След две служебни правителства, върволица от избори и серия коалиционни

...
След две служебни правителства, върволица от избори и серия коалиционни
Коментари Харесай

Депутатите се събират извънредно, за да гласуват новото правителство

След две служебни държавни управления, върволяк от избори и серия съдружни диалози, довели до съдружно съглашение за лъчение на постоянен кабинет, 47-ото Народно заседание ще гласоподава Министерски съвет, отпред с 41-годишния Кирил Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Кабинетът „ Петков ” поема страната със поръчката за нулева приемливост към корупцията и упоритостта за цялостен 4-годишен мандат.
 
Общо петима вицепремиери излъчва четирипартийната коалиция, а трима служебния министри, измежду които и служебният министър председател, остават в новото държавно управление.

Избирането на министър-председателя на състава и приемането на структурата на Министерски съвет ще стане на изключително съвещание на Народното събрание. Необходим е кворум от 121 депутати. „ Продължаваме промяната ”, Българска социалистическа партия, „ ИТН ” и „ Демократична България ” разполагат със 134 народни представители. В зала ще участват и президентът Румен Радев, и вицепрезидентът Илияна Йотова.

След гласуването в пленарна зала и полагане на клетва, ще стартират церемониите по последователност в изпълнителната власт. Плановете са гласуването, избирането и клетвата да лишават към час. В 14.00 часа президентът ще одобри на „ Дондуков “ 2 представителите на служебното държавно управление, а незабавно по-късно ще стартира предаването и приемането на властта в постройката на Министерски съвет.
Министър-председател – Кирил Петков – Продължаваме промяната (ПП)
41-годишният Кирил Петков e приключил " Финанси " във Ванкувър и магистратура по " Бизнес администрация " в Харвардския университет през 2001 година Той е бизнесмен, който развива планове в региона на нововъведения с висока добавена стойност, има сполучлив бизнес в създаването на пробиотици и биотехнологии.

Петков беше длъжностен министър на стопанската система в първия длъжностен кабинет, назначен през май месец тази година.
Вицепремиер и министър на финансите – Асен Василев – Политическа партия
Другият харвардски ученик 44-годишният Асен Василев, който заемаше поста на длъжностен финансов министър в първия кабинет „ Янев ” още веднъж влиза в министерството като постоянен министър. Той ще бъде и вицепремиер по еврофондовете.

Василев е съосновател и шеф на „ Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност “. Преподавател е в Програмата за стопански напредък и развиване, филиал към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и към Центъра за тактики и конкурентоспособност на Стопанския факултет на Харвардския университет („ Харвард Бизнес Скул “).

Василев беше министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков през 2013 година
Вицепремиер по ефикасното ръководство – Калина Константинова – Политическа партия
Калина Константинова е икономист, профилиран в областта на икономическото развиване, със мощен фокус върху предприемачеството. Тя има и магистърска степен по Устойчиво развиване в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки в Лондон, Англия. В нейната биография също участва „ Харвард Бизнес Скул “. Опитът ѝ в частния, обществения и нестопанския бранш е напълно в поддръжка на развиването и модернизацията на дребния и междинен бизнес и започващите компании в България. В последните две години развива новаторска започваща компания в областта на осведомителната сигурност, притежател на голям брой награди.

Съветник на Асен Василев, министър на стопанската система, енергетиката и туризма в състава на служебното държавно управление на Марин Райков от март 2013 година до 29 май 2013 година Заместник-министър на стопанската система в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 година до 15 септември 2021 година, назначен от президента Румен Радев.
Вицепремиер по стопанската система и промишлеността и министър на стопанската система и промишлеността – Корнелия Нинова – Българска социалистическа партия
Настоящият водач на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова е приключила приблизително обучение в Национална гимназия за антични езици и култури (НГДЕК) " Константин Кирил " Философ ". Завършва висше обучение в СУ " Климент Охридски " - Юридически факултет. Има юридически опит като следовател и юрист и управнически - като заместник-министър на стопанската система.

Народен представител в 41-ото, 42-ото, 43-ото, 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание. Председател на парламентарната група на “БСП за България “ в 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно заседание. Била е член на комисията по стопанска система, член и ръководител на комисията по обществена политика.
Вицепремиер на районното развиване и благоустройството и министър на районното развиване и благоустройството – Гроздан Караджов – Има Такъв Народ
Караджов приключва британската езикова гимназия в София и право в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. Заемал е длъжността програмен шеф във фондация „ Отворено общество “. От 1997 – 2001 година е основен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, основен секретар на Министерство на превоза и известията и ръководител на Съвета на шефовете на БТК. От 2005 до 2007 година е началник на плана за създаване на цех за керамични плочи на испанската компания “Керос ” с разкрити над 150 работни места. В идващите години развива редица бизнес инициативи в региона на строителството и в областта на създаване и поддръжка на телекомуникационни мрежи и уреди.

Народен представител в 43-ото Народно заседание и ръководител на непрекъснатата комисия по превоз, ИТ и известия.
Вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите - Борислав Сандов – Демократична България
Сандов е приключил Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, компетентност “География ”, и е специализирал в направление “Изменение на климата и ръководство на води ”. Участва интензивно във всички известни природозащитни акции от последните 15 години. Бил е зам.-председател на Студентски съвет към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Координатор е за България на Европейската гражданска самодейност за отбрана на пчелите.

Сандов е изявен природозащитник, работи като специалист по стабилно развиване и запазване на климата във водещи неправителствени организации. Има дълготраен опит като уредник и представител на акции по запазване на околната среда и преход към зелена стопанска система. Той е съпредседател на “Зелено придвижване ” и член на председателския съвет на Демократична България. Председател на непрекъснатата парламентарна комисия околна среда и водите в 46-ото Народно заседание.
Министър на образованието – Николай Денков - Политическа партия
Настоящият длъжностен образован министър резервира поста си. Денков беше длъжностен министър на образованието и науката през 2017 година Заместник-министър в МОН с ресори " Висше обучение " и " Европейски структурни фондове " (2014-2016). Заместник декан за образование в магистърската степен в Химически факултет на СУ „ Св. Кл. Охридски ” (2004-2008). Ръководител на катедра " Инженерна химия " в ХФ на СУ „ Св. Климент Охридски ” (2008-2015). Ръководител на учебно-научна лаборатория „ Активни формулировки и материали “ (2017-досега)
Министър на опазването на здравето – проф. Асена Сербезова – Политическа партия
Проф. Асена Сербезова има три специалности: организация и стопанска система на аптечната и дистрибуторската процедура, организация и стопанска система на фармацевтичното произвеждане и клинична фармация.

4 години е изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по медикаментите към Министъра на опазването на здравето. Била е член на Управителния ръб на Европейската Агенция по Лекарствата и член на Комисията за оценка на здравните технологии. Председател е на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Тя има над 20 години опит в лекарствения бранш, заемайки разнообразни позиции в представителства на производители на медикаменти, дистрибутори и договорни проучвателен организации за клинични изпитвания. Одитор по европейски стандарти за положителни практики във фармацевтичния бранш.
Министър на защитата – Стефан Янев – Политическа партия
Служебният министър-председател влиза в Министерство на защитата, пост, който заемаше и през 2017 година, само че в този момент като постоянен министър. Янев е секретар на президента по сигурност и защита до назначението на първия кабинет през май, който оглави.

Бил е шеф на дирекциите „ Отбранителна политика ” и „ Политика за сигурност и защита ” на Министерството на защитата, както и аташе по защитата в Посолството на Република България във Вашингтон, Съединени американски щати. Измежду постовете, които е заемал след 2003 година, са шеф на отдел „ Отбранителна политика и разбори ” в Дирекция „ Отбранителна политика “ в МО и шеф департамент „ Трансформации ” в Центъра на НАТО за битка с тероризма, Анкара, Турция.
Министър на вътрешните работи – Бойко Рашков – Политическа партия
Настоящият длъжностен вътрешен министър също резервира поста си. Той има дълготраен юридически стаж. В професионалната си кариера е заемал редица виновни държавни постове като шеф на Националната следствена работа, шеф на Специализираната следствена работа, член на Висшия правосъден съвет.

Народен представител в 39-ото Народно заседание, заместник-министър на правораздаването, ръководител на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства.
Министър на превоза – Николай Събев – Политическа партия
Николай Събев е бизнесмен, иноватор, визионер и донор. Той е основател на логистичната група с марката Еконт. Експертният му профил е бизнес моделиране и стратегически разбор. Професионалният му път в частния бранш започва през 1993 година, а преди този момент е заемал поста търговски шеф в държавното дружество " Параходство Българско речно корабоплаване ". Съставител е на учебника „ За капитани близко корабоплаване по р. Дунав “.
Министър на растежа и нововъведенията – Даниел Лорер – Политическа партия
Даниел Лорер приключва компютърни науки и бизнес ръководство в университета в Тел Авив. Утвърждава се като вложител и бизнесмен с 20-годишен интернационален опит. Преподава в Центъра за приложни проучвания и нововъведения в естествените науки и в Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ – така наречен " Харвардски курсове ", дружно с Кирил Петков и Асен Василев.

През 2013 година Даниел Лорер е консултант на министъра за електронно ръководство в служебното държавно управление на Марин Райков. През 2021 година е консултант в кабинета на министъра на стопанската система Кирил Петков и ръководител на Комисията по бистрота към министерството на стопанската система в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 година
Министър на културата – Атанас Атанасов – Политическа партия
31-годишният Атанас Атанасов е най-младият член на Министерски съвет. Двамата с Асен Василев са приключили едно и също учебно заведение в Хасково. Има бакалавърска степен по “Театрално изкуство ” от Whitman College (САЩ), където е признат с цялостна стипендия и се дипломира в топ 3% на випуска.

Шест следващи години е уредник на фестивала „ Отключено “ в първомайското село Татарево, който се организира с присъединяване на доброволци и хора на изкуството от България и от целия свят. През 2016 година възвърне читалището в Първомайската община.
Министър на труда и обществената политика – Георги Гьоков – Българска социалистическа партия
60-годишният Гьоков е бил общински консултант и шеф на Бюрото по труда в Стара Загора.

От 2013 година е депутат в 42-то, 43-то, 44-то, 45-то, 46-то и 47-то Народно заседание на Република България. През тези осем години е член на Комисията по правата на индивида и жалбите на гражданите(в 42-то НС) и на Комисията по опазване на здравето (в 43-то,44-то и 46-то НС), зам. ръководител на Комисията по труда, обществената и демографската политика ( в 42-то, 43-то, 44-то, 46-то НС) и ръководител на Комисията по труда, обществената и демографската политика (46-то НС) и на Комисията по взаимоотношение с неправителствените организации и жалбите на жителите (44-то НС).
Министър на земеделието – Иван Иванов – Българска социалистическа партия
Иванов е от Шумен. Той е магистър по история и по право, лекар на науките по ръководство на осведомителни процеси. Има юридически опит като юрист и юрист и административен като общински консултант.

От 2013 година е депутат в 42-ото, 43–ото, 44-ото, 45–ото, 46–ото и 47–ото Народно заседание на Република България. През този интервал е член и заместник-председател на Комисията по европейски въпроси и надзор на европейските фондове и член и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, както и член на Комисията по правни въпроси.
Министър на туризма – Христо Проданов – Българска социалистическа партия
Проданов е магистър по Индустриален Мениджмън. Собственик и шеф на заведения за бързо хранене, член на Съвета на шефовете на " Кинтекс " ЕАД, " Галатея " ЕАД. Регионален управител компания за планиране и създаване на басейни и спа центрове. Член на Комисията по икономическа политика и туризъм 44-то, 45-то, 46-то Народно заседание.
Министър на външните работи – Теодора Генчовска – Има Такъв Народ
Генчовска е специалист по въпросите на сигурността и защитата. Професионалната ѝ кариера започва в Генералния щаб на Българската войска. Последователно минава през всички равнища, достигайки до шеф на отдел „ НАТО и Европейски съюз “ в Министерството на защитата. Била е консултант по защитата поредно в Постоянното посланичество на Република България в Европейски Съюз и Постоянната делегация в НАТО. Била е част от подготовката и присъединяване на България в срещите на върха на страните членки на Алианса. Участвала е в българските делегации на срещите на върха на НАТО в Истанбул, Уелс, Варшава, Брюксел
Министър на енергетиката – Александър Николов – Има Такъв Народ
Александър Николов е финансист по обучение. Той също взе участие в служебния кабинет „ Янев ” като заместник-министър на енергетиката.

През последните няколко месеца е изпълнителен шеф на капиталово сдружение за новаторски планове за зелена сила в България, част от интернационален холдинг. Притежава дълъг опит в телекомуникациите, финансите, вложенията и финансовите пазари - изпълнителен шеф на фонд за рисков капитал, управлявал планове за развиване на финтех решения, структуриране на сливания и придобивания на компании - от прогнозиране през обмисляне и цялостна реализация.
Министър на спорта – Радостин Василев – Има Такъв Народ
Радостин Василев е юрист. В публично публикуваната му биография от написа, че през последните 13 години е един от дребното експерти в България, които практикуват интернационално спортно право и съветват допинг проблеми. Той е народен представител в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно Събрание. Председател на Правната комисия в 45-ото Народно заседание.
Министър на правораздаването – Надежда Йорданова – Демократична България
Надежда Йорданова е един от правните специалисти в „ Демократична България “ и беше началник на кабинета на Христо Иванов, когато той беше правосъден министър. Работила е в Министерството на районното развиване и благоустройството, където стартира като специалист и стига до шеф на дирекция „ Правна ”. Народен представител от Демократична България в 45-ото и в 46-ото Народно заседание. В 46-ия парламент е ръководител на така наречен комисия „ Магнитски “, Зам.-председател на правната комисия в двата Народното събрание.
Министър на електронното ръководство – Божидар Божанов – Демократична България
Бургазлията Божидар Божанов е ИТ специалист и бизнесмен, създател на компания за осведомителна сигурност. Има забележителен опит в построяването на електронното ръководство, като в ролята си на специалист е взел участие в подготовката на редица законови промени и стратегически документи. Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България! ” и на тематичната работна група за електронно ръководство и административна промяна.

Народен представител в 47-ото Народно заседание, определен от листата на “Демократична България ” в 26-и МИР София-област. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР