След дълги спорове, Европейската комисия, Съветът и Европейският парламент се

...
След дълги спорове, Европейската комисия, Съветът и Европейският парламент се
Коментари Харесай

Има споразумение за бюджета на ЕС за 2020 година, но с условие, че и Великобритания участва

След дълги разногласия, Европейската комисия, Съветът и Европейският парламент се споразумяха за бюджета на Европейски Съюз за 2020-та година, съобщи БГНЕС. Предстои гласуването на финансовата рамка в комисиите и пленарната зала на Народното събрание, само че значимото конкретизиране е, че единодушието е реализирано на база догатката, че Англия ще взе участие в попълването на бюджета.
Основен акцент в бюджета е, че 21% или над 500 милиона евро ще бъдат заделени за битка с климатичните промени. 
Бюджетът за идната година възлиза на близо 168,7 милиарда евро бюджетни заеми за поети отговорности или средства, за които могат да бъдат подписани контракти през идната година, което е нарастване от 1,5%, и близо 153,6 милиарда евро бюджетни заеми за заплащания, което пък са парите, които ще бъдат изплатени. Това е нарастване с 3,4%.
Почти половината от бюджетните заеми - към 84 милиарда евро, са за повишение конкурентноспособността на стопанската система. От тях към 59 милиарда са ориентирани за понижаване на икономическите разлики в страните-членки. Земеделските стопани ще получат над 58 милиарда евро. За сателитната система " Галилео " са планувани " 1.2 милиарда евро, с цел да усили своя пазарен дял и да доближи 1.2 милиарда ползватели до края на идната година. Увеличени са и средствата по програмата " Еразъм " с 3.6 на 100.
Преговорите сред другите европейски институции по отношение на бюджета за 2020 година протекоха мъчно, като страни-членки упорстваха за понижаване на общите разноски. Нужният компромис беше реализиран нощес, малко преди крайния период. Анализаторите плануват компликациите да са по-сериозни в течащите продължителни разисквания за многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз - от 2021 до 2027 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР