След експулсирането на двама руски дипломати от България, Русия отвърна

...
След експулсирането на двама руски дипломати от България, Русия отвърна
Коментари Харесай

Русия отвръща на удара: Изгони двама български дипломати

След експулсирането на двама съветски дипломати от България, Русия отвърна на удара и разгласи двама чиновници на българското посолство в Москва за личност нон грата, заяви съветското Външно министерство. По-рано през днешния ден българският дипломат беше извикан на среща там.

Това е отговорът на Русия за шпионския скандал, при който през март прокуратурата повдигна обвинявания в шпионаж в нейна изгода на шестима души, измежду които има сегашни и някогашни чиновници на военното разузнаване. По данни на проверяващите те са предавали секретна информация за НАТО и Европейски Съюз на двамата съветски дипломати, които бяха изгонени. Още тогава Москва разгласи, че си резервира правото на ответни ограничения.

" На 20 април посланикът на България Атанас Кръстин беше свикан във Външното министерство на Русия, където му беше връчена нота от министерството за оповестяване за личност нон грата на първия секретар на консулския отдел на посолството на България в Русия Н. Панайотов и на първия секретар на отдела по търговско-икономически въпроси на посолството на България в Русия Ч. Христозов. На тези сътрудници е подредено да изоставен територията на Руската федерация в период до 72 часа ", се споделя в формалното изказване на съветските управляващи, представено от Българска телеграфна агенция.

" Причината за това са дейностите на Министерство на външните работи на Република България, което на 22 март 2021 година разгласи двама дипломати от съветското посолство в София за личност нон грата за дейности, несъвместими с Виенската спогодба. На днешната среща не бяха изтъкнати други аргументи за дейностите на съветските управляващи ", обявиха пък от българското Външно министерство.

Посланикът на Съединени американски щати в Москва Джон Съливан тази седмица ще се върне във Вашингтон за съвещания, в конюнктура на изострено напрежение сред двете страни, заяви в това време посолството, представено от Франс прес.

" Смятам, че е значимо да беседвам директно с новите си сътрудници от администрацията на президента Байдън за настоящето положение на двустранните връзки сред Съединени американски щати и Русия ", съобщи Съливан, представен от говорителката си Ребека Рос.

В петък Кремъл посъветва американския посланик да се прибере в Съединени американски щати, отбелязва Агенция Франс Прес.

Съливан добави, че счита да се върне в Русия до няколко седмици, преди възможната среща на върха сред президентите на Съединени американски щати и Русия Джо Байдън и Владимир Путин, заяви РИА-Новости, представена от Ройтерс.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР