Слави Василев, експерт в кабинета на президента Румен Радев защитава

...
Слави Василев, експерт в кабинета на президента Румен Радев защитава
Коментари Харесай

"Нарочно избягвам думите "президентска република", но за това говоря"

Слави Василев, специалист в кабинета на президента Румен Радев пази концепцията си пред Студентския клуб на политолога в Софийския университет " Св. Климент Охридски "

© Капитал Още по тематиката
Революция с мажоритарен избор - да, но различен път

Новите изборни правила може да останат " на трупчета " досега, в който потрябват на някого
26 май 2017
Поток от нови хора и функции

" Обновителните " сигнали в кандидат-депутатските листи на старите партии изненадаха най-вече
24 фев 2017 " Твърдо съм уверен, че в България няма разделяне на управляващите. Има ли някой на противоположното мнение? "
Слави Василев, приключил " Международни връзки " в Бостън, Съединени американски щати, и право в Сорбоната в Париж, се е изправил пред дребна група от Студентския клуб на политолога в зала 300 в постройката на Философския факултет на Софийския университет в понеделник вечерта. Аудиторията към момента не смее да реагира на първите провокативни думи на лектора, поканен да приказва за разделянето на управляващите. Мълчи и юристът Мирослав Попов, член на Националния съвет на Българска социалистическа партия, който дружно с другар са единствените " външни " детайли измежду слушателите.

Твърдението впечатлява, тъй като излиза от устата на един от деятелите в предизборната акция на президента Румен Радев, а в този момент част от състава на кабинета му на " Дондуков " 2. Заради медийното наличие на срещата в университета Василев посочи категорично, че позицията му е персонална и че всяко спекулативно отразяване ще му коства работното място. А скритата причина е, че в действителност рецептата му за излизане от обстановката е президентска република.

Тези, които го познават от дълго, споделят, че Слави Василев пази концепцията за мощен президент доста преди въобще да познава Радев. През 2014 година оглавява съдружие, в което влизат Александър Джеров и синът му, Благовест Сендов и синът му, Христо Мутафчиев и други Освен това сегашният държавен глава е представен да споделя, че не желае повече пълномощия.

" Навсякъде се пробвам да " пропагандирам " тази цел, само че в това число и там, където работя, когато пазя тази опция, не е със стопроцентов триумф ", признава самият преподавател. Той срещнал противоречие и у огромна част от професорите по конституционно право, с които приказвал.

Голямата концепция

Накратко концепцията му е следната - в този момент няма баланс сред изпълнителната власт (правителството), законодателната власт (Народното събрание) и правосъдната власт, макар че по конституция те са равнопоставени. Според него преобладават Народното събрание и политиците, което е главната причина хората да са обезверени, да имат вяра, че нямат надзор върху властта, и да има корупция. Това води до незаинтересованост към политическия живот. Затова, твърди Василев, би трябвало изпълнителната власт да се избира директно от хората. Така ще се реализира така наречен check and balances, типичен принцип, изведен в американския главен закон. Възпитаник на двете страни - Съединени американски щати и Франция, с типичен, въпреки и разнообразни форми на президентски републики, той не счита, че всичко от техните конституции би трябвало просто да се придвижи в българската реалност. Но, че американската, " която е най-старата настояща в света, е единствената, в която границите сред управляващите са доста ясно обрисувани. Ако законодателната власт не одобри бюджета на изпълнителната да вземем за пример, държавното управление стопира ".

" Нарочно заобикалям думите " президентска република ", макар че тъкмо по този начин ще се реализира салдото на управляващите, и за това приказвам ", споделя Василев пред студентите. Според него " политическият хайлайф толкоз го е боязън да не бъде упрекнат, че злоупотребява с власт, че такава смяна на този стадий не е допустима ", и по-късно прецизира: " Знам какво приказвам, работя за страната и знам по какъв начин действа тя. " Между другото, че не се тормози да пази концепцията си, приказва и фактът, че неговото предложение за заглавие на лекцията е " президентската република ".

И реакциите

Василев обаче не срещна поддръжка за тезите си даже и в нежната откъм брой, само че явно не и от към позиции публика в университета. До степен в края на срещата пристигналата по-късно доцент Мария Пиргова да предложи идващият път функциите да са изменени - Слави Василев да пита, а студентите да дават отговор по какъв начин съгласно тях може да се усъвършенства средата в България.

В понеделник вечер обаче бъдещите политолози атакуват. " Антисистемна фигура като Тръмп проби модела в Съединени американски щати. Модел като нашия работи в Европа и в други страни, и още не е довел до рецесия. Българинът е надъхан консервативно в гласуването си, в случай че в този момент действаше вашата система е ясно кой ще стане президент ( " Бойко Борисов ", вметва с усмивка Василев), а и хората не се интересуват от политика, тъй като имат доста по-големи битови проблеми като това какво ще сложат на масата ", скача първо ръководителят на клуба Арманда Димитрова.

" Работещ модел не е този, който не е довел до рецесия, а този, с който хората излизат от мизерията ", отвръща Василев. " От избирането на Тръмп не следва, че стената сред Съединени американски щати и Мексико ще бъде издигната, нито указите за имигрантите влязоха в действие. По създание американската страна с Тръмп действа като с Обама ", сподели той. " Аз желая политическият хайлайф да е виновен пред хората, позицията да не зависи от утвърждението на партията ", продължава Василев, и изненадващо разяснява - " Бойко Борисов съумява да го направи, има политически усет, който разрешава да се преценява с настроенията на хората, само че никой преди него не го е правел ". Според юриста в последна сметка на върха постоянно е един човек, " дали е канцлер, президент или друго ".

Студентите са още по-директни - " но както в този момент хората гласоподават за ГЕРБ, на следващия ден ще отидат и ще гласоподават за Борисов президент ". " Ако сменим в този момент конституцията евентуално ще изберем Бойко Борисов отпред на изпълнителната власт, само че имате и парламент, а там, в случай че двата избора не се организират дружно, съм сигурен, че ГЕРБ няма да има болшинство ", не се дава Василев. В Народното събрание няма да е нужно първо да има сговор за реализиране на 121 души, с цел да минават предложенията на държавното управление, а за всяко от тях, ще би трябвало да се търси обособена поддръжка, е неговата концепция. Тогава " отново ще се събират петимата от Политическия съвет от ГЕРБ и патриотите, които в този момент ръководят безусловно всичко в страната, само че ще има разногласия и те ще са обществени ". Натискът над политическия хайлайф ще е доста по-голям, системата ще е по-легитимна и сигурно " няма да е по-зле от в този момент, когато все намират метод да се спогодят ".
Нито един от присъстващите студенти не изрази поддръжка за президентска република и в това време нито един не възрази, че в България разделянето на управляващите е единствено на доктрина

Фотограф: Капитал
" А за правосъдната власт какво оферирате ", пита Иван Илиев.
" Безкрайно комплициран въпрос, напълно друг. Политическата квота във Висш съдебен съвет би трябвало да е минимална, а не като в този момент - половината от състава на кадровия орган. Никаква конституционна промяна не може да промени повече правосъдната власт от това органът, който ръководи фрагментите, да не зависи от политическата воля на Народното събрание ", отвръща лекторът, съгласно който обаче ще би трябвало да мине и известно време за това.

Има ли късмет да се случи

" Политическият ми мотив изисква и доза религия, че нещо ще се промени, не може всичко да се основава на причини и контрааргументи ", споделя към края Василев, засипан с образци за четвъртата и петата френска република, за кохабитацията и времето след Франсоа Митеран, за ролята на корпоративния избор в България и дали не би трябвало първо да се смени манталитетът на гласоподавателите, а след това разпоредбите. " Мога до на следващия ден да заставам тук и да приказвам по тематиката, диря индивида, който да ме разубеди, само че имам огромна сила по тази тематика ", е отговорът на всичко това.

Вярата въпреки всичко за миг отстъпва на реализма - " никой от нас няма да живее в идващите месеци, години в такова нещо ". " Пътят, по който вървим, не е най-отвратителният. Част от хората го харесват, откакто три пъти избират Бойко Борисов. Просто не е най-хубавият ", твърди Слави Василев. За президентска република би трябвало Велико Народно заседание

За да се случи такава смяна в държавното устройство, би трябвало да се свика Велико Народно заседание, за което процедурата не е лека. Първо би трябвало да има план на смяна в конституцията, а по-късно и решение на настоящия парламент. Велико народно събрание се състои от 400 депутати, които би трябвало да одобряват промените в три гласувания.
Подобна концепция не може да срещне поддръжка в Българска социалистическа партия, тъй като левицата има няколко решения, гласувани и признати от разнообразни нейни органи - конгрес, пленум и така нататък, че е срещу смяна на конституцията в тази част. Действащият президент Румен Радев също има изявления, от които излиза наяве, че не мисли за изменение в главния закон. В началото на октомври той сподели, че ще работи по този начин, че да извърши президентските пълномощия със наличие, ще се стреми " да ги уплътни и извърши със смисъл ".
Един от предшествениците му обаче - Георги Първанов, който единствен към този момент съумя да изкара два мандата на " Дондуков " 2, е заявявал нееднократно, че България би трябвало да е президентска република.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР