След десетилетия на възстановителни работи и реставрация, първият дворец на

...
След десетилетия на възстановителни работи и реставрация, първият дворец на
Коментари Харесай

Рим отваря врата към подземния свят на разрушения дворец на Нерон

След десетилетия на възстановителни работи и реституция, първият замък на римския император Нерон , прочут като Domus Transitoria, отваря още веднъж порти пред аудитория тази седмица в Рим, оповестяват „ Таймс “ и „ Дейли мейл “.

Останките от луксозния в миналото замък , който е разполагал с 50 тоалетни, употребявани евентуално от робите и служащите преди съвсем 2000 години, в никакъв случай не са били виждани от обществеността . Посетителите са вървели в продължение на епохи над руините, а под краката им са били съхранени следи от бълбукащи фонтани, водни каскади и басейн, които в миналото са украсявали жилището.

Дворецът е издигнат на Палатинския рид от обичащия лукса император през I в. сл.Хр. и предхожда по-известния Domus Aurea или Златния замък на Нерон. Според Алфонсина Русо, общоприет управител на археологическия парк Колизеум, огромният замък на Нерон е бил въодушевен от двореца на Птолемей в Египет , само че е провокирал мощно неодобрение измежду жителите на Рим, поради разточителната си помпозност, инкрустиран мрамор, фрески и украса от злато и скъпоценни камъни. " Нерон е желал атмосфера, която въплъщава неговата идеология, на абсолютния държател, абсолютния монарх ", споделя Алфонсина Русо.

Първият замък е бил съвсем изцяло погубен по време на пожара през 64 година от н.е., а легендата споделя, че Нерон е свирел на арфа, до момента в който столицата на Римската империя горяла . През 18 в., когато са извършени първите разкопки, част от декорацията и артефактите са преместени, да вземем за пример британският херцог Бофорт изнася колоните за своето имение „ Бадминтон “ в Глочестършир.
 iStock/Getty Images-->
Посетителите на Domus Transitoria на Нерон, би трябвало да се спуснат подземен, за да прегледат стаите и градините на резиденцията , останали скрити през вековете под други здания и парчета. Новото осветяване и комплектът за виртуална действителност на Oculus ще разрешат на посетителите да се насладят и възхитят на възобновения фон на двореца от пъстър мрамор, фонтани и червени порфирни колони .

Обиколката стартира от огромна стая с нимфеум, светилище, отдадено на нимфите , почитани като божества на изворната и лековита вода. Водата е централна тематика на вилата, една от аргументите, заради която тя дълго време неверно е възприемана за термалните бани на Ливия, споделят археолозите. Пространството е украсено богато с колони и ниши.

Историци и археолози настояват, че Нерон е обичал да прекарва най-горещите часове в летните дни в тази стая, която се е намира под огромен вътрешен двор, който евентуално е имал богато украсено дървено покритие или може би е бил предпазен единствено с обилни пердета. Ярки и скъпоценни мрамори украсяват това пространство, което е изразявало международната мощност на императора, споделят историците. Стените са изрисувани с цветя и растения, създавайки илюзията за обилна градина.

Част от истинския фон на вилата е добита преди към три века от фамилия Фарнезе. Въпреки това доста истински украшения са изгубени или към този момент са част от частни сбирки или изложени в музеи. Части от украсения таван са изложени в музея на хълма Палатин, тъкмо до входа на Domus, дружно със златни фризове и други съкровища.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР