След 15-годишно отсъствие от Венецианското архитектурно биенале - едно от

...
След 15-годишно отсъствие от Венецианското архитектурно биенале - едно от
Коментари Харесай

Изоставени училища ще ни представят на архитектурното биенале във Венеция

След 15-годишно неявяване от Венецианското архитектурно биенале - едно от най-престижните събития в международната архитектура, България се завръща на него с план, чийто фокус са изоставените учебни заведения. Добрата вест за присъединяване ни бе съпроводена и от рецензии и брожения против избора на журито и метода, по който бе извършен състезанието.

Спечелилият план е на авторски екип отпред с проектант Борис Тикварски. Той залага идея, която да е контрапункт на заложената публично тематика на биеналето „ Лаборатория на бъдещето “. Темата „ Лаборатория на бъдещето “ е въодушевена от бързия напредък в Африка, която обаче е изправена и пред огромни неравенства и климатични промени. На този декор българската експозиция си е сложила за цел да наблюдава различно бъдеще, белязано от спад и обезлюдяване, като показа снимков материал – настоящ и архивен, на изоставени учебни заведения. Ще бъде показана и статистическа информация, а при някои от постройките ще бъде показано архитектуно снимане. Към експозицията ще бъдат добавени и предмети, донесени от учебните заведения.

Изборът на план към този момент провокира рецензии, само че още по-сериозни упреци има поради късите периоди за правене на концепциите и осъществяване на състезанието, както и дребния бюджет. България безусловно хвана последния възможен миг, като авторските екипи са работили по празниците, без опция да разпрострат в дълбочина концепциите. 

Избраният за победител в състезанието план „ Образованието е предвижване от мрачевина към светлина “ стъпва на работата на белгийския архитектурен и документален фотограф Александър Думарей. В последните 10 години Думарей е прекарал доста време в България, документирайки процесите на разпад и фокусирайки се върху изоставени учебни заведения, басейни и театри. „ Липсата на младо потомство, мащабът на съсипия и обликът на архитектура, която към този момент не извършва своята съществена функционалност, провокират голям брой въпроси и предпочитание за равносметка “, е аргументирал концепцията си авторският екип. С помощта на архивни фотоси отпреди времената на разрухата в експозицията ще бъдат изследвани постройките, преди те да станат неузнаваеми или празни парцели. Това е опит да поемем отговорност и да приемем тези здания като стопани, акцентират създателите на плана.

Правилата на Венецианското биенале не разрешават авансово издание на таблата с визуализации на плана. С концепцията може да се запознаете тук:

 





Една от рецензиите към плана е неналичието на оригиналност в концепцията, както и акцентът върху фотографското изкуство в нея. Към момента не е ясно с какви претекстове е предпочетен този план. 

Въпреки късите периоди състезанието провокира интерес – подадени са 34 плана.  Журито с ръководител проф. Тодор Булев класира шорт листа с 5 плана (можете да разгледате концепциите в галерията). Според взели участие и наблюдаващи обаче периодите са доста къси и е неприемливо състезанието да се организира единствено на един стадий, без авторските колективи да имат опция да обяснят концепциите си. Конкурсът бе разгласен на 20 декември, като екипите имаха краен период 16 януари да показват концепциите. Голяма част от дните за създаване на концепциите са празнични. В същото време тематиката на 18-ото биенале във Венеция бе оповестена още на 31 май. Голяма част от страните, участващи постоянно в архитектурното събитие, афишират състезания и преди съобщаването на самата тематика, като в следствие детайлизират условията.

Никакво време у нас не е останало и за журиране на плановете. Журито е работило единствено два дни – на 16 и 17 януари, с цел да може да изпрати плана в границите на крайния период – 17 януари. В други страни състезанията са на стадии, като класираните в шорт листи планове имат опция да защитят присъствено концепциите си. " Да беше открит. Публичен. Да мога да си представя плана. Журито да ми задава изясняващо въпроси. Обикновено такива състезания от през днешния ден за през вчерашния ден за 3 седмици около празник/Коледа са направени за някой, който се знае авансово - костюм по копче… ", разяснява неудовлетворен участник. Много невисок в България е и бюджетът за състезанието. Максималният размер на разноските е избран от министъра на културата на 70 000 лева

" Дано не е нещо носталгично и самосъжалително, че към този момент ми писна да просим състрадание и състрадание " от чужденците ". Сигурно и на тях им е писнало да ни гледат какви сме порутени и изостанали - и безусловно, и преносно ", разяснява различен участник - проектант Борислав Игнатов. Той въпреки всичко отбелязва огромния триумф, че се завръщаме измежду " естествените страни ". " Беше многогодишна работа и битка с безразличието, с цел да бъде реализирано ", показва той.

Официалното показване на резултатите от състезанието ще бъдe в понеделник. Самото биенале ще бъде извършено от 20 май до 26 ноември, като българският павилион ще бъде в зала " Тициан ". Всички планове могат да бъдат прегледани Биеналето е едно от най-престижните архитектурни събития в света, като основнияj план е архитектите да предложат своята позиция и решения към настоящи публични и софтуерни проблеми. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР