Слънчевата система стана по-голяма. Откакто в последно време дефиницията за

...
Слънчевата система стана по-голяма. Откакто в последно време дефиницията за
Коментари Харесай

2014 UZ224: новооткрита планета-джудже беше добавена в списъка на Слънчевата система

Слънчевата система стана по-голяма. Откакто напоследък дефиницията за планета се промени и Плутон беше намалена в сан учените откриха няколко планети – джуджета, реещи се в нашата слънчева система, а в този момент публично в листата влиза още една – 2014 UZ224.

Тя се намира на към 13,7 милиарда километра от Слънцето, а диаметърът й е към 530 км. Времето, за което  2014 UZ224 обикаля по своята орбита към Слънцето се равнява на 1100 земни години. Нейният статус на планета – джудже към момента чака своето удостоверение от Международния Астрономически Съюз (IAU), само че тя към този момент беше включена в листата на Центъра за дребни планети, където са още Ерис, Хаумея, Макемаке, Церес и Плутон.

2014 UZ224 е била открита благодарение на зловещо-звучащия инструмент Камера за тъмна сила (DECam), предопределен за наблюдаване на отдалечението на галактики и супернови по отношение на Земята (защото се счита, че тъмната сила е това, което предизвиква разширението на вселената).

Използвайки изображенията от DECam, план наименуван „ Проучване на тъмната сила “ основава карта на вселената за проучване на свойствата на тъмната сила. Именно въз основата на тези изображения студенти в класа на професора по астрономия Дейвид Гардес от Университета Мичиган откриват 2014 UZ224 преди 2 години (както подсказва името й).

Има още доста за гледане, когато приказваме за нашата Слънчева система. Гардес има вяра, че картите създавани по плана „ Проучване на тъмната сила “ в композиция със софтеуера, създаден от неговите студенти за разбор на данните от тях, може да помогне за откриването на неуловимата Девета планета – евентуална планета с размерите на Нептун.

Развълнуван съм от вероятността да я открием,
казва Гардес.

С подобряването на качествата си да следим космоса не е изненададващо, че не престават да се откриват нови, скрити до момента обекти, реещи се в галактиката. Космическите телескопи стават все по – мощни и по-прецизни, а през 2018 година в употреба ще влезе новият Космически телескоп Джеймс Уеб (JWST), на който се разпореждат огромни очаквания в изследването на Млечния път.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР