След агресията на Путин срещу Украйна сега повече от всякога

...
След агресията на Путин срещу Украйна сега повече от всякога
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: България подкрепя РСМ от 30 г., но спорните въпроси трябва да се решат преди преговорите с ЕС

След експанзията на Путин против Украйна в този момент повече от всеки път интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз би трябвало да бъде подкрепена. Македония извървява сложен път от подвластна единица в някогашна Югославия до самостоятелна европейска страна.

Това сподели българският евродепутат Андрей Ковачев в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел по време на разискванията по Доклада за Северна Македония за 2021 година

" България поддържа Македония през последните 30 години във всяко едно отношение по нейния път към Европа. Нашето европейско семейство би трябвало да бъде единно и мощно и с благоприятни условия да реагира пред заканите и провокациите към нас. В интерес на Кремъл би било в нашия Европейски Съюз да има недоразумение, ненавист и дискриминация. Затова всички тези тематики, които водят до такива отрицателни процеси би трябвало да бъдат изчистени преди започването на договарянията или най-малко да има гаранция, че ще бъдат решени по време на преговорния развой. " - сподели още Андрей Ковачев.

Според него " интеграцията е двупосочна улица, която изисква да се поставят старания и от двете страни ". " Въпреки това страната-кандидат би трябвало да може да преодолее инерцията и зависимостите от някогашната югославска идеология, която докара до разделянето и пося омразата сред двете страни с обща история като България и Македония. Договорът с България би трябвало да се съблюдава, изключително в частта за историческото помиряване, въз основа на общата ни история, работата на взаимната историческа комисия да работи на основата на истински документи, както и недискирминацията на хора, които намерено завяват своята българска еднаквост. Трябва да се подхващат ограничения за превъзмогване на езика на омразата, като смяна в образователните проекти и учебниците ", сподели още той.

Ковачев счита, че " гаранция за прогрес може да бъде Преговорната рамка, където може да се регистрира направеното по тези тематики, без да се тормозим дали ще пристигна друго ръководство в Македония, като днешната съпротива. " Призовавам политическата класа в Македония да прояви храброст и водачество за започване на договаряния ", сподели в умозаключение Ковачев по време на разискванията по Доклада за Северна Македония за 2021 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР