"След 13-и май няма да можем внезапно да подобрим ситуацията.

...
"След 13-и май няма да можем внезапно да подобрим ситуацията.
Коментари Харесай

В средата или до края на май ще стигнем пика на епидемията, смята акад. Богдан Петрунов

"След 13-и май няма да можем ненадейно да подобрим обстановката. Ще би трябвало още месеци да поддържаме доста строги ограничения на изолираност и внимание при пътешестване и влизане в магазини. В средата или до края на май ще стигнем пика на епидемията, когато ще има построен въпреки всичко някакъв начален групов имунитет ". Това сподели пред БНР имунологът и алерголог учен доктор Богдан Петрунов - някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Акад. Богдан Петрунов разяснява, че коронавирусът ще продължи с месеци да се популяризира. " Може месеци наред да се появяват гнезда на хора, които се заразяват и разболяват ", уточни той. Акад. Петрунов беше безапелационен, че огромните скупчвания на хора ще бъдат евентуално рискови. По думите му медицинските ограничения са безусловно верни.

Той съобщи още, че предприемането на ограничения би трябвало да продължи, тъй като математическите модели демонстрират, че в края на май ще е пикът на инфекцията. "Не можем да избегнем огромни жертви, в случай че оставим вирусът да се популяризира свободно - без никакви ограничаващи ограничения ", означи медикът.

„ По великденските празници би трябвало доста да внимаваме, тъй като въпросът е на живот и гибел, безусловно , уточни още акад. Петрунов и подчертава, че доста значимо е да се понижат контактите сред хората.

Имунологът разяснява резултата от имунизацията БЦЖ, като увери, че тя е мощен стимулатор на имунната система. " Хората, имунизирани с нея, имат по-добър клетъчен имунитет .... Много наши сътрудници по света потвърдиха, че в страните, където има постоянна имунизационна стратегия, включваща БЦЖ ваксина, равнището на разпространяване на ковид и смъртността от него е по-ниска. Няма подозрение в това ", безапелационен е той.

Според него преливането на плазма е типичен способ на пасивна имунотерапия, т.е. вкарват се подготвени антитела в болния, с цел да могат да се борят: "Като направление това е доста перспективно, само че няма опция да стане незабавно ", означи той.

Акад. Петрунов предложи за добър имунитет - чист въздух, интензивно спортуване и качествена, пълноценна храна. Той уточни, че би трябвало да се заобикалят веганските менюта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР