След години на напрежение, свързано с възприеманото от Варшава отстъпление

...
След години на напрежение, свързано с възприеманото от Варшава отстъпление
Коментари Харесай

„Полша се завърна: Брюксел приветства резултатите от изборите

След години на напрежение, обвързвано с възприеманото от Варшава оттегляне от демокрацията, през днешния ден Брюксел приветства очевидната победа на проевропейската съпротива в Полша на изборите през уикенда.


" Полша се завърна ", съобщи в Страсбург Манфред Вебер, началник на Европейската национална партия, най-голямата група в Европейския парламент, представен от Агенция Франс Прес.

Аплодисментите, които последваха, се отразиха на облекчението в другите институции на Европейски Съюз, които обмислят смяна в политическата посока на шестата по величина стопанска система на блока. Далеч от националистическите/популистки линии, поддържани от отиващото си държавно управление, което намерено се опълчи на Брюксел по редица въпроси.

Докато в Полша продължава преброяването на гласовете, Европейската комисия избра по-предпазлив звук в сходство с ролята си на изпълнителен орган на блока.

При преброени над 80% от гласовете националистическата партия " Право и правдивост " (PiS) е водещата партия след изборите, само че без болшинство - с 37%.

Опозиционните партии с Доналд Туск - някогашен ръководител на Европейския съвет - като водеща фигура, бяха считани за евентуални спечелили, събирайки общо 52%. Промяната, която назрява, е фрапантно изменени връзки сред Варшава и Брюксел, които се бяха сблъскали с полското държавно управление, откогато PiS пристигна на власт през 2015 година

В продължение на осем години Полша беше един от главните саботьори на напъните на Европейски Съюз да промени политиката на блока в региона на миграцията и убежището, като се опитваше да разпредели към себе си отговорностите за приемане на претенденти за леговище или да способства за приемането им, с цел да се понижи натискът върху така наречен страни от предната линия на Европейски Съюз. Тя също по този начин остро оспорваше напъните на Брюксел да подсигурява спазването на европейските стандарти за господство на закона при ръководството на демокрацията, изключително що се отнася до независимостта на съдиите.

Преди две години отиващият си министър-председател на Полша Матеуш Моравецки хвърли ръкавицата, като разгласи правото на Европейски Съюз, което би трябвало да има преимущество пред всяко национално законодателство, за " несъвместимо " с полската конституция.

" По-отворен за взаимни отстъпки сътрудник "

Някои сътрудници от Европейски Съюз, в това число Франция, видяха в това нахлуване против Европейския съюз и това, което той съставлява. В резултат на това Полша беше изправена пред Съда на Европейския съюз, където продължава правосъдната борба.

Политическият анализатор Ромона Коман съобщи, че въпреки постоянно обособени страни да се оплакват, че ползите им са потъпкани на равнище Европейски Съюз, " полското и унгарското държавно управление отидоха доста по-далеч, като оспориха законността и легитимността на самия Европейски съюз ".

" Излизането на PiS ще промени нещата ", сподели тя.

Лукаш Мачек, откривател в мозъчния концерн на Института " Жак Делор " в Париж, се съгласи.

Очакваната победа с Туск отпред " е добра вест за тези, които пазят европейския план ", сподели той.

Европейски Съюз е на път да се снабди с " сътрудник, който е по-примирителен, по-позитивен и по-отворен за взаимни отстъпки ", предвижда той.

Но той предизвести да не се прави " черно-бяла визия " за бъдещите връзки, като съобщи: " Не всичко ще се промени коренно. Ще има преход с понижена независимост на деяние. "

Мачек изясни, че откакто е управлявала осем години, PiS е построила поддръжници и политически механизми, " чието освобождение ще отнеме време ", като даде за образец медиите и правосъдната система в страната.

Това би трябвало да вдъхне нерешителност на Туск, в случай че той стане министър-председател, който, съгласно редица анализатори, евентуално няма да промени всичко за една нощ.

По време на предизборната си акция, отпред на своята Гражданска коалиция, Туск даде обещание да усъвършенства правото на аборт в най-вече католическата страна. Той също по този начин даде обещание да деблокира средствата от Европейски Съюз, замразени поради другите битки сред Варшава и Брюксел, които включват оборване на върховенството на закона и отбрана на малцинствата. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР