След Бургас Пазарджик и Варна също приближават прага за обявяване

...
След Бургас Пазарджик и Варна също приближават прага за обявяване
Коментари Харесай

Грипната епидемия се разраства? Дете с тип Б лекувано в София

След Бургас Пазарджик и Варна също доближават прага за оповестяване на грипна зараза

Епидемиологичната конюнктура в страната остава комплицирана. Две седмици след събиранията по празниците респираторните болести набират мощ, оповестява Нова телевизия.

На първо място по заболеваемост е Бургас. Областта е първата в страната, която разгласи грипна зараза. От на следващия ден учениците и студентите там ще преминат в онлайн режим на образование. 

В Пазарджик и Варна обаче също доближават прага за оповестяване на грипна зараза. В София броят на заболелите е надалеч от пиковите стойности.

Проф. доктор Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни заболявания пък сподели в изявление за „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия, че в София е регистриран първият случай на грип-тип Б.

Вирусът е изолиран от 15-годишно дете, лекувано в софийска болница с висока температура, кашлица, мощна изнемощялост, посочи тя. 

Клинически вид А и вид Б не се разграничават изключително, само че има разлика във възрастта, защото от вид Б се разболяват най-вече децата, само че най-много на възраст от пет до 15-18 години, изясни проф. Корсун.

„ Грип Б се среща много по-рядко спрямо А. По време на коронавирус пандемията неговото разпространяване бе доста едва в Европа. В България близо три години не са доказвани случаи на тази зараза. Разпространението на вид Б доближава пик след грип А. Има сезони, когато се следи втора вълна, дължаща се на грип Б след тази от А “, сподели още тя. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР