Слава е вторият филм в планирана трилогия, който проследява абсурда

...
Слава е вторият филм в планирана трилогия, който проследява абсурда
Коментари Харесай

Реалността среща черната комедия в Слава

Слава е вторият филм в планувана трилогия, който наблюдава парадокса в същинската история на български служащ в железопътния превоз, чийто живот се разпада, откакто намира голяма сума пари.

Това звучи като сюжет на Франц Кафка, само че в действителност е резюмето на българския кино лентата Слава, който ще се състезава за Оскар за чуждоезичен филм на АФА, написа The Hollywood reporter.

Макар че, Петър Вълчанов и неговата брачна половинка Кристина Грозева са нямали желание да препращат към Кафка, режисьорът споделя: "Кафка много припомня действителността в България ".

Филмът споделя историята на Цанко Петров (Стефан Деньолюбов), кантонер с присъщ идеализъм, извънредно заекване и дебела брада, която не бръсне, тъй като се е заклел, неразбираемо поради какво.

Всеки ден Цанко се разсънва в дребния си апартамент и деликатно слага часовника си - подарък от татко си. Слага защитната си жилетка, пъха гаечния ключ в раницата си и излиза на жп линията, където стяга болтове, дистанцирайки се от своите сътрудници, които крадат гориво от железопътните вагони.

Един ден Цанко се препъва на купчина пари. Това е 1 милион лв. - почти 600 000 щатски $ - изпуснати на релсите. Вместо да ги вземе за себе си, взема решение да уведоми управляващите. Но нито едно положително дело не остава ненаказано. Заемащата висок пост в министерството на превоза – Юлия Стайкова (Маргита Гошева) взема решение да се възползва от тази обстановка, като разгласи Цанко за воин за да отвлече вниманието от корупционен скандал. Тя го показва пред медиите, взема скъпоценния му часовник и му дава различен на ниска цена като "награда " за неговата почтеност. Цанко желае да си върне истинския часовник, да се грижи за домашните си зайци и да остане самичък, само че се оказва заклещен в лабиринт от бюрократични нелепости - и още по-лошо.

Впечатляващ и с черен комизъм, Славата е вторият филм в трилогията, която стартира с добре признатия през 2014 година филм Урок. Грозева и Вълчанов основават и двата кино лентата, както и идната трета част със заглавие: The Hole.

"В тези три истории има доста абсурдизъм ", изяснява Вълчанов. "От една страна това е доста типично за българската действителност, само че от другата страна открихме, че в тези неща има доста универсални детайли - доста парадокс, доста драма и комизъм ".

Може би най-трагичният аспект на Слава е трансформацията на Цанко. Човек с елементарна и почтена душа, която се разпилява при всяка неправда, а системата лишава от неговата непорочност, неговия праволинеен идеализъм и даже брадата му.

Но историята не е без вяра. Юлия Стайкова претърпява личната си по-позитивна промяна, чувствайки виновност за отношението си към Цанко. Не излиза наяве дали Цанко изцяло изоставя полезностите, публиката е тази, която би трябвало да реши дали вярата или цинизмът ще бъдат спечелилите на деня.

"Това е предизвикването пред зрителската публика, споделя Вълчанов, да ги поканим да бъдат съавтори, всеки по собствен личен метод ".
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР