Слънчогледовото олио поевтинява на световните пазари и у нас. През

...
Слънчогледовото олио поевтинява на световните пазари и у нас. През
Коментари Харесай

Олиото поевтиня с 58% на световния пазар, у нас плащаме средно 3,88 лева за литър

Слънчогледовото олио поевтинява на международните пазари и у нас. През март предходната година цената на борсата в Ротердам дистигна 2350 Щатски долар за звук, а в този момент е 980$. Това е понижение от 58 на 100.

Така напролет на предходната година, в някои магазини цените на дребно приближиха 6 лв., а в този момент приблизително за литър олио плащаме 3,88.

Те обясниха, че сходно решение ги заплашва от банкрут

През март предходната година поради войната в Украйна цените на олиото скочиха, а пред магазините се извиха опашки. При някои търговци цената даже приближи 6 лв. за литър. Сега потребителите усещат поевтиняването, а с прoмоции цените постоянно са много по-ниски.

За 5 месеца цената на бутилка олио от един литър  понижава с близо 1 лев, регистрира държавния уебсайт, който следи цените на храните.

В Добричко засетите площи със слънчоглед са повече от предходната година. Като производител Петър Петров споделя, че мъчно съумял да откри пазар за слънчогледа от остарялата годишна продукция.

" Преди месец продадох последния слънчоглед. На 760 лева. Не е достатъчнa, съгласно добива, който имахме за годината към 200-220 кг, неоправдана цена ”, разяснява Петър Петров, ръководител на земеделска кооперация.

Производителите на олио пък регистрират, че доста от земеделците отхвърлят да продават слънчогледа в изчакване на по-високи цени. Заради възбраната за импорт от Украйна и експортните такси, въведени от други страни огромни производителки на слънчоглед, предприятията у нас работят с понижена мощ.

Драстична разлика в цената на олиото в огромните градове у нас

„ За момента цената е на тези равнища. Надяваме се в близко бъдеще да се резервира тази наклонност:, показва Яни Янев, съюз на производителите на растителни масла.

От софийската стокова борса оповестиха, че в международен мащаб се чака по-добра годишна продукция слънчоглед от миналогодишната – към 54 милиона тона и това също е тласнало цените надолу.

„ Основната причина е огромното съществуване на олио, съществуване на суровината маслодаен слънчоглед и няма съображение да чакаме повишаване на слънчогледа “, споделя Васил Симов от Софийска стокова борса.

По данни на сектора Българя създава към 2 млн. тона слънчоглед, за вътрешна консумация са нужни към 250 хиляди тона.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР