След едногодишно прекъсване се възстановяват редовните теренни археологически проучвания и

...
След едногодишно прекъсване се възстановяват редовните теренни археологически проучвания и
Коментари Харесай

След едногодишно прекъсване се възстановяват редовните теренни археологически проучвания и теренна консервация на обект „Парк Галерия”

След едногодишно спиране се възвръщат постоянните теренни археологически изследвания и теренна консервация на обект „ Парк Галерия ” в Археологически резерват „ Античен и феодален град Пауталия-Велбъжд ”, съобщи шефът на РИМ Кюстендил Валентин Дебочички.

" Получихме много упреци във връзка с типа и положението на археологическия обект в центъра на града и разнообразни мнения в обществените мрежи ", разяснява Валентин ДебочиДебочички.

Дебочичкиприпомни мотива за тяхното иницииране през лятото на 2018 година, а точно капиталовия план на Община Кюстендил „ Благоустрояване на градската среда в Община Кюстендил ” по Оперативна стратегия Региони в напредък 2014-2021, в границите на който бе благоустроено пространството в парковата зона на Художествената изложба „ Владимир Димитров – Майстора ” и избрана повърхност от 1000 кв. м. за откриване на останките от антична Пауталия и средновековния Велбъжд. За пети път през последните към този момент шест години изследванията се финансират от Министерство на културата като тази година финансовата помощ е над 54 000 лева, а срокът за тяхното осъществяване е края на тази година. До момента са разкрити два квадрата от плануваните четири, в които се виждат елементи от античната улица декуманос, от вътрешната крепостна стена на Пауталия, строена през VI в., от вътрешен двор на антична постройка както и от други здания от същия и по-късния интервал, като към момента не е доближат безплоден слой. Това оповестиха археолозите на обекта ас. Румен Спасов и гл. ас. Веселина Вандова.

Те обърнаха внимание и на проблемите, с които се сблъскват при реализирането на теренните изследвания, дължащи се главно на невъзможността да бъдат отворени по едно и също време всички сектори от плануванаъа за изследване повърхност, заради заплаха от сриване на построените в границите на капиталовия план пътеки.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР