След Илинден рисковете от мъртво вълнение се увеличават рязко, предупреждават

...
След Илинден рисковете от мъртво вълнение се увеличават рязко, предупреждават
Коментари Харесай

Предупреждение: След Илинден рисковете от мъртво вълнение се увеличават рязко

След Илинден рисковете от мъртво неспокойствие се усилват внезапно, предизвестяват морските експерти. 
Пред БНР Велислав Цеков - член на Националната комисия по водно избавяне и ръководител на Дружеството на експертите по водно избавяне във Варна, изясни какво съставлява мъртвото неспокойствие. По думите му постоянно може да има такова неспокойствие на морето. 
" Мъртвото неспокойствие не е въртоп. То няма да те завлече на дъното на морето. То единствено ще те изпрати във вътрешността, до момента в който силата на този кулоар, през който се отдръпват вълните, силата на напредване на водата падне. Най-страшното е суматохата, която обзема плувците и незнанието по какъв начин да се изведат от този кулоар ". 
В предаването " Преди всички " Цеков бе безапелационен, че не би трябвало да се поддаваме на суматохата - в 95% от случаите това е задоволително:
" Не би трябвало да се борим с течението и да плуваме назад към брега. Трябва да се плува паралелно на брега. /.../ В нашето море няма такива рискови подводни коридори, които да връщат - тяхната широчина е най-вече до 5-8 метра, което значи, че при опазване на хладнокръвие и паралелно плуване на брега се излиза от въпросното място за секунди ". 
Според него е грешка на родителите да оставят децата си да играят във водата, макар че са покрай тях.
БНР>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР