След 10 години управление на Бойко Борисов електронното управление в

...
След 10 години управление на Бойко Борисов електронното управление в
Коментари Харесай

Е-управлението - 10-годишен мираж и яма за милиарди

След 10 години ръководство на Бойко Борисов електронното ръководство в България си остава мираж и екзотично фразеология за множеството българи. С дребния си потенциал основаната през 2016 година Държавна организация " Електронно ръководство ", бута прекомерно постепенно нещата. Никой в страната не знае какъв брой пари са налети в това към момента неразбираемо начинание в дългогодишния сектор на вицепремиера Томислав Дончев, трансфериран от половин година на невършещата нищо вицепремиерка Марияна Николова. Оценките за размера на изхарчените суми се вършат " на око " и в никакъв случай не са цялостни. Преди към година Българската стопанска камера (БСК) пресметна, че към 2018 година в бездънната яма на е-управлението са потънали към 2 милиарда лева Колко още са набъбнали за година разноските за осведомителни технологии надали някой ще изиска да каже. Което е обяснимо при неналичието на забележим резултат за жителите, бизнеса и администрациите във връзка с облекчение на услуги и действия. След 10 години бюрокрацията у нас е съвсем толкоз огромна, колкото и тогава, макар че парите за модернизиране и технологизиране на ръководството в никакъв случай не секнаха както по европроекти, по този начин и от държавния бюджет.

Няма изясненост и до каква степен е напреднал процесът по въвеждане на електронното ръководство. И при трите държавни управления на Борисов периодичен от Министерски съвет ни съобщаваха за следващите въведени стотина-двеста е-услуги в следващата държавна администрация. Истината обаче е, че нито едно ведомство не може да се похвали с цялостно електронно обслужване на клиентите си. А това е единствено едната страна на комплексната система от ограничения, наречена електронно ръководство. Това съставлява цялостна система от ограничения и софтуерни решения, които разрешават да има електронни регистри, цялостен електронен продан на информация сред обособените администрации и електронно заявяване и приемане на административни услуги за жителите и бизнеса. Целта е елементарен и цялостен достъп до публичните база данни на ведомствата, улеснение на обслужването и осведомителния продан сред администрациите. Изпълнени ли са тези цели към сегашния миг? Абсолютно не.

Самият Борисов викам преди половин година на министрите си пред камерите, че процесът върви прекомерно постепенно. На един Министерски съвет министър председателят подреди на вицепремиера Дончев да сръчка членовете на кабинета и в случай че би трябвало, да ги накаже, тъй като не полагали старания да технологизират административните си системи. Но от този момент мина време и за прогрес нищо не се чу.

Законови парадокси и двойна администрация

За сметка на това преди две седмици се пръкна следващото законотворческо недоносче с промени в Закона за електронното ръководство. С гласовете на ГЕРБ, " патриотите " и марешките депутати Народното събрание одобри ремонти, от които нищо значително няма да произтече. Освен че ще продължи безразборното наливане на пари по разнообразни междинни планове, безапелационен е депутатът от Българска социалистическа партия Димитър Данчев. Промените минаха без доста звук в пленарна зала на фона на разгорещените разногласия към новия държавен бюджет. Никой не им обърна внимание, а в пленарната зала даже не участва отрасловата вицепремиерка Николова, блеснала през лятото с компютърната си " подготвеност " в разгара на хакването на Национална агенция за приходите.

" Безсмислените промени целят да притъпят публичното неодобрение по тази причина, че за е-управлението в последните десетина години са изхарчени милиарди левове без забележими резултати отсреща. Този път се появи тоталното недоумение на ръководещите във връзка с схемата за създаване на е-управление у нас. От признатите промени стана ясно, че ръководещите преглеждат процеса като един огромен магазин, в който непрекъснато се наливат средства, само че действително не водят до смислени услуги за жителите и бизнеса. Промените потвърждават, че ръководещите имат намерение да продължат безразборното харчене на пари за разнообразни междинни планове без да има нещо цяло и приключено в системата на е-управлението ", показва Данчев.

Депутатът открои три съществени детайла в признатите законови промени. Първият е отводът на властта да се сътвори предприятието " Единен систематичен оператор ", заложено със закона от 2016 година Три години по-късно с аргумента, че страната няма пари за ново ведомство, ръководещите трансферираха активността от несъстоялия се " Единен систематичен оператор " - към комерсиалното сдружение " Информационно обслужване " (ИО). Сега цялата систематична интеграция (създаването на всички системи за потребностите на държавната администрация в региона на електронното управление) се вменява като отговорност на ИО, без да се отговори на най-важния въпрос: Кой ще заплаща за услугите на ИО и по какъв начин ще се дефинира размерът на възнаграждението, което сдружението ще получава за съответната активност? Дали това ще е обвързване на " Електронно ръководство " или администрациите, които ще поръчват съответните артикули и разработки за потребностите си, показва Данчев и обобщава, че още веднъж се отсрочват действителните дейности по въвеждането на е-управление.

Вторият: Промените в закона не поправиха един огромен нормативен пропуск, провокиран от разпоредба към закона, с която бе въведен наложителен за държавните и общински администрации електронен продан на данни посред им, без да се посочи, че електронният документ би трябвало да е преобладаващ над хартиения. Нормативното недовиждане докара до парадокса в този момент във всички администрации да тече двоен продан на информация - и на книжен, и на електронен притежател, изясни Данчев. Така вместо е-управлението да улеснява обмена на документи и деловодните системи, двойното завеждане губи повече време на администрацията и усилва разноските й за хартия, принтер и тонер за щемпел. Безумното законодателство натоварва с двойна работа както изпращащото, по този начин и приемащото ведомство, и затруднява услугите за жителите и бизнеса с в допълнение бавене на техните заявки, разяснява социалистът. За да се поправи този парадокс, Българска социалистическа партия предложи сред първо и второ четене на закона да се наложи преобладаващата роля на електронния документ над хартиения, с цел да не се постанова това двойно въвеждане в деловодните системи. Разумното предложение обаче беше отхвърлено на второ четене на закона.

Третият значим миг касае обещаното от дълго време и за следващ път отсрочено въвеждане на електронната идентификация. Става въпрос за електронната еднаквост на жителите във виртуалния свят с чип в картите им за идентичност. На няколко пъти стана ясно, че плануваният по закон " Център за електронна идентификация ", който трябваше да бъде построен и да стартира да вгражда електронната идентификация в българските персонални карти, не се случва поради отлагането му две следващи години, изясни депутатът. Българска социалистическа партия предложи мярка, която щеше да вкара електронната идентификация в този момент и незабавно, само че болшинството отхвърли и нея. " Предложихме всички български жители, които имат дипломиран електронен автограф, да получат опцията електронната идентификация да бъде записана в него с дребни механически промени. Така към 300 000 жители незабавно щяха да могат да се разпознават посредством документите си за идентичност. И това предложение на левицата обаче бе отхвърлено от ръководещите. Приеха се някои промени, които касаят методите за идентифициране на жителите и бизнеса в системата на електронното ръководство, които не са основни и не разрешават незабавното въвеждане на е-идентификация. А тя е основна за пълноценното въвеждане на електронното ръководство, изясни депутатът от левицата.

Сбъркана система на финансиране

Според Данчев системата за финансиране на електронното ръководство е надълбоко сбъркана и е направена по метод, по който да се харчат пари за междинни планове, които не вземат решение главните проблеми за въвеждането на електронното ръководство. Затова е доста мъчно да се каже доколко то е въведено. Хората не го усещат, тъй като е относително дребен броят на услугите, които могат да се декларират и получават по електронен път.

Освен това големите средства, които се похарчиха за това начинание, в огромна степен се изляха в органите на държавната администрация, макар че голямата част от тези услуги се дават от общинските администрации. Получава се по този начин, че 80% от средствата, които са изхарчени и не престават да се дават за е-управление, отиват единствено за 20% от услугите, които се дават от държавната администрация. А големият размер услуги - 80%, които се дават на жителите и бизнеса от локалната администрация, остават редовно недофинансирани и жителите не могат да усетят действителното битие на е-управлението у нас, заключи Димитър Данчев.

Текст под 1201-1
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР