След дълго и хаотично заседание, примесено със скандални обвинения, македонският

...
След дълго и хаотично заседание, примесено със скандални обвинения, македонският
Коментари Харесай

Македония прие промени за смяна на името

След дълго и безредно съвещание, примесено със скандални обвинявания, македонският парламент одобри нощес промени в конституцията, с цел да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха международните организации.

Необходимото квалифицирано болшинство от две трети бе реализирано при поименния избор безусловно с един глас - 80 от общо 120 депутати. 39 техни сътрудници гласоподаваха срещу, оповестява Българска телеграфна агенция.

Промяната на името бе контрактувана с Гърция в Преспанския контракт от юни. Тя може да отвори пътя на страната към НАТО и Европейския съюз, блокиран отдавна от Гърция, съгласно която името " Македония " допуска териториални искания към едноименната гръцка провинция, отбелязва Ройтерс.

Конституционните ремонти получиха нужното болшинство от две трети, откакто няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и поддържаха конституционните ремонти, отбелязва ДПА. Останалите им сътрудници от групата на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата в Народното събрание на Република Македония - бойкотираха гласуването.

Заседанието на Народното събрание бе забавено с над 10 часа. През това време македонският министър председател социалдемократ Зоран Заев се мъчеше да си обезпечи поддръжката на депутати от националистическата съпротива, която бе нужна за събиране на нужното болшинство от две трети. В противоположен случай в страната щяха да бъдат свикани предварителни избори.

Игор Янушев, генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ, съобщи, че депутати от партията са били подложени на " политически закани " преди гласуването. На трима от тях съгласно Янушев са били подложени подкупи сред 250 хиляди и 2 милиона евро, заяви АП.

Заев отхвърли тези обвинявания и заплаши да заведе дело за клюка.

Одобрените ремонти в конституцията на някогашната югославска република са общо четири. Първата е за прибавяне на " Северна " към името на страната Република Македония. Втората вписва държавните правни обичаи в преамбюла на конституцията. Третата планува " уважаване на суверенитета, териториалната целокупност и политическата самостоятелност на прилежащите страни ". Четвъртата корекция се отнася за грижите за културните, икономическите и обществените права на македонския народ и всички жители на страната без граница без интервенция в суверенните права на други страни и в техните вътрешни работи под каквато и да било форма.

Със мощната поддръжка на западните водачи, Заев води акция за преименуване на някогашната югославска република за споразумяване на продължаващия 27 години спор за нейното име със прилежаща Гърция, отбелязва АП. Това ще разреши на Р Македония да се причисли първоначално към НАТО, а вероятно на по-късен стадий - и към Европейския съюз.

Националистическата съпротива е твърдо срещу смяната на името и бойкотира творби предишния месец референдум по въпроса. Огромното болшинство от участниците в допитването поддържаха самодейността на Заев, само че не бе достигната нужната изборна интензивност от над 50 %. Въпреки това македонският министър председател пристъпи към гласоподаване на конституционните ремонти в Народното събрание.

Сега процесът на смяна на името на страната на Република Северна Македония би трябвало да стартира публично в период от две седмици, показва АП.

Процесът обаче е дълъг и пред него остават трудности, отбелязва Ройтерс. Ще са нужни още няколко гласувания в македонския парламент, като процедурата би трябвало да завърши най-късно до януари.

След като Република Македония промени публично името си, гръцкият парламент също ще би трябвало да утвърди Преспанския контракт. Министърът на защитата Панос Каменос, водач на националистическата партия " Независими гърци ", заплаши, че по-малкият сътрудник в ръководещата коалиция ще напусне държавното управление, в случай че съглашението бъде утвърдено.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР