След 2000 г. само за 17 г. броят и качеството

...
След 2000 г. само за 17 г. броят и качеството
Коментари Харесай

Мъжете да не бягат от физическа работа - подобрява плодовитостта

След 2000 година единствено за 17 година броят и качеството на сперматозоидите намалели с впечатляващите до 42%
Всяка шеста двойка желае бебе, което се бави толкоз дълго, че медицината го счита за репродуктивен проблем. Причините са десетки, определяни съвсем поравно като “женски ” и “мъжки ” фактори. За усложненията по линия на майката са изписани томове, до момента в който знанията за обвързваните с бащинството спънки са по-оскъдни и постоянно – спорни. В блян да се наваксат неяснотите в последните години доста учени насочват интереса си към така наречен мъжки фактор. Проучване на изследователския институт “Бригъм ” към университета със същото име в Съединени американски щати прибавя непредвидени нови данни.

Мъжката плодовитост зависи от непрекъснатото ежедневно произвеждане на милиони сперматозоиди. Образуването им е комплициран 2-3-месечен развой с обособени стадии и върху всеки от тях въздействат изучени и - евентуално - доста повече неподозирани условия. Дори времетраенето на цялостен сперматогенен цикъл е релативно разбиране съгласно някои учени. Проучванията откриват обилни самостоятелни отклонения от междинните стойности.

Изграждането на нов сперматозоид варира от 42 до 76 дни при мъже, взели участие в несвързани един с различен разбори. Големите самостоятелни разлики редактират с плюс или минус времетраенето на обособените стъпки в терапиите за забременяване, само че не трансформират потребността от поддържане на нужния брой сперматозоиди с положително качество. В тази ниша, цялостна с неизвестности и загадки, се разполагат данните от новото клинично изследване на екипа, който от години се занимава с въздействието на метода на живот върху репродуктивното здраве. В последното му проучване фокусът е върху професионалните фактори и дали те могат да пречат, или да допринесат за реализиране на фантазията за бебе. 

На терена на статистическата обработка на изследването учените изживяват изненада. Генералният извод е, че тези мъже, които са ангажирани с физически натоварваща работа, имат повече сперматозоиди. За да доближат до хипотезата, че това значи и по-голяма плодовитост, откривателите са коригирали данните на участниците съгласно тяхната възраст и раса и според от увреждащите ги фактори - дали са пушачи, или със затлъстяване. Така се оказва, че мъжете, които постоянно подвигат тежки предмети по време на работа, имат по-висок брой сперматозоиди.

“Вече знаем, че упражненията са свързани с голям брой преимущества за здравето при хората, в това число за репродуктивното здраве, само че малко изследвания преглеждат по какъв начин професионалните фактори могат да допринесат за тези изгоди – изяснява във въведението на обявата в журнала за проблеми на възпроизводството експертът по репродуктивна епидемиология Лидия Аларкон. - И физическата работа се оказва обвързвана със доста усъвършенстване в репродуктивния капацитет на мъжете. ”

И макар че огромният брой сперматозоиди не е 100% синоним на плодовитост, да вземем за пример тъй като огромна част от тях имат недостатъци, които ги вършат негодни, фактите са респектиращи. На фона на растящите проблеми на човечеството с възпроизводството съгласно предходни разбори на екипа сред 2000 и 2017 година броят и качеството на сперматозоидите на мъже с репродуктивни проблеми са намалели с впечатляващите до 42%.

Един от факторите се оказва неналичието на физическа интензивност. Това беше открито още в края на предишния век в съпоставяне сред спортуващи и мързелуващи. Сега се удостоверява в нова, по-ярка светлина. Мъжете, които оповестяват, че често подвигат или местят тежки неща, имат 46% по-висока централизация на сперматозоиди и 44% по-висок брой сперматозоиди спрямо тези с по-малко физическа работа. Подложените на повече физическа интензивност на работното място имат също по-високи стойности за мъжкия сексуален хормон тестостерон, както и на женския хормон естроген.

Естроген ли?!

Не, няма неточност. Както сме учили в гимназията, и при двата пола се срещат по едно и също време мъжки и женски хормони, само че единият става водещ в сходство с биологичния пол на индивида. В съответния случай в проучването учените допускат, че остатъкът от тестостерон се трансформира в естроген по естествения механизъм тялото да поддържа естествени равнища и на двата хормона.

Други, по-добре изучени аргументи за мъжкото неплодородие са свързани с постоянно срещаните хронични сърдечносъдови и автоимунни болести, както и с инфекциите и напрежението. Сред саботьорите са още алкохолът, дрогата, недоспиването, токсините, честото стопляне на тестисите – от тясно долни дрехи и панталони или меки седалки, и други неподходящи за сперматогенезата фактори.

Репродуктивното здраве е значимо единствено по себе си, само че от ден на ден доказателства сочат, че мъжкото неплодородие може да даде визия за по-широк кръг здравни проблеми и нездравословни привички.

Има данни от разнообразни минали изследвания, че обездвиженият начин на живот с повече от 4 часа на стола е свързан с по-малка пъргавина на сперматозоидите.

А пиенето на 5 алкохолни питиета на седмица е задоволително, с цел да се понижи в някаква степен концентрацията на сперматозоидите, техният сбор и съотношението със сперматозоидите с естествена морфология. Тютюнът също понижава броя на сперматозоидите, усилва измененията в тяхната ДНК и понижава подвижността им и естествената морфология. Лошото качество и незадоволителната дълготрайност на съня също утежняват спермата. Смята се също, че ниските равнища на витамин D са свързани с понижена пъргавина на сперматозоидите. По-високите равнища на професионална експозиция на тежки метали и топлота също са свързани с намаленото им качество.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР