След дълга пауза заради пандемията, тази пролет ONE DANCE WEEK

...
След дълга пауза заради пандемията, тази пролет ONE DANCE WEEK
Коментари Харесай

ONE DANCE WEEK се завръща в Пловдив през май 2021

След дълга пауза поради пандемията, тази пролет ONE DANCE WEEK се завръща в Пловдив с стратегия, която включва спектакли на огромни имена от актуалната танцова сцена, както и ФОКУС ГЪРЦИЯ. Между 13 май и 6 юни на сцената на Дом на културата “Борис Христов ” с новите си спектакли гостуват безапелационната международна звезда Димитрис Папайоану, компанията на известния френски мултидисциплинарен актьор Оливие Дюбоа, новата икона на италианската танцова сцена Силвия Грибауди, а като част от ФОКУС ГЪРЦИЯ ще забележим едни от най-интересните представители на новото потомство гръцки хореографи - ученикът на Папайоану - Христос Пападопулос, Катерина Андреу и Александрос Вардаксоглу / Дафин Антониаду.
Продажбата на билети ще бъде обновена на 15 март 2021 в мрежата на EpayGo и на касите на Easypay в цялата страна.
Ето и детайлностите за всички спектакли в програмата на ОNE DANCE WEEK 2021:

НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ / TRANSVERSE ORIENTATION ДИМИТРИС ПАПАЙОАНУ (ФОКУС ГЪРЦИЯ)
13,14,15 и 16 май 2021 - Дом на културата “Борис Христов ”
Основен акцент в програмата на ONE DANCE WEEK 20/2021 e гостуването на гръцкия хореограф Димитрис Папайоану, който ще показа най-новата си творба НАПРЕЧНА ОРИЕНТАЦИЯ / TRANSVERSE ORIENTATION в границите на 4 следващи дни - 13, 14, 15 и 16 май 2021.
Димитрис Папайоану е един от ветераните на гръцкия сценичен авангард и един от най-знаковите и настоящи международни хореографи. Безапелационно най-успешният актьор в цялата история на актуалната сцена на Балканите, Папайоану е създател на десетки спектакли и притежател на редица оценки. ONE DANCE WEEK има достойнството да сложи името на България в влиятелния лист на копродуцентите на новия му огромен план. Сред тях са театъра на фондация ONASSIS в Атина, именитите Sadler’s Wells Theatre в Лондон, Théâtre de la Ville в Париж, биеналето за танц в Лион, театърът в Неапол, Grec Festival в Барселона, Théâtre du Châtelet в Париж, Torinodanza, Tanec Praha и други.
Трейлър на спектакъла:

from on.
 
ИТМАРАГ / ITMAHRAG
Compagnie Olivier Dubois (Франция)
21 май 2021 - Дом на културата “Борис Христов ”
Друг огромен акцент в програмата на фестивала е гостуването на новата мултидисциплинарна продукция на един от най-знаковите модерни френски хореографи - Оливие Дюбоа . Новият театър на Дюбоа носи името ИТМАРАГ и ще бъде показан на 21 май, в Дом на културата “Борис Христов ”. Българската аудитория - първа след френската, ще види новото произведение на Дюбоа. ИТМАРАГ ще бъде показан в Пловдив директно след международната му премиера във Франция и преди представянето му на сцените на едни от най-влиятелните фестивали в Европа.
В новото си театрално произведение френският хореограф пресъздава на сцената облика на днешния Египет и ни кани да се потопим в душата на Mahraganat - музикален род,
основан от младежи в Кайро по време на египетската гражданска война през 2011. Днес Mahraganat е тялото и гласът нацяло едно потомство, което приказва за живота, всекидневието и бъдещето. С помощта на петима египетски танцьори и трима музиканти Дюбоа придвижва този род от улицата на сцената.
ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН / ZEPPELIN BEND
Катерина Андреу ( ФОКУС ГЪРЦИЯ)
28 май - Дом на културата “Борис Христов ”
Музикант, танцьор и хореограф, Катерина Андреу е един от най-ярките гласове на актуалната гръцка танцова сцена. На 28 май тя ще показа спектакъла си ВЪЗЕЛ ЦЕПЕЛИН - дует, който свързва в едно цяло танц, придвижване и тон.
В свят, в който положенията “здраво стъпил на земята “ и “високо в облаците ” постоянно са одобрявани като способи за оцеляване, Андреу търси скритите истини за свободата и действителността, до момента в който се концентрира върху силата на тялото, силата и придвижването.
Спектакълът носи името на симетричния възел цепелин, употребен за свързването на два края, а Катерина Андреу споделя, че тълкуването му може да бъде както метафорично - като духовно свързване, по този начин и безусловно - като възел.
ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ / VANISHING POINT
Александрос ВардаксоглуДафин Антониаду (ФОКУС ГЪРЦИЯ) 29 май 2021 - Дом на културата “Борис Христов ”
ТОЧКА НА ИЗЧЕЗВАНЕ е странствуване в свят, който съществува на границата сред въображаемото и мрачната действителност. Спектакълът е първата хореографска колаборация сред Дафин Антониаду и Александрос Вардаксоглу , в която двамата актьори ясно показват, че това театрално партньорство не би трябвало да се приема посредством стандартните показа за дует. Младите гръцки хореографи търсят ентусиазъм както във образното, по този начин и от киното и съумяват да включат ясни препратки в цялостната атмосфера и звуков пейзаж на спектакъла.
LARSEN C
Христос Пападопулос (ФОКУС ГЪРЦИЯ)
5 юни 2021 - Дом на културата “Борис Христов ”
Христос Пападопулос е една от най-ярките нови звезди на актуалната европейска танцова сцена и един от най-силните гласове на новото потомство гръцки хореографи. На 5 юни, като част от ФОКУС ГЪРЦИЯ на ОNE DANCE WEEK 20/2021, Пападопулос ще показа най-новата си театрална творба - LARSEN C.
На пръв взор, LARSEN C е лъжливо семпла творба, съсредоточена върху упоритото проучване на ритмичните нюанси на придвижването. Човешкото тяло се трансформира в метафора на нереални понятия като „ време “ и „ живот “ или в естествени феномени като потока на водата, ерозията на земята или избледняването на светлината при залез слънце. Хореографските хрумвания на Пападопулос произтичат от феноменологична вероятност, която слага тялото в основата на всяко проучване. Неговият метод постоянно изисква постоянството на погледа и преосмислянето на метода, по който възприемаме танца и света към себе си.

ГРАЦИИ / GRACES
Силвия Грибауди (Италия)
6 юни 2020 - Дом на културата “Борис Христов ”
Фестивалната стратегия приключва със спектакъла ГРАЦИИ на звездата на италианската танцова сцена Силвия Грибауди . ГРАЦИИ ще бъде показан на 6 юни 2021 в Дом на културата “Борис Христов ” от 19:30 ч.
Можем ли да дефинираме хубостта? Как се мери тя? Какво в действителност съставлява тя? Реакция към вековните стандарти за хубостта и днешните предубеждения, ГРАЦИИ цели да открои уникалността на всеки от нас, доказвайки, че съвършенството е на всички места. С великодушен комизъм и радикална съпричастност Силвия Грибауди издига визиите за човешките недостатъци в танцова форма на изкуство. ГРАЦИИ, притежател на премията на Danza&Danza за най-хубав италиански театър, ни провокира да се посмеем, да се погледнем, да се приемем и да се обикнем такива, каквито сме.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР