След броени дни ще се проведат поредните избори в страната

...
След броени дни ще се проведат поредните избори в страната
Коментари Харесай

Колко подвижни секции ще са необходими за вота на 14 ноември? |

След броени дни ще се проведат следващите избори в страната в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура. Още при започване на годината имаше диспути сред институциите по тематиката за това по какъв начин ще се обезпечи правото на глас на поставените под карантина поради Ковид-19. В тази връзка екипът на Института за развиване на обществената среда (ИРПС) опцията за въвеждането на гласоподаване посредством мобилна изборна кутия. Този метод бе употребен в доста от страните, провели избори през 2020 година – да вземем за пример Италия, Чехия, Хърватия, Северна Македония. В последна сметка разпоредбите за реализиране на гласоподаване с преносима секционна изборна комисия (ПСИК) бяха уредени в член 28 на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние.

Основното преимущество на този метод е ненарушаването на карантината от страна на тези гласоподаватели, защото не се постанова те да излизат на открито и да контактуват с други хора. В допълнение, от болните се изискват минимални старания, с цел да упражнят правото си на глас (подаването на заявление може да стане по електронен път, каквито са наредбите в момента), като изборната администрация има самодейна роля и дава опция на поставените под карантина да гласоподават в личния си дом.

Какви са настоящите правила?

Съгласно последните промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние, гласоподавателите могат да гласоподават с ПСИК на мястото, където са сложени под карантина. За да може гласоподавател да се възползва от правото си да гласоподава по този метод, би трябвало да изпрати заявление до общинската или районната (в градовете с районно деление) администрация, там където е подложен под карантина.

Със свое Централната изборна комисия (ЦИК) понижи броя на нужните заявки за разкриване на мобилна секция за гласуващи, болни от Ковид-19. Така за идните избори са нужен 7 заявки (а не 10, както досега). Избирателите могат да подават заявките си по електронен път през, по пощата, факс или посредством прокурист, без да е нужна нотариална легализация. Ако до 3 дни преди изборния ден е открита мобилна секция в съответното обитаемо място, към нея се причисляват и подадените до и в самия избирателен ден заявки.

Колко преносими секции ще са нужни?

В края на актуалната акция и предвид на бързо възходящите случаи на болни от ковид все по-належащ става въпросът с организацията на гласуването с преносими изборни кутии. Към 3 ноември, 2021 година според Единния информативен портал за Ковид-19 дейните случаи у нас са рекорден брой – 105 543. Същевременно в медийното пространство представители на изборната администрация приказват за усложнения при организирането на мобилни секции и показват подозрения, че ще може да се разкрият задоволително такива.

В актуалната обява екипът на ИРПС показва броя нужни мобилни секции за образуване на гласуването в обстановката на Ковид-19. При актуалните равнища на заболеваемост екипът ни е пресметнал какъв брой мобилни секции ще са нужни, в случай че времето сред двама дали своят вот е 15 или 20 минути. В него се включва самото гласоподаване, пътуването от адрес до адрес, подготовката на екипа в преносимата комисия, в това число и нужните за стерилизация ограничения.

Още тук е значимо да уточним, че наличните данни в осведомителния портал coronavirus.bg показват общия брой на дейни случаи, който към 3 ноември 2021 година възлиза на 105 543 души. Не излиза наяве обаче, какъв брой от тях са лица под 18 години, които нямат право да гласоподават. От тези случаи обществените данни не разрешават да се извади броят приети в болница – 8 149. За тях тук-там ще бъдат открити специфични секции в Ковид отделенията и те няма да гласоподават в ПСИК. Данните за поставените под карантина не включват контактните на заболелите лица, за които липсва институционална информация.

В идната таблица са показани данни за броя преносими секции, които ще са нужни за всяка област според от времето за гласоподаване. Тя показва всички изборни региони в страната. София – град сплотява данните от 23-и, 24-и и 25-и изборни региони, а област Пловдив демонстрира данните и за град Пловдив (за 16-и и 17-и изборни райони).



Ако актуалните равнища на заболеваемост се запазят до 14 ноември, а нужните минути за гласоподаване са 15, съгласно изчисленията ще са нужни 2 030 мобилни секции, с цел да може всички болни да гласоподават.

Веднага следва да се означи, че с цел да се провеждат толкоз секции, следва всички съвсем 105 хиляди болни да са гласоподаватели, които ще подадат категорично заявление, че ще гласоподават в изборния ден. Това надалеч не е несъмнено, изключително като се има поради, че изборната интензивност в страната нормално е към 50%. Ако тя е такава и измежду заболелите от Ковид-19, то нужните секции ще са към 1 015. Това ще понижи и нужният запас – човешки и финансов, за организацията на мобилните екипи.

От данните ясно се вижда, че концентрацията на болни от вируса е най-вече в няколко огромни регионални града – София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора. Именно в тях ще би трябвало да се разположат и главната част от мобилните секции – общо 630, като можем с съображение да чакаме, че заради по-голямата плътност на популацията, достъпът до тези гласоподаватели ще се прави по-бързо и това ще докара до още по-малък брой нужни ПСИК. Също по този начин в едно домакинство е евентуално да има повече от един болен, което ще понижи адресите, посещавани от мобилните секции и ще им разреши да покрият по-голям периметър.

Как действително протече гласуването с преносими секции в изискванията на Ковид-19?

Два пъти през тази година бяха извършени избори в изискванията на усложнена здравна конюнктура поради Ковид-19.

Още преди изборите на 4 април бе основана опцията хората, сложени под карантина (болни от Ковид-19 или контактни лица), да гласоподават с преносима изборна кутия. Към оня миг заболелите бяха общо 69 666 души, измежду които съвсем 10 хиляди в болнични заведения. Тогава бяха разкрити общо 484 мобилни секции. Те включваха и секциите за хора с трайни увреждания на опорно-двигателния уред. Само за образец - практиката за разкриване на преносими секции, обслужващи тези гласоподаватели, съществува от години у нас и за парламентарните избори през 2017 година бяха проведени 185 такива секции, в които своя избор са дали общо 5 549 души. На 4 април в мобилните 484 секции общо са дали своят вот 15 334 гласоподаватели.

За изборите на 11 юли случаите на болни от Ковид-19 бяха доста по-малко - 7 991. Разкритите преносими секции бяха 326, а в тях гласоподаваха общо 14 816 души.

Така изборната процедура у нас ясно демонстрира, че процентът на гласоподаватели, заболели от ковид в изборния ден, които са изразили предпочитание да гласоподават, в действителност е много дребен. Също по този начин междинната стойност на дали своят вот в мобилна секция е към 45 души за ден.

Предстои да разберем дали...

Осигуряването на правото на глас на поставените под карантина изисква съществено организационно и ресурсно застраховане, с цел да се подсигуряват в цялостна степен изборните права на тази група гласоподаватели.

Към момента обаче диалозите във връзка с преносимите секции за болни от Ковид-19 още веднъж протичат по линията на политическо говорене за липса на искащи да се включат в комисиите в тези секции. Централната изборна комисия към този момент е утвърдила разпоредбите, по които ще се провежда гласуването с мобилни секции. Вниманието в този момент би трябвало да се насочи към партиите, виновни за излъчването на съставите на ПСИК, и към общинските управляващи, които следва да подсигуряват материалното обезпечаване на активността на ПСИК.

В оставащите до 14 ноември дни следва да разберем дали ще се акцентира на тези два аспекта, нужни за сполучливото образуване на мобилните секции. Въпрос на политическа и институционална воля е да се подсигурява опцията гласоподавателите, сложени под карантна, да упражнят конституционното си право на избор.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР