След известни навигационни предизвикателства – от експлодиращи транзистори до пълен

...
След известни навигационни предизвикателства – от експлодиращи транзистори до пълен
Коментари Харесай

Електрическият самолет на НАСА ще полети тази година… но и ще кацне завинаги

След известни навигационни провокации – от експлодиращи транзистори до цялостен редизайн на батериите – напълно електрическият аероплан на НАСА ще направи първия си тестов полет тази година.

Вместо да употребява реактивно гориво, X-57 Maxwell ще плава измежду облаците, захранван от 360 кг презареждаеми литиево-йонни акумулатори. Неговият полет ще означи значим крайъгълен камък за програмата и за авиацията като цяло, защото браншът има въпиеща потребност да стане по-екологичен.

„ В промишлеността за създаване на електрически самолети има огромна конкуренция “, сподели в изказване предишния месец Стар Гин, водещ пълководец на NASA Advanced Air Mobility. „ Наличието на план, спонсориран от НАСА, в който можем да споделим всичките си научени уроци с обществеността, разрешава на промишлеността да пораства. А планът X-57 в действителност е богат на информация, тъй че хората не би трябвало да откриват топлата вода. “

X-57 обаче е на път да спре, преди да реализира всичко, което си е сложил за цел. Той стартира през 2016 година с двойна цел: да се показва, че един аероплан може да се зарежда напълно с електричество и да се увеличи успеваемостта и продуктивността на един подобен аероплан посредством нов дизайн на крилото с няколко дребни електрически мотора.

X-57 Maxwell е един от най-новите планове на програмата X-plane на НАСА, която основава пробни самолети за тестване на нови технологии. В своята история програмата е основала доста революционни апарати, като се стартира с Bell X-1, който е първият аероплан, преодолял звуковата преграда при водоравен полет. По-късни планове – като X-15, който слага неофициални международни върхове за скорост и надморска височина – не престават да тестват нови дизайни и технологии. X-57 е първият X-plane с екипаж в програмата от две десетилетия.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР