След броени дни световното население ще достигне 8 милиарда души.

...
След броени дни световното население ще достигне 8 милиарда души.
Коментари Харесай

В очакване на 8-милиардния жител на Земята

След броени дни международното население ще доближи 8 милиарда души. Прогнозите на Организация на обединените нации сочат, че това ще се случи на 15 ноември.

По данни на организацията, над 70 % от хората живеят в 20-те най-многолюдни страни. В момента водач в тази ранглиста е Китай, само че още през идната година се чака Индия да се трансформира в най-населената страна в света. Статистиката сочи, че в двете азиатски страни живее над една трета от международното население.

Преминаването на границата от 8 милиарда поданици на Земята „ е мотив да отпразнуваме нашето разнообразие, да признаем общата ни човещина и да се възхитим от напредъка в опазването на здравето, който удължи продължителността на живота и фрапантно понижи майчината и детската смъртност. В същото време това е и припомняне за споделената ни отговорност да се грижим за нашата планета, както и миг за размисъл във връзка с сферите, в които към момента не съблюдаваме уговорките си едни към други “, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Настоящата обстановка повдига доста въпроси. Докога ще продължи да се усилва международното население? Какви опасности крие този развой? И какви изводи могат да бъдат направени за бъдещето на човечеството?

World population to reach 8 billion by November even as growth slows
— The Washington Post (@washingtonpost)
Глобални промени

Раждането на 8-милиардния гражданин на планетата безспорно ще покаже какъв брой напреднало е човечеството, само че в това време ще подсети, че сме изправени пред редица съществени провокации. „ Едно от най-важните неща, които би трябвало да се помнят, е, че целият свят минава през подобен развой на демографски преход към по-дълъг живот и по-малки фамилии. Различните страни са на разнообразни стадии от този развой “, означи Джон Уилмът, който е шеф на отдела за международното население в Организация на обединените нации.

Основната причина за растежа на популацията е повишението на продължителността на живота. В резултат раждаемостта спада. През 1950 година са се падали приблизително по 5 раждания на една жена, до момента в който през днешния ден те са към 2. Очакванията са, че през идващите десетилетия най-вече деца ще се раждат в страни като Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан и Танзания. В същото време други страни, измежду които е България, ще изгубят над една пета от популацията си. Миграцията пък се обрисува като главен мотор за растежа на популацията в развитите страни.

How liveable will earth be in 2070?

Up to a third of the projected global population of 9bn could be exposed to temperatures on a par with the hottest parts of the Sahara, according to research by scientists from China, US and Europe
— Financial Times (@FinancialTimes)
„ Когато приказваме за всички тези процеси, не трябва да забравяме, че те са свързани с редица провокации. Едно от тях е дефицитът на храна, от който страдат милиони хора в разнообразни елементи на планетата. Климатичните промени в допълнение изострят този проблем. Не по-малко притеснителни са и тематики като достъпа до чиста вода, както и други жизненоважни запаси “, съобщи за Vesti.bg проф. Брус Нюболд, който е шеф на Института по околна среда и опазване на здравето към университета „ Макмастър “ в Хамилтън, Онтарио.

По-бавен приръст

Фактът, че раждаемостта спада, е главната причина за забавянето на темпа, с който международното население нараства. Според прогнозите на Организация на обединените нации броят на хората ще доближи своя пик преди края на века, евентуално към 2080 година Тогава популацията на Земята ще наброява почти 10,4 милиарда души. Въпросният брой ще се резервира релативно постоянен до края на века. „ Връзката сред повишаването на популацията и устойчивото развиване е комплицирана и многопластова “, означи Лю Женмин, заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации по икономическите и обществените въпроси. Според него „ бързите темпове, с които броят на хората се усилва, прави изкореняването на бедността, битката с глада и недохранването и разрастването на обсега на здравните и просветителните системи по-трудни за осъществяване задания “.

Elon Musk thinks " population collapse " is on the horizon. Here's why the world population is declining and what it means for the future.
— USA TODAY (@USATODAY)
„ Световното население пораства с по-бавни темпове заради намаляващите равнища на раждаемост. Т. нар. коефициент на плодовитост демонстрира междинният брой деца, които една жена би родила. За да се резервира актуалният брой на хората, коефициентът би трябвало да е 2,1. В доста страни по света, изключително в Европа и Северна Америка, той е под въпросната стойност от 2,1 или се приближава до нея. Важно е да се разбере, че колкото по-развита е една страна, колкото по-добри са изискванията за живот в нея, толкоз по-нисък е коефициентът. Причините са разнообразни. Една от тях е, че развъждането на деца е по-скъпо (замислете се за средствата, които се отделят за обучение, храна, облекла и т.н.), а също така смъртността е доста по-ниска “, акцентира проф. Нюболд.

Застаряващо население

Неминуемо намаляването на раждаемостта ще докара и до застаряване на международното население. Делът на хората на възраст над 65 години сега е почти 10 %. Очаква се той да се усили до 16 на 100 през 2050 година До средата на века броят на хората на въпросната възраст ще стане двойно по-голям от този на децата до 5-годишна възраст и еднакъв на този на децата до 12-годишна възраст. Това кара редица специалисти да отбележат, че е належащо да се сътвори автоматизиран механизъм, който да покачва пенсионната възраст паралелно с продължителността на живота.

The global population is expected to reach 8.6bn by 2030. What does that mean for the future of the world?
— The Economist (@TheEconomist)
По данни на Организация на обединените нации в средата на сегашния век продължителността на живота ще нарасне до малко над 77 години спрямо близо 73 години през 2019 година По думите на Джон Уилмът, това ще докара до някои основни промени: „ Трябва да имаме гъвкава визия за това по кое време хората би трябвало да се пенсионират и да спрат да работят. Живеейки по-дълго, е допустимо да останем дейни по-дълго време. Сигурен съм, че всеки човек желае това “. Уилмът също по този начин е на мнение, че хората би трябвало да бъдат насърчавани да икономисват и е належащо да съществуват финансови механизми, които всеки да може да употребява с концепцията да заделя допустимо най-вече средства за бъдещето. „ По този метод хората ще имат запаси, на които да разчитат “, счита Уилмът.

Трябва да се означи още, че пандемията от COVID-19 също оказа своето влияние върху международното население. Именно рисковата болест се трансформира в съществена причина за обстоятелството, че през 2021 година междинната дълготрайност на живота спадна до 71 години. Някои проучвания сочат, че има страни, в които вълните на пандемията са довели и до понижаване на бременностите и ражданията. Не на последно място, наложените рестрикции по отношение на битката против COVID-19 ограничиха доста интернационалната миграция.

Още от създателя:

 

 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР