След известно закъснение хеликоптерът на НАСА Ingenuity излетя от повърхността

...
След известно закъснение хеликоптерът на НАСА Ingenuity излетя от повърхността
Коментари Харесай

За пръв път в човешката история: Изпратихме управляван робот на друга планета

След известно забавяне хеликоптерът на НАСА Ingenuity излетя от повърхността на Марс, съобщи Zero Hedge. " Политането на хеликоптера от повърхността на Червената планета ще накара братята Райт да се гордеят ", показват от изданието.

Jet Propulsion Lab акцентираха в Twitter, че това е първият летателен съд, ръководен от Земята, който е изхвърчал на планета, друга от нея, в човешката история.

4-килограмовият хеликоптер се издигна малко повече от 3 метра, задържа се за малко и се върна на повърхността, излиза наяве от апаратурата на борда на апарата. Марсоходът на НАСА Perseverance разгласява в туитър къс GIF от полета на Ingenuity. Днес ще бъдат пуснати още изображения и картини.

" Вече можем да кажем, че сме летели с хеликоптер на друга планета ", сподели МиМи Аунг, управител на програмата за Ingenuity в НАСА пред екипа си. " Заедно летяхме на Марс. Заедно имаме миг, сходен на този като братята Райт. "

Тя добави, че " Не знаем от историята какво са създали Орвил и Уилбър [Райт] след първия си сполучлив полет. Но си представям, че двамата братя са се прегърнали. Аз ви прегръщам виртуално. "

Първоначалният полет на Ingenuity беше плануван за 11 април. Но на бордовите компютри на хеликоптера породи проблем, който инженерите на Земята съумяха да поправят.

Свръхтънката атмосфера на Марс е единствено 1% от плътността на земната, което значи, че витлата на хеликоптерите би трябвало да се въртят най-малко с 2500 оборота в минута, с цел да издигнат машината. За съпоставяне, на Земята множеството хеликоптери работят с към 450-500 оборота в минута.

Що се отнася до бъдещите полети, през идващите седмици са планувани най-малко пет. Всеки полет ще бъде по-сложен, ще работи на по-голяма надморска височина и по-дълго време на полет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР