След 30 години демократично търпение се случи и това чудо

...
След 30 години демократично търпение се случи и това чудо
Коментари Харесай

Строителят на нова България неразумно бави новия затвор

След 30 години демократично самообладание се случи и това знамение - видяхме по какъв начин настоящ министър влиза зад решетките. Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов може и да не е благополучен в този момент, само че името му ще се помни, за разлика от имената на доста други министри, които от дълго време сме не запомнили и повече не ни интересуват. Това е противен метод за влизане в историята, само че на първопроходците постоянно е мъчно.

Медиите незабавно показаха публичната си признателност към него, като наблюдаваха със угриженост първото му арестантско денонощие в Трето РПУ. От изявленията се разбра, че Нено Димов е попаднал в килия с бежова разцветка, фаянсов под, две единични кревати от материал ПДЧ с четири крайници и типичен матраци. " Килиите са общо четири, една от тях е за дами и деца. Всичките са актуализирани през последните няколко години. Всяка от тях има прозорец, PVC дограма и железна решетка, с цел да не избягат арестуваните ", писа с учтиво любознание " 24 часа ". На сутринта му донесли за закуска кроасан и чаша вода - не от зложелателство, че лежи поради водната рецесия, а евентуално тъй като в затворническото хранене си има европейски стандарти. Така и би трябвало, защото нивото на цивилизованост си проличава още от пандизите (и тоалетните).

 

С Нено Димов България прави огромна крачка

 

в своята европейска интеграция. Колко напред сме отишли можем да разберем от елементарното съпоставяне на сходни обстановки. Преди 25 години София, която в този момент ще оказва помощ на Перник да преодолее водната рецесия, бе в същото, и даже в още по-тежко състояние. На 21 ноември 1994 година за софиянци стартира Янчулевата рецесия с водата на столицата. Запомни се с името на тогавашния " постоянен " кмет от Съюз на демократичните сили Александър Янчулев (професор хидролог). Въведен бе воден режим: 24 часа с вода и 48 часа без вода - по-жесток от пернишкия, който пуска на гражданите вода по няколко часа всеки ден. Както Перник остана без вода, тъй като бе източен язовир " Студена " за потребностите на близкото металургично дружество " Стомана ", по този начин и София бе лишена от вода, тъй като бе източен язовир " Искър " за потребностите на металургичния комбинат " Кремиковци ". И в двата случая ставаше дума за спекулация, само че размерите на софийската бяха къде-къде по-големи. Първо, тъй като язовир " Искър " е 27 пъти по-голям от " Студена " и, второ, тъй като в столицата минаха на воден режим най-малко 15-20 пъти повече хора в сравнение с в Перник.

Някой да е търсил тогава сметка някому за умишлена занемареност? Нено Димов се оправдава, че не е специалист и единствено е подписвал документи, подадени му от експертите. А Янчулев пристигна в кметството от Университета за архитектура и строителство, където преподаваше „ Технология, организация и стопанска система на хидротехническото строителство “. Той е знаел най-добре къде се намират крановете на софийското водоснабдяване и по какъв начин се отвиват и завиват, само че не бе викнат да даде пояснения в прокуратурата даже за неволна занемареност. След като му изтече мандатът през 1995 година, бе оставен да изчезне безшумно и добродушно от политическия пейзаж.

 

Вижда се, че България към този момент не е същата,

 

както ни твърди министър председателят Бойко Борисов, който чака да признаем, че смяната е пристигнала с него. Стремежът му да си построи облик на строител на нова България обаче е прекомерно тесногръд. Сочи ни на първо място автомагистралите, за които притегля европейско финансиране от структурните фондове на Европейски Съюз, само че рискува да влезе в задънена улица. Оттеглената поръчка (апликационна форма) за създаване на последния сектор от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле сподели, че нещо го стопира да протяга ръка към европейски пари. Неграмотно попълненият формуляр не го извинява, тъй като за другите сектори властта е показвала съществуване на приемлив административен потенциал, щом са били одобрявани от Брюксел и към този момент са издигнати.

Ситуацията е неуместна единствено на пръв взор. За да си дадем разумно пояснение, би трябвало да си спомним неговия популярен скрито записан диалог с някогашния министър на земеделието Мирослав Найденов, в който умно му изяснява от кое място могат да му дойдат неприятностите:  " Тва ти е проблем, щот са европейски пари ". Сиреч, не е проблем да бръкнеш в българската каца, тъй като няма кой да те хване. Но еврократите могат да надигнат глас и да стане зле. Разговорът получи публичност през април 2013 година Оттогава доста европейски милиарди се превъртяха през България и никой не го плесна през ръцете, въпреки че се трупаха съмнения за качеството на автомагистралите и широкопръстието на управляващите. През 2020 година обаче следва да проработи Европейската прокуратура и никой не знае каква тематика би избрала, с цел да покаже, че към този момент съществува. Нейната задача е да следи за корист с европейски фондове. Нищо не й пречи да надникне по какъв начин са строени прословутите автомагистрали в България, изключително като се има поради, че тъкмо за тях има намерение да подаде сигнал евродепутатката от Българска социалистическа партия Елена Йончева.

Когато третото държавно управление на Борисов се хвали с нечуван БВП и постоянен бюджетен остатък, това значи, че си има задоволително български пари за харчене, които за разлика от европейските са по-безопасни. Участъкът през Кресна ще бъде издигнат без европейско финансиране и без непотребни главоболия. Много значимо, че ще натежи напълно на джоба на българския поданик! Спестените европейски милиони обаче би трябвало да се насочат някъде и въпросът е

 

по какъв начин да се усвоят най-безопасно

 

От десетилетия България търпи европейски рецензии за безобразното положение на пандизите си.  Изминаха тъкмо пет години от пилотното дело " Нешков и други против България " в Европейския съд за правата на индивида, което задължи страната да цивилизова затворническата си конюнктура. Министерството на правораздаването твърди, че са ремонтирани и 12-те български пандиза, само че това не е задоволително. Необходим е нов затвор, какъвто не е строен от 70 години, предлагат постоянно непознати специалисти. Норвежкият финансов механизъм даже ни отпусна 17 млн. евро за тази цел, което е дребна сума спрямо икономисаните от " Кресна " 270 млн. евро. Властите обаче се помайват. След като отпадна разновидността за строителство в " Кремиковци ", бе определен терен в дупнишкото село Самораново, където има остарели казарми, превърнати в затворническо общежитие с лек режим. Срокът за привършване на строителството е 2024 година, само че още даже не е пусната социална поръчка за реализатор. Никой не знае по кое време ще стартира същинската работа.

Подобно лековерие е непростимо. Чисто човешкото възприятие за самозапазване би трябвало да подскаже на ръководещите да се раздвижат. Не е изключено Нено Димов да повлече крайник и да бъде последван от други. Румъния ни сподели, че пандизите могат да бъдат по размер освен на министри, само че и на министър председатели. Първата европейска прокурорка Лаура Кьовеши персонално ги е настанявала като ръководителка на антикорупционната дирекция в родината си. Би било безразсъдно от страна на ръководещите в България да чакат тя да им каже: " Стига ви толкоз автомагистрали - стройте затвори! "  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР