След двегодишна пауза заради ковид пандемията и ограниченията в световен

...
След двегодишна пауза заради ковид пандемията и ограниченията в световен
Коментари Харесай

Ансамбли от Аржентина, Бразилия и още страни на фолклорния фест в Пловдив

След двегодишна пауза поради коронавирус пандемията и рестриктивните мерки в международен мащаб, за 26-ти път община Пловдив е уредник, а градът – хазаин на Международния фолклорен фестивал. Проявата, трансформирала се в традиция за културния живот на Пловдив, е същински, дълго чакан празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от целия свят, представящи с доста хубост, гений и положително въодушевление незабравима приказност от цвят и ритми на едно от най- емблематичните места – Античния спектакъл на Пловдив.

В 26-ия Международен фолклорен фестивал от 25 до 29 юли 2022 ще си дадат среща представителни фолклорни сформира от Аржентина, Бразилия, Румъния, Грузия, Турция, а от българска страна самобитни домакини са Фолклорен Ансамбъл „ Тракия “ – Пловдив и Фолклорен Танцов Ансамбъл " Дилянка ". В това издание „ Дилянка “ ще празнува своя 30-годишен празник със специфичен концерт-спектакъл.

Всяка вечер от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще потеглят от „ Дом Левски”, ще минават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „ Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. ще изнасят къси концерти. Програмата ще продължава с формалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния спектакъл от 20:00 ч.

Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други региони на региона.

Церемонията по откриването е на 25 юли, понеделник, от 20 часа на Античния спектакъл. На същата сцена в последната вечер – 29 юли, петък, от 20 часа ще се състои Гала-концертът и церемонията по формалното закриване на събитието.

Всички концерти са с вход свободен!

Ето и информация за участниците:

АРЖЕНТИНА

БАЛЕТ FOLKLORICO DE LA PROVINCIA DE SANTA CRUZ

През февруари 2016 година се поставя началото на балета FOLKLORICO DE LA PROVINCIA DE SANTA CRUZ. В репертоара на този план има 10 фолклорни творби, които са събрани с работата и приноса на най-значимите хореографи в Аржентина като Ариел Соса, Флоренсия Пасони, Фернандо Родригес, Лео Сантандер и други

Проектът FOLKLORICO DE LA PROVINCIA DE SANTA CRUZ е осъществил гостувания в редица градове на провинция Санта Круз, а на национално равнище, през 2015, 2016, 2017 и 2019, балетът е избран като формалния танцов състав за откриването на най-популярния фестивал в Кордоба " Исус Мария ". Танцьорите вземат участие и в многочислени телевизионни стратегии. Гастролирали са в Турция, Филипините, Колумбия, Саудитска Арабия, Румъния, България и други

БРАЗИЛИЯ

КУЛТУРНА АСОЦИАЦИЯ FLOR RIBEIRINHA

Повече от 25 години културната асоциация Flor Ribeirinha работи за опазването, поддържането, отбраната и разпространяването на достоверната бразилска просвета, и по особено Siriri и Cururu, както и други форми като Boi Bumbá, Frevo, Samba и така нататък

Flor Ribeirinha е учредена в град Куяба, щата Мато Гросо в Бразилия, в историческата общественост, наречена Сао Гонсало Бейро Рио, където асоциацията се грижи за опазването на традициите, свързани с празниците на светци, производството на глинени съдове и типични храни и питиета.

От 2010 година групата Flor Ribeirinha е гастролирала на Американския континент, посещавайки страните Перу, Парагвай и Аржентина. В партньорство с Бразилската федерация за национални изкуства - FEBRARP BRASIL Flor Ribeirinha взе участие в огромни интернационалните фолклорни фестивали в Европа, в това число във Франция - Мартиг, Монтоар и Конфоланс, в Италия - Тарченто, Апиро и други, а през 2016 година се състезава в " Cheonan World Dance Festival " в Южна Корея, завоювайки влиятелното 2-ро място. През 2017 година групата взе участие в един от най-големите състезания за изкуство и просвета - „ 18th Festival of Buyukçekmece “ в Турция, представяйки шоуто MATO GROSSO DANÇANDO BRASIL, с което показва обичайните бразилски танци с многочислените и присъщи нюанси, ритми и жестове.

РУМЪНИЯ

ФОЛКЛОРНА ГРУПА “ДОР ТРАНСИЛВАН”

„ Дор Трансилван “ е една от най-известните румънски фолклорни групи. Тя е същински страж на румънските национални песни и танци от мултикултурния район Трансилвания. Групата е учредена през 1994 година и има удивителна активност за този интервал.

Средната възраст на членовете на групата е към 20 години и множеството от тях са възпитаници и студенти. „ Дор Трансилван “ има богат репертоар: песни, танци и обичайни традиции от всички райони на Румъния. Заради положителната си хореография и отличен оркестър, групата е подобаваща за всевъзможен тип шоу, концерти навън и други Изпълняваните от тях сюити са от известни исторически райони на Румъния: Оас, Бихор, Молдова, Кодру, Чинтау.

През годините групата взе участие в доста европейски фестивали във Франция, Италия, Чехия, Англия, Белгия, Полша и други като е притежател на редица награди и купи. През предходната година, на Международния фолклорен фестивал от Италия-Горица, групата е отличена със специфичната премия за инструментал и виртуозност.

ГРУЗИЯ

АНСАМБЪЛ „ ЙОЛОЩЕБАМИ”

Детският грузински народен танцов отбор „ Yiloshtyebami “ е основан през 2005 година като база на междинното учебно заведение и Дома на творчеството в региона на Зугдиди. Творчески началник на ансамбъла е хореографът Георги Сурмава. От основаването си Йолощебами печели първи места в републиканските фестивали-конкурси в Тбилиси и Батуми. Ансамбълът е в 3-та възрастова категория и наброява близо 100 танцьора.

Репертоарът на ансамбъла включва истински грузински танци, само че с нови креативен композиции. На сцените в Пловдив ще се показват танците: „ Мтиулури “, „ Хоруми “, “Парикаоба”, “Аджарули”, “Сванури”, „ Моксеури “, “Рачули”, " Афхазури ", “Хевсурули”.

Всички носии са достоверни, а музиката се изпъплнява със модерни принадлежности. През тази година ансамбълът получи Гран При на Републиканския фестивал в Батуми и рекомендация от Дружеството за развиване на културата и туризма за присъединяване в Международните фестивали в Сливен и Пловдив. Ансамбълът е гастролирал в Румъния, Турция, Украйна, Русия, България и други

ТУРЦИЯ

KUZEYİN USAKLARİ FOLK DANCE GROUP

Фолклорна танцова група „ Кузейин Усаклари “, Анкара, Турция действа от 2003 година В обществените им планове, изпълнявани на правилото на доброволчеството, фолклорните танци и музикалните действия се употребяват като характерни средства за насърчаване на споделен отборен дух и възстановяване разбирането за персонална и групова отговорност.

Групата за национални танци „ Kuzeyin Usaklari “ е интернационално приета и се радва на топло посрещане по време на многочислени представления и фестивали в Турция и чужбина. Артистите прецизно поддържат имиджа на достоверната турска просвета в нейния автентичен тип.

Групата за национални танци „ Кузейин Усаклари” имаше достойнството да бъде първото и само съдружие за национални танци, взело участие във финалите на „ Турски талант” през 2011 година, като счупи върховете по рейтинг в турските малките екрани.

БЪЛГАРИЯ

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ ТРАКИЯ “ – ПЛОВДИВ

Главен живописен началник: проф. доктор Даниела Дженева

Фолклорен отбор „ Тракия “ гр. Пловдив е основан през 1974 година Творческият му образ е основан от проф. Кирил Дженев, само че се развива през годините благодарение на най-големите създатели в региона на фолклора. Съществен принос за този незагиващ креативен заряд постоянно са имали и изпълнителите.

Вече 45 години „ Тракия “ е модернист в музикалните и танцови форми, като нито за момент не прекъсва връзката на актуалното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и митове. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на обичайните концерти и по един ослепителен метод разкриват голямото фолклорно благосъстояние на България от всички етнографски области.

До в този момент са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и допълнително от 60 страни по света. Ансамбъл „ Тракия “ е емблема за град Пловдив и неповторимо Българско достижение за международната театрална просвета.

БЪЛГАРИЯ

ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ " ДИЛЯНКА "

Главен живописен началник: Мария Кьосева

Фолклорен Танцов Анасамбъл " Дилянка " гр. Пловдив е основан през 1992г. от хореографа Мария Кьосева. В ансамбъла танцуват над 100 девойки и момчета, разграничени в три групи – подготвителна школа, междинна група и младежка групировка. В репертоара на “Дилянка “ са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и динамичност на танците превземат публиката освен у нас, само че и в чужбина. Вече 30 години, ансамбълът е измежду най-активните в културния живот на Пловдив. Фолклорният състав „ Дилянка “ неведнъж е бил лауреат на наши и интернационалните фолклорни фестивали. Успешните гастроли на танцьорите включват турнета в Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Дания и доста други, от които през годините са получавали многочислени фестивални оценки.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР