изостават. Тоест те се усилват по-бавно, в сравнение с се усилват енергийните цени, което в последна сметка води до прочут дисбаланс ", изясни той. В тази връзка направи разлика сред компании, чиято продукция е с висока добавена стойност и при тях покачването на цената на електрическата енергия няма да е проблем, до момента в който за " действия с по-ниска добавена стойност явно ще имат проблем, защото там конкуренцията явно е повече при ценовите равнища, в сравнение с като качество на услуга ".
" Допълнителен проблем се появява според и от това къде работят самите компании ", добави той като направи разлика сред това дали става въпрос за подизпълнител към огромна компания или не. " Ако това обаче е конкуренция на равнище цени, историята е напълно друга и тогава въздействието на тези високи енергийни цени върху конкурентоспособността на самите компании като цяло се трансформира ", сочи изводът на специалиста.
" Номинално нарастване на цените има друго значение при другите промишлености, другите стопански системи. Предвид структурата на нашата стопанска система виждаме по-сериозен напън на тези цени върху крайното произвеждане, което основава спомагателен проблем. Европейската комисия споделя - всяка страна е свободна да обезпечи ограничения. Да, само че по-бедните страни се характеризират и с промишлености, които са със относително по-ниска добавена стойност, и опциите са по-ограничени. Получава се един затворен кръг, от който е мъчно да се излезе. Всичко това слага и под въпрос цялостната интеграция на пазарите, свързването на другите пазари, междусистемните връзки, до каква степен всяка страна е свободна да изнася електрическа енергия, до каква степен могат да се постановат едностранни ограничавания, което си е сериозен риск ", счита Калоян Стайков.
В тази връзка той разяснява и пазара на Полша, където в действителност се записват и следят по-ниски цени, само че който, както излиза наяве, слага и редица въпроси. От една страна за междусистемната съгласуваност, от друга - за ролята на базовите централи, а и поражда опасения от клатушкане в неправилна посока. Калоян Стайков, даже отиде по-далеч и напълно основателно в догатките си, че " в огромна степен слага под въпрос и това, че може да има обединен европейски пазар, в който имаме друго произвеждане на разнообразни системи (понеже той е толкоз обвързван, че електрическата енергия безпроблемно тече на всички места и в действителност няма да има проблеми за това нещо и надлежно концепцията за базови поколения просто ще изчезне). Мисля, че тази рецесия сподели, че това не е тъкмо по този начин, а даже и да е по този начин няма да е толкоз елементарно да се реализира ", счита той.
Калоян Стайков бе много сериозен и в коментара си във връзка с ролята на дълготрайните контракти за електрическата енергия и газа и спот търговията. " От години Европа дава преимущество, дава тежест на спот пазара, а въпреки това желае да употребява газа за преходно гориво, което е добре, само че когато няма обезпечени цени този преход може да излезе доста безценен. Това се отнася и за електрическата енергия, където има сериозен проблем поради диспропорциите ", счита той.
" Ако сме научили нещо от развиването на енергийните пазар, както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати това е, че няма решение, което да работи на всички места. Тоест би трябвало да се търси решение съобразено с националните особености, а не на модел, който да не работи.
Проблемите за енергийната рецесия към този момент са известни, само че в случай че се търси решение, то би трябвало да е на европейско равнище, тъй като в случай че се остави на всяка страна може доста елементарно да се стигне до такива като в Испания, които след това бяха преосмислени ", разяснява той. По думите на специалиста, явно е, че актуалните решения на Европейска комисия не работят. Но изходът, бъдещите стъпки би трябвало да са на европейско равнище, тъй като залитането в една или друга посока може да е в ущърб.
След като има общ европейски енергиен пазар, ограниченията би трябвало да са общи. Европейска комисия би трябвало да е по-активна и да работи за целия Европейски Съюз, а не всяка страна да си взема решение проблемите едностранно, безапелационни са специалистите.
С обединяването на електроенергийния пазар на българска и румънска граница приключи и процеса на европейското обединяване. Анализът на БНЕБ сочи - свързването нито с Гърция, нито с Румъния е причина за високите цени. То покачва ликвидността на борсата и конкуренцията при участниците, само че не диктува цените. Разбира се, има разновидности и благоприятни условия, по които енергийната борса в България би трябвало да се съобрази.
Препоръката за връщане на затворения екран " Непрекъсната търговия " (част от сегмент Двустранни договори) се чака да бъде разисквана още веднъж. Въпросът, както излиза наяве обаче не е в броя на екраните за търговия на БНЕБ, а в това какъв брой бързо могат да се стиковат другите страни по практични решения за бизнеса, с цел да може да се усети някакво действително облекчение от страна на промишлеността, дребният и междинен бизнес и надлежно крайните консуматори, които като цяло понасят цялата тежест на невиждано високите цени на електрическата енергия.
Облекченията обаче не са решение на проблемите, а както излиза наяве обединеният европейски електроенергиен пазар има такива. Сега на ход е Европейската комисия.
Текстът е оповестен първо в dir.bg
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР