Слънчевото време в Ямбол допринесе за празничната атмосфера в Деня

...
Слънчевото време в Ямбол допринесе за празничната атмосфера в Деня
Коментари Харесай

Ямбол почете празника на народните будители

Слънчевото време в Ямбол способства за празничната атмосфера в Деня на националните будители – 1 ноември.

Стотици хора се подредиха пред постройката на Народно читалище „ Съгласие-1862 “, с цел да поднесат цветя пред барелефа на ямболския будител Ради Иванов Колесов. На церемонията по традиция участваха представителни групи на ямболските учебни заведения, детски градини, културни институти и читалища.

Празникът стартира с маршове и патриотични мелодии в осъществяване на Духовия оркестър при Народно читалище „ Съгласие-1862 “ с диригент маестро Васил Шейтанов.

„ Поздравявам Ви с най-чистия празник на българския дух – 1 ноември! Ден, в който се прекланяме и почитаме всички тези българи, които през вековете са пазили българската нематериалност. Днес е време да благодарим на всички тези модерни будители, които ни въодушевяват тук и в този момент, с цел да съберем в едно предишното и сегашното. Поздравявам с празника и младежите за триумфите в областите, в които се изявяват, за високите достижения, с които пазят културата и традициите на Ямбол. Пожелавам на всички здраве, самообладание и неизменност в сложната, само че благородна задача да следвате пътя на просветата! Пазете българското! Бъдете будни и бодри духом!, “ сподели в празничното си слово кметът на община Ямбол Валентин Ревански. Той напомни кои са били ямболските будители през вековете и посочи, че потомците им дължат респект и признателност.

Вокална група „ До ре ми-ни “ при Основно учебно заведение „ Любен Каравелов “ с началник Веса Ефева и Духовият оркестър извършиха „ Химн на националните будители “ от Добри Христов. Петокласникът Калоян Христов от Театрално учебно заведение „ Палечко “ при Общински детски комплекс – Ямбол с началник София Карастоянова рецитира откъс от класическото произведение на Любен Каравелов – „ Българи от остаряло време “. Полина Динева от Студиа по изкуствата „ Белканто “, носителка на премията „ Млади гении “ на Община Ямбол за тази година, развълнува публиката с песента „ Я кажи ми, облаче ле бяло “ по стихове на Ран Босилек.

Отец Стоян от храм „ Свети великомъченик Георги Победоносец “ отслужи признателен молебен.

Празникът завърши с поднасянето на венци и цветя пред барелефа на Ради Колесов в символ на благодарност към делото на будителите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР