След като дадохме 10 млн. лева на продуцентите, за да

...
След като дадохме 10 млн. лева на продуцентите, за да
Коментари Харесай

Изкуството на филмовия монтаж

След като дадохме 10 млн. лв. на продуцентите, с цел да разберем в какво биха ги вложили по този начин, че да ни ги върнат и всички да сме на облага, а по-късно предизвикахме каскадьорите да паднат вярно от коня, с който препускат през снимачната площадка, и звукарите да ни обяснят по какъв начин се основава звуковата картина на българските филми, а операторите имаха за задача да ни разкрият по какъв начин се построява визията на даден филм, по отношение на неговата драматургия… В този епизод на „ Кино с думи “ напълно разумно ви срещаме с тези, които дорисуват кино лентата, когато всичко към този момент упоменато се случи, а точно монтажистите – доцент Нина Алтъпармакова, Виктория Радославова и Бохос Топакбашиян.

„ Изкуството на монтажа “ – опитваме се да разкрием тайната зад тази изкусна магия в близо 60 минути на в партньорство с Българското национално радио – „ Кино с думи “! Проектът е осъществен с финансовата поддръжка по Програма „ Публики “ на Национален фонд „ Култура “.

Нина Алтъпармакова е е режисьор на монтажа на над 70 игрални и документални филми, доста от които носители на награди, като „ Светът е огромен и избавление дебне отвред ”, „ Азбука на вярата ”, „ Омлет ”, „ Посоки “, „ Възвишение “, „ Ирина “, както и на идните премиерни заглавия „ Голата истина за група „ Жигули “ и „ Чамла “. Преподавател е в бакалавърската стратегия „ Филмов и ефирен монтаж “ в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ от 1999 година

Виктория Радославова е режисьор по монтажа на филмите „ Воевода “, „ Христо “, „ Събирач на трупове “, „ Петя на моята Петя “, „ Уроци по немски “ и „ Януари “, учител в Сдружение „ Творци “ и Нов български университет (НБУ) и съосновател и изпълнителен шеф на Фондация „ Чуй ме със сърцето “. Тя е режисьор по монтажа и на сериалите „ Денят на бащата “, „ Дяволското гърло “, „ Дървото на живота “, „ Столичани допълнително “, „ Скъпи наследници “, „ Островът на сините птици “, „ Съни Бийч “.

Бохос Топакбашиян е режисьор по монтажа на стотици музикални клипове, работил е по доста телевизионни сериали и филми, измежду които пълнометражните „ Доза благополучие “ и „ Рая на Данте “, късометражните „ Maika mi calling “, „ Солвейг “, „ Къщата “, „ Батмобил “, „ I don’t wanna grow up “, „ Шшшт… Попей ми! “ и документалните „ 88 MHz “ и „ Чувство за нетърпимост “.

Финалният свършек по пътя на основаването на един филм е монтажът – той събира всички дребни късчета от пъзела, с цел да се получи едно цяло и то да бъде прочувствено въздействащо. Процесът е извънредно виновен, защото от него зависят положените старания от целия екип. Той може да промени радикално метода на описване и да подреди по този начин епизодите, че да бъде изменен напълно подтекстът на сниманата реалност. За всички провокации и вълнуващите моменти, които са имали в работата си до момента, описват в епизода режисьорите по монтажа Нина Алтъпармакова, Виктория Радославова и Бохос Топакбашиян.

И още: Дългият път на монтажа – събирането на всички детайли и събирането на всички процеси по основаването на един филм; Какво значи да си режисьор по монтажа; Монтажът като причина за смяна на първичната идея в драматургията; Трябва ли да бъде следван строго сюжетът при процеса на монтаж; Отношенията сред режисьора и монтажиста – спорът на идеи; Спецификите в построяването на структурата на игралния филм и сериала; Необходимостта от монтирането на разнообразни като род и специфичност проекти; Подходът на монтажистите към актьорската работа; Филмът „ Между фрагментите “, разказващ историята на монтажистката работа; Разликата сред това да работиш с лента и напълно дигитално; Любовта и отдадеността на монтажиста към неговата професия; Монтажът на терен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР