След 24-часовия бунт на Евгений Пригожин и Вагнер анализатори виждат

...
След 24-часовия бунт на Евгений Пригожин и Вагнер анализатори виждат
Коментари Харесай

Русия в ново измерение. Какво идва след бунта на Пригожин

След 24-часовия протест на Евгений Пригожин и " Вагнер " анализатори виждат и исторически паралели - да вземем за пример с Августовския пуч в Съюз на съветските социалистически републики от 1991 година Ако тогава става дума за опит за прелом, в този момент се приказва повече за протест. Каква е била задачата на Пригожин и какво следва в Русия? 

Годината е 1991-ва, датата - 17 август. Група офицери от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), твърдолинейни комунисти и висши руски държавни чиновници, които назовават себе си Държавен комитет за изключително състояние, подхващат дейности за събаряне от власт на руския водач Михаил Горбачов . Два дни по-късно опитът на елитна военна част да превземе основни здания в Москва е осуетен след митинги. Войниците се отдръпват, като един от претекстовете е да се избегне клане.

Събитията остават в историята на Русия като Августовския пуч . Това е опит за прелом и той се проваля. Усилията за свалянето на Горбачов се провалят на 21 август. Властта му обаче е съдбовно отслабена. Бъдещият президент на Русия Борис Елцин се издига в йерархията. Разклатеният към този момент Съветски съюз (СССР) ще претърпи своя финален колапс четири месеца по-късно.

На 24 юни 2023 година няколко хиляди тежко въоръжени наемници, лоялни на така наречен частна войска " Вагнер " и нейния притежател Евгений Пригожин , оповестиха поход към Москва. Президентът Владимир Путин в прав текст назова дейностите им и " изменничество ".

Пригожин, някогашен пандизчия и ресторантьор, е прочут още като " готвача на Путин ". И се смяташе за извънредно правилен и непосредствен на съветския държавен глава.

повдига доста въпроси. Беше ли това опит за прелом и в случай че да, провали ли се той? Това ли е началото на края за Путин? А какво да кажем за войната в Украйна - спор, стартират от Русия, който докара до стотици хиляди ранени и убити руснаци?
Мъглата се разсейва
Продължилите 24 часа събития, които раздрусаха президентството на Путин – най-голямото предизвикателство пред него за 23-те години, откогато е отпред на Русия – завършиха късно вечерта на 24 юни. Тогава Кремъл разгласи, че Пригожин се е съгласил да анулира похода си към Москва.

Съгласно договорката, оповестена първо от белоруския деспот Александър Лукашенко,, силите на " Вагнер " се изтеглиха от южния съветски град Ростов на Дон и прекратиха придвижването си към Москва. Руските управляващи оповестиха, че приключват наказателното гонене против Пригожин за въоръжен бунт, оповестено предния ден. В сделката също по този начин се посочваше, че няма да има наказателно гонене против бойци от " Вагнер ", които са взели участие в дейностите на ръководителя си.
Има по-висша цел: да се избегнат кръвопролития, да се избегне вътрешна конфронтацияДмитрий Песков, представител на Кремъл
" Има по-висша цел: да се избегнат кръвопролития, да се избегне вътрешна борба, да се избегнат конфликти с непредвидими резултати ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на конферентен диалог с кореспонденти късно вечерта на 24 юни.

След този миг Путин не е правил обществени изказвания. Всъщност последната му поява беше на 24 юни преди обед. Тогава президентът изнесе петминутна тирада по малкия екран, в която назова Пригожин (без да загатва името му - б.р.) и неговите бойци " предатели ", които би трябвало да бъдат осъдени. " Те ще дават отговор за това ", закани се Путин.

Не е ясно къде в действителност е самият Пригожин. Последно на 24 юни се появиха две негови аудиосъобщения, публикувани посредством каналите на организацията му в Телеграм. Вечерта същия ден излязоха фотоси с него от Ростов на Дон - хора си правеха селфи фрагменти с ръководителя на " Вагнер ".
Преврат или протест
Евгений Пригожин беше бодил в очите на съветските командири в Кремъл в продължение на месеци, тъй като отправяше остри и нападателни рецензии за метода, по който Министерството на защитата води войната в Украйна. Обвиняваше военното командване за периодическа липса на поддръжка и доставки за " Вагнер " и армията на фронтовата линия. Предизвика Путин и да разгласи цялостна готовност.

Целта да се опита да го смъкна ли е била?

Не е изцяло ясно каква последна цел е имал Пригожин, когато подрежда на хората си да завладяват военни здания в Ростов на Дон и да тръгнат по-късно на север в посока Москва. Появиха се непотвърдени известия, че Пригожин е бил подбуден към деяние, откакто лагер на " Вагнер " е бил нападнат от съветската войска с ракети покрай украинската граница.
 Жена театралничи с бойците на Вагнер, до момента в който се приготвят да изоставен центъра на Ростов на Дон на 24 юни.
Игор Гиркин , някогашен офицер от съветското разузнаване, взел участие в ранните години на подклаждания от Русия спор в Източна Украйна, назова събитията прелом.

" Като цяло в този момент нямаше протест. Имаше държавен прелом. Дали е завършил или не, скоро (може би още утре) ще разберем ", сподели Гиркин в обява в канала си в Телеграм на 24 юни.

Действията на Пригожин съвсем изцяло дават отговор на определението за протест, настояват военни специалисти. В своето телевизионно изказване самият Путин дефинира протичащото се точно по този метод.

С други думи, макар че Пригожин сложи Путин пред най-голямото предизвикателство, откогато поема властта в Русия през 1999 година, не е ясно дали е желал да смъкна съветския водач. Водачът на " Вагнер " може да е целял свалянето от власт на други висши чиновници в Кремъл - като министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на армията ген. Валери Герасимов. Пригожин е във омраза с тях, нееднократно е поставял под въпрос компетентността им и в даден миг съумя да се пребори желания от него военачалник Сергей Суровикин да бъде подложен за малко отпред командването на войната в Украйна.

Фракциите в Министерството на защитата, които не поддържат Пригожин, се пробваха да обезвреждат въздействието на притежателя на " Вагнер ", като последният акт беше издаването на заповед всички бойци доброволци от така наречен частна войска да подпишат контракти с постоянната съветска войска. Това се случи при започване на юни.

Според Татяна Становая , която управлява политическата консултантска компания R.Politik и е старши теоретичен помощник в основаната в Съединени американски щати фондация " Карнеги " за интернационален мир, Пригожин би изгубил автономията си, в случай че бойците му бъдат подчинени на съветското Министерство на защитата.
В този смисъл това не е прелом и Пригожин настоя, че не провежда подобен.Лорънс Фридман
" Когато приказваме за преврати, си представяме въоръжени мъже, които се втурват в Кремъл, с цел да арестуват или убият Путин и да слагат нов водач ", написа в блога си Лорънс Фридман , почетен професор по военни проучвания в Кралския лицей в Лондон. " В този смисъл това не е прелом и Пригожин настоя, че не провежда подобен. Неговата цел е само да в профил Шойгу и Герасимов, с цел да се приключи тактиката на " месомелачката ", която те следват във войната. "

Руски военни блогъри разпространиха клюки, че Шойгу или Герасимов, или и двамата, може да бъдат заменени или най-малко изтикани в периферията, в случай че Путин се съгласи на договорка с Пригожин. Приблизително 24 часа след оповестения завършек на протеста на " Вагнер " нямаше никакви изгледи, че ще последват уволнения.

Но в случай че нещо се случи, ще е значимо кой ще застане на тези постове. Една от опциите е да се издигне Алексей Дюмин , някогашен телохранител на Путин, който в този момент е губернатор на Тулска област. Друг евентуален претендент за повече власт е Суровикин , обичаният военачалник на Пригожин. Той е и военният пълководец, който повежда елитната част в центъра на Москва през 1991 година - преди военните да се отдръпват.
Идва ли краят на ерата на Путин
Паралелите със събитията от август 1991 година стигат единствено дотук. Горбачов тогава е отслабен. Елцин - овластен. Съветският съюз престава да съществува през декември същата година.

Има още един исторически паралел, който и Пригожин, и Путин акцентират без значение един от различен. Става въпрос за събитията от 1917 година, когато една деморализирана и очукана съветска имперска войска рухва, разтърсвана от протести, до момента в който в Русия е свален от власт съветският цар и се проправя пътя за болшевишката гражданска война няколко месеца по-късно.

През своите към този момент повече от две десетилетия на власт Путин се нарежда като опора против вълненията и противоотрова за хаоса, обхванал Русия през 90-те години на предишния век след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.
 Владимир Путин прави послание към нацията на 24 юни, в което назовава дейностите на
Но неуязвимостта на Путин е опетнена с проточването на войната в Украйна. Сега Пригожин непосредствено провокира съветския президент, освен на думи, само че и на каузи. Фактът, че няколко хиляди тежко въоръжени мъже от " Вагнер " съумяха да се втурнат съвсем гладко към столицата също е спорен за администрацията на Путин.

" Специализираните органи за вътрешна сигурност на Кремъл не съумяха да отговорят на самостоятелна военна мощ, превзела щаба [на Южния боен окръг в Ростов на Дон] и оповестила нахлуване към Москва; и бойците на " Вагнер " евентуално биха могли да стигнат до покрайнините на Москва, в случай че Пригожин им подреди да го създадат ", се споделя в разбор от 24 юни на основания във Вашингтон Институт за проучване на войната.

Предизвикателството на Пригожин приключи с договаряния, а не със пукотевица. Путин назова него и " Вагнер " бунтовници и предатели. И въпреки всичко всички те наподобяват всъщност оневинени. Засега " Вагнер " остава мощна, добре въоръжена бойна мощ.
Слабостта на Путин се появи и престижът му намаляРодрик Брейтуейт
" Слабостта на Путин се появи и престижът му понижа ", написа в обява в блога си Родрик Брейтуейт , дипломат на Англия в Москва в интервала сред 1988 и 1992 година

" Голяма част от детайлите към момента са мътни. Десните екстремисти, които преди подкрепяха Пригожин, към момента са в близост. Не знаем какво в действителност мислят бойците на терен или нещастният съветски народ. Все още нямам визия по какъв начин или по кое време ще си отиде Путин или кой ще го наследи ", написа той, добавяйки, че " краят на ерата на Путин сигурно се вижда ".

" Това е изменничество от някого, който му дължи кариерата си: бойното му куче се обърна против него ", сподели в изказване Алиса де Карбонел , заместник-директор на Програмата за Европа и Централна Азия към Международната спешна група.

" В света има консенсусно мнение, че Русия към този момент е минала в ново измерение ", сподели Сергей Марков , някогашен консултант на Путин, в обява в Телеграм. Според него в този момент Русия е страна, в която са вероятни преврати. " Смята се, че рецесията сподели внезапно намаляване на президента Путин. И че Путин в даден миг беше на ръба да бъде отхвърлен от власт. "
А войната в Украйна?
От другата страна на границата в Украйна, където към този момент 17-и месец Русия води война, събитията провокираха зложелателство. Това надали е изненадващо, защото украинските публични лица се надяваха, че смутът в Русия ще повлияе на съветската инвазия и ще разреши на украинските сили да се възползват от преимущество в почналото при започване на месеца контранастъпление в окупираните територии.

" Пригожин унижи Путин [и] страната и сподели, че към този момент няма монопол върху насилието ", сподели Михайло Подоляк , основен консултант в кабинета на украинския президент Володимир Зеленски , в обява в Туитър.

Все отново е прекомерно рано да се каже какви ще бъдат следствията от протеста на " Вагнер " в събитията на бойното поле в Украйна.
 Украински бойци стрелят по съветски позиции на фронтовата линия в Запорожка област на 24 юни.
Контраофанзивата на Украйна, с която Киев се надява да обърне хода на войната, към момента е в начална фаза. Украинските командири към момента не са изпратили на терен по-голямата част от своите новооборудвани, подготвени от НАТО бригади.

Междувременно силите на " Вагнер " изиграха малка
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР