След едногодишна пауза властите в Куба взеха решение отново да

...
След едногодишна пауза властите в Куба взеха решение отново да
Коментари Харесай

Куба отново позволи развитието на частен бизнес

След едногодишна пауза управляващите в Куба взеха решение още веднъж да стартират издаването на лицензи за частен бизнес. В този бранш от стопанската система на островната страна към този момент са заети към 13% от работната мощ.

Едногодишното заледяване провокира съществени терзания, както у бързо разрастващия се частен бранш, по този начин и измежду кандидат-предприемачите в Куба. Съобщението за смяна в политиката обаче донесе въздишки на облекчение, съобщи AFP.

Официалният вестник на Централния комитет на Кубинската комунистическа партия „ Гранма “ написа, че новите ограничения ще са по-рестриктивни, само че те са нужни поради множеството нарушавания на частниците. Основните от тях са укриване на налози, недеклариране точния брой на наетия личен състав, както и неплащане на осигуровки.

През август 2017 година държавното управление прекрати издаването на бизнес лицензи за 30 от най-доходоносните действия на острова, най-много за ресторантьорството. Целта на управляващите беше инспектиране на съществуващите регулации.

„ Нямаме желание да забавим или обърнем курса, нито ще позволим каквито и да е предубеждения по отношение на частния бранш. Жизненоважно е обаче жителите да почитат закона, без което не е допустимо да затвърдим постигнатото “, съобщи тогавашния президент Раул Кастро, който през април 2018 година беше завещан на поста от Мигел Диас-Канел.

В резултат на новите ограничавания броят на секторите от стопанската система, в които частната самодейност ще бъда допустима, се понижава от 201 на 123.

Според заместник-министъра на труда Марта Фреито, представена от вестник „ Гранма “, нито една активност не е отстранена от листата с позволените, а намаляването на броя е резултат от „ реорганизирането им “. Дори са добавени нови категории, където е разрешена частната самодейност като „ сладкар “ и „ хазяин на транспортно средство “.

Бившият президент Раул Кастро стартира промените през 2011 година, с цел да отвори мощно централизираната стопанска система за задгранични вложения и дребния бизнес, чието развиване означи същински взрив.

Куба обаче продължава да бъде обект на комерсиално ембарго от страна на Съединените щати и делът на държавните компании в стопанската система на страната е близо 85%.

Заплащането на държавните чиновници е към един $ дневно, само че тези в частния бранш могат имат опция да печелят неведнъж по-високи суми. Към май 2018 година в частния бранш в Куба са заети над 590 хиляди души, което съгласно формалната статистика се равнява на 13% от работната мощ.

„ Смятам, че ще е за положително “, споделя за решението от вторник Едуардо Гарсия, който е частник часовникар.

„ Много хора увиснаха с парите си, надявайки се да получат позволение за частен бизнес. Вече бяха вложили съществени суми. Много наемодатели закупиха къщи или други парцели. Разполагаха с пари и стока и внезапно всичко това остана замразено “, прибавя Гарсия.

Едно от основните престъпления, което държавното управление, ръководено от Диас-Канел, пробва да овладее кражбата на гориво от държавните чиновници и препродажбата му на черния пазар.

Когато след 150 дни новите правила влязат в действие, частните таксиметрови водачи ще бъдат задължени да регистрират потреблението на гориво, като за задачата ще бъдат въведени купони, с които ще им дадат право да закупуват бензин на по-ниски от пазарните цени.

„ Виждам в това значима позитивна стъпка. По този метод нашата работа ще се улесни в известна степен, а и ще бъде комплициран завършек на незаконните действия “, твърди Пабло, 47-годишен таксиметров водач.

Друго нововъведено ограничаване е, че ще може да се получава лиценз единствено за един тип активност.

„ Тези действия е невероятно да бъдат осъществявани по едно и също време “, споделя заместник-министър Фреито. „ Как е допустимо някой да бъде по едно и също време ресторантьор, маникюрист и мияч на коли? “, продължава тя.

Според данни на финансовото министерство на островната страна, работещите в частния бранш носят едвам 5% от приходите в бюджета, до момента в който делът на държавните компании е 86%. Останалата част се дължи на дребни ферми и други браншове.

По всяка възможност решението на управляващите в Хавана ще докара до издаване на огромно количество нови позволения за започване на дребен и междинен бизнес, което би могло да докара даже до конституционна промяна в комунистическата страна.

„ Вече беше приета нуждата от микро и дребните частни предприятия. Все още обаче не са подхванати нужните законодателни начинания те да бъдат изцяло легализирани “, написа в своя интернет блог кубинският икономист Педро Монреал.

„ Колко време ще отнеме преди тази нужда бъде приета “, пита той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР