След 20 до 30 години притежаването на личен автомобил ще

...
След 20 до 30 години притежаването на личен автомобил ще
Коментари Харесай

Ще стане ли частният автомобил екзотика

След 20 до 30 години притежаването на персонален автомобил ще се трансформира в екзотика, към тази теза се сплотиха няколко от лекторите от провелата се в петък в София конференция E-mobility and The Future of Urban Transportation. Факторите са няколко, само че може би най-сериозният е неналичието на паркоместа в централните зони на градовете. Според оперативния шеф на Юбер Румъния Дан Главан, изследване, поръчано от компанията, сочи, че в центъра Букурещ 10 коли се конкурират за три места.

Този проблем ще става още по-сериозен, поради прогнозите, че през 2030 година 60% от популацията на Земята, ще е концентрирано в градовете. Така колата става задължение, изключително като се има поради, че през 95% от времето тя стои някъде без да се употребява.

Един споделен автомобил заменя 12 частни

Какво е решението обаче? Най-очевидното, съгласно лекторите, е споделените коли да заменят персоналните. Проучване на Световния стопански конгрес демонстрира, че една сходна кола заменя 12 частни.

Дан Главан показва, че тази наклонност към този момент се вижда. Вече цитираното изследване от Юбер Румъния демонстрира, че един от всеки четири клиент на платформата за споделено пътешестване употребява своята кола по-малко. За 7 от 10 ползватели на " Юбер " услугата се явява опция на персоналната кола.

 Автономните коли на
© Reu

Автономните коли на " Юбер " към този момент са навъртели няколко милиона километра, без съществени проблеми.

Преди да се премине от частните към споделени коли обаче би трябвало да се решат не малко проблеми, като главният от тях е удобството. Най-често срещаният проблем е неналичието на свободна кола задоволително близо до потребителя и дефицитът в избрани зони, където търсенето е огромно.

Колите да са там, където са хората

Директорът с сектор бизнес развиване в компанията за споделени коли " Кар2Гоу " (Car2Go) Екатерина Дмитракиева изясни, че към този момент се работи по решаването на тези проблеми. Вече е създаден логаритъм, който да предсказва къде ще има най-голяма потребност от коли във всеки един миг и те да бъдат позиционирани там

Дмитракиева уточни и още един евентуален проблем – предлагането на всеки клиент на кола, съобразена с неговите потребности. Като основен миг тя уточни и умната поддръжка, която се състои най-общо в това, колите да се почистват, зареждат и сервизират в най-подходящия миг.

Крайната цел е все по-голяма удовлетвореност на клиентите. Пречките обаче наподобяват преодолими, като за 10 години на пазара " Кар2Гоу " към този момент има регистрирани 3 млн. консуматори. При " Юбер " цифрите са още по-впечатляващи – наличие допълнително от 600 града, в над 70 страни и над 10 млн. пътувания на година.

 Ще стане ли частният автомобил екзотика
© Emov

Всъщност, в поддръжка на това, че споделените коли са бъдещето приказва и фактът, че в сходни планове влагат всички по-големи производители, като " Даймлер " (Car2Go), БМВ (DriveNow), " Пежо Ситроен " (Free2Move), " Опел " (CarUnity) и други, а на конференцията в София се разбра, че напълно неотдавна към тях се причислява и КИА посредством Wible.

Една визия за бъдещето

Какъв ще е превозът на бъдещето изясни различен от лекторите на конференцията. Директорът с сектор бизнес развиване в разработчика на програмен продукт за услуги със споделени коли " Вулог " (Vulоg) Мария Сорокина счита, че пътуванията сред градовете ще се правят от шатъли – относително огромни, споделени транспортни средства.

В градовете транспортът ще става с три групи споделени коли - самостоятелни, такива, които ще би трябвало да се карат и фирмени. Според Сорокина това напълно не е далечно бъдеще, защото съгласно изследване, поръчано от " Вулог ", 30% от хората, употребили споделен транспорт, са склонни да се разделят с персоналния си автомобил.

София към този момент е в бъдещето

Добрата вест е, че споделените коли към този момент участват и в София посредством услугата " Спарк ", измежду вложителите в която е съиздателят на " Капитал " и dnevnik.bg Иво Прокопиев. За момента тя се обслужва от 28 електрически автомобила, само че до месец техният брой ще бъде подсилен. Съвсем скоро от " Спарк " ще предложат и споделени електрически товарни коли. Според изпълнителния шеф на една от фирмите зад плана - " еМобилити Интернешънъл " Стефан Спасов ползата към колите на " Спарк " е по-голям от предстоящото. Той добави, че това не е изненада, тъй като споделеният автомобил дава опция да имаш автомобил, за който нямаш грижи.


© Юлия Лазарова

" Спарк " за момента залагат главно на електрическия автомобил " Фолксваген Е-Ъп "

Що се отнася до колите, които ще правят споделените пътувания в бъдеще, то тези употребявани в градовете, съвсем напълно ще са електрически автомобили, а в по-далечна вероятност - и самостоятелни, предвидиха участниците във форума.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР