След интензивната гореща вълна, простираща се от няколко дни над

...
След интензивната гореща вълна, простираща се от няколко дни над
Коментари Харесай

Леко понижение на температурите в Европа, но горещините продължават

След интензивната гореща вълна, разпростряла се от няколко дни над Европа, през днешния ден на континента се следи леко намаляване на температурите, макар че живакът продължава да демонстрира към 45 градуса в Португалия, оповестиха международните организации.

Температурите в Португалия започнаха да се намаляват от съвсем рекордните равнища, само че в южната част на страната бушува горски пожар, с който се борят 800 пожарникари и 12 летателни машини.

Горещата вълна донесе суша и пожари в Европа от Гърция, където през юли починаха 91 души, до Швеция. В елементи от Португалия температурите се повишиха до близо 47 градуса по Целзий в четвъртък и през вчерашния ден, малко под върха в страната от 47,3 градуса и този в Европа от 48 градуса, регистриран в Атина през 1977 година

Пожарът, който избухна в петък в планинската верига Моншики, продължава през днешния ден да напредва по два фронта. При различен горски пожар на към 200 км от Лисабон пострадаха шестима души, двама от които са в тежко положение.

Огнеборци от Португалия и Испания работиха през днешния ден дружно по преодоляването на пожар по границата сред двете страни. Пламъци погълнаха дървета и шубраци покрай Бадахос, в югозападната част на Испания. Пожарът бе нормализиран тази заран, само че още не е под надзор, оповестиха в Туитър испанските служби за изключителни обстановки.

Най-гореща в Испания през днешния ден е южна област Естремадура с температури до 42 градуса, при близо 44 градуса, измерени в Кордоба през вчерашния ден.

Горещините във Франция се чака да продължат до четвъртък, като пикът им ще бъде във вторник. Четири нуклеарни реактора краткотрайно са прекратили работа поради жегата. Френската министърка на опазването на здравето Анес Бюзен сподели, че единствено 4 % от случаите в незабавните болнични отделения се отнасят до хора, потърпевши от горещините. "Мисля, че нашето общество стартира да се приспособява към горещата вълна ", разяснява Бюзен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР