След 13 години работа в един от най-високотехнологичните медицински центрове

...
След 13 години работа в един от най-високотехнологичните медицински центрове
Коментари Харесай

ПРИЗВАНИЕ ЛЕКАР: Успешен наш хирург се завръща, за да лекува българи!

След 13 години работа в един от най-високотехнологичните медицински центрове в света – този в Хановер – български доктор избра да се върне и да избавя пациенти в софийска болница. Доц. Венелин Герганов сe подрежда измежду водещите неврохирурзи в Европа с основни достижения в битката с мозъчните тумори.

Само преди няколко месеца лекарите у нас не дават огромни шансове за оцеляване на Евелина. Огромен израстък притиска мозъчния дънер на дамата.

Лекари в Германия са подготвени да оперират Евелина. Лечението там обаче коства непостижимите 50 хиляди евро. Тогава с нейния случай се ангажира доцент Венелин Герганов, който таман се прибира да оперира в България, откакто 13 години работи в интернационалния институт по невронауки в Хановер и е доцент по неврохирургия в Хановерския медицински университет.

“Първо видях фотосите и допусках, че болната ще бъде в доста по-лошо положение. Тумори с тази локализация са може би 5 до 8% от всички мозъчни тумори, само че с тази хистологична характерност са извънредно редки, има разказани 20 или 25 случая в международната литература. Хубавото е, че след тази интервенция тя не би трябвало да има никакви проблеми”, сподели доцент Герганов.

Освен късмет за живот, Евелина получава и вярата, че ще може да се грижи за 10-годишния си наследник. Междувременно доцент Герганов към този момент поделя времето си поравно сред немските и българските си пациенти. Отчита, че в последните години има непрекъснат поток на заболели от нашата страна към Хановер. Избира да работи в "Пирогов ".

“Тези сполучливи пациенти, които в този момент оперирахме, са доказателство, че тези неща стават тук. Неврохирургията не е моноспектакъл – тя е екипна игра и хубавото е, че тук има екип, с който можем да работим заедно”, сподели доцент Венелин Герганов.

Въпреки това прави сравнението сред средствата за здраве у нас и в Германия.

“И най-витуозните хирурзи не могат да работят без съответна техника, а нашата компетентност е все по-зависима от модерните технологии. Очевидно е, че ресурсите са мощно лимитирани в България. Младите сътрудници у нас са едно доста интелигентно потомство. Трябва да им се даде и образец, и условия да се развият”, на мнение е доцент Венелин Герганов.

За да оказва помощ на наследниците си в неврохирургията, той ще продължи да пътува сред София и Хановер, макар че фамилията към този момент му липсва.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР