След четири месеца работа и доклад от 52 страници временната

...
След четири месеца работа и доклад от 52 страници временната
Коментари Харесай

Временната комисия не откри натиск отвън за спирането на сигнала на БНР

След четири месеца работа и отчет от 52 страници краткотрайната комисия в Народното събрание по проблема с БНР не съумя да открие напън извън за прекъсването на сигнала на стратегия " Хоризонт " на 13 септември. Днес отчетът влезе в пленарна зала и бе признат с гласовете на болшинството, от Българска социалистическа партия отхвърлиха да го поддържат. В заключенията на комисията се камва, че генералният шеф по това време - Светослав Костов - е лицето, което носи цялата отговорност и че сигналът е спрян по категорично решение, взето вътре в радиото. И че по тази причина не е имало техническа причина. В същото време няма заключения от кое място идва решението на Костов, макар че самият той описа пред Съвет за електронни медии, че върху него е извършен политически напън. Припомняме, че ден преди невижданото прекъсване на сигнала за цели 5 часа, от радиото оповестиха, че смъкват от ефир водещата Силвия Великова и че й лишават ресора правосъдна власт. Тя бе един от критиците на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров и най-много на оферти за нов обвинител номер 1 Иван Гешев.
Журналистите от БНР излязоха на митинг в отбрана на Великова, а сигналът на " Хозиронт " бе спрян за цялата страна с обяснението за профилактика. Проверката, наложена от Съвет за електронни медии, сподели, че не е имало техническа причина за прекъсването на сигнала. В резултат на абсурда Светослав Костов бе отхвърлен от шефския пост, а в Народното събрание бе основана краткотрайна комисия, която да изследва всички обстоятелства по проблема.
В отчета на комисията се споделя, че " има индикации за сбъднат напън от страна на някогашния общоприет шеф Светослав Костов над журналиста Силвия Великова, само че те не могат да бъдат потвърдени ".
Депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев настоя за чуване на основния прокурор Иван Гешев и за обявяване на разпечатките от телефонните диалози на Светослав Костов и записите от камерите, с което да се откри от кое място идва политическия напън.
Няма да подкрепим отчета, безапелационен бе и Иван Ченчев от левицата. Управителния съвет към онази дата не е знаел какво се случва, какъв сигнал стопира. Нещо повече – Управителният съвет към този миг не подписва седмичната стратегия на раличните излъчвания на радиото, което ми се вижда необичайно. Още повече, че има графици за работа в тези излъчвания и те биват променяни. Ей по този начин – променяни, добави Ченчев.
Българска социалистическа партия съобщи, че по надлежния ред ще изиска чуването на основния прокурор Иван Гешев в пленарната зала, с цел да осведоми Народното събрание и обществеността за развиването по проблема.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР