След десетки часове дебати и процедурни хватки, Хартиената коалиция успя

...
След десетки часове дебати и процедурни хватки, Хартиената коалиция успя
Коментари Харесай

Хартията се завърна, машината си отива. Ще гласуваме със скенер

След десетки часове диспути и процедурни хватки, " Хартиената коалиция " съумя да върне бюлетината в огромните секции във разновидността смесено гласоподаване. Но от локалните избори идващия откромври машината отива историята, като ще бъде сменена с желаните от Движение за права и свободи сканиращи устройства - предложение, отхвърляно до момента от болшинството, в това число и в комисията по правни въпроси. Така на идващите постоянни избори, каквито се явява вотът за локална власт наесен, се чака да попълняме положителната остаряла хартиена бюлетина, а сканиращи устройства да регистрират резултата. Или се случва точно това, за което от Движението се заканиха още с отварянето на Изборния кодекс: " Няма да допуснем тези машини повече до избори! ". 

Натам се запъти през днешния ден така наречен " Хартиена коалиция ", която, както Клуб Z писа, пришпори окончателното приемане на всички текстове в Изборния кодекс, което се чака да се случи в границите на деня и на фона на призован в 18:30 пред Народното събрание митинг.

Какво одобриха на процедура депутатите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи досега - два напълно разнообразни типа гласувания. Първият е смесеното гласоподаване, т.е. гласоподавателите в огромните секции с над 300 избиратели да имат право да посочат с машина ли желаят да гласоподават или с хартия - каквото изначално бе предлагането на левицата, с което потегли и ремонта на ИК.

Паралелно обаче същото болшинство утвърди още един текст - на Движение за права и свободи, който гласи:

" В изборната секция гласоподавателят гласоподава с хартиена бюлетина ".

Тук към момента не се приказва за сканиращи устройства, а единствено за хартия. Такива са планувани в по-нататъчните разпореждания, които още не са признати. И затова от " Продължаваме промяната ", в лицето на Настимир Ананиев, възразиха:

" Единствено и единствено хартиено гласуване - ей т`ва гласувахме ".

Иначе в останалите разпореждания, вързани с този текст, се планува сканиращото устройство, като в преходните и заключителни разпореждания е посочено, че хартия и скенер ще останат единствения прийом за гласоподаване от локалните избори нататък. И сегашната машина, плод на пробно гласоподаване от 2014 година, насам, отива в историята.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР