Слагане на таван на цената на руския петрол, за да

...
Слагане на таван на цената на руския петрол, за да
Коментари Харесай

Г-7: Таван на цената на руския петрол, заедно с ембаргото на ЕС за внос по море

Слагане на таван на цената на съветския нефт, с цел да се лимитират опциите на Москва да финансира войната в Украйна посредством продажба на изкопаеми горива, само че без да се подклажда в допълнение световната инфлация - за това се схванаха финансовите министри на страните от Г-7.

Съединени американски щати, Япония, Канада, Германия, Франция, Италия и Обединеното кралство обявиха, че ще забранят даването на " услуги, които разрешават морския превоз на недопечен нефт и петролни артикули с съветски генезис в международен мащаб " над горната граница на цените, която ще бъде въведена. Това би могло да блокира застрахователното покритие или финансирането на доставките на нефт, стана ясно след срещата, предадоха международните организации.

Максималната цена ще бъде избрана от " необятна коалиция " от страни, се споделя в взаимното изказване. Тя ще влезе в действие паралелно със идващия пакет от наказания на Европейския съюз, които включват възбрана за импорт на съветски нефт по море.

Европейското ембарго влиза в действие през декември. България е една от страните, която изиска и получи дерогация - ограничението на доставката на съветски недопечен нефт ще влезе в действие за страната ни през декември 2024 година Отсрочка бе контрактувана още за Хърватска, Унгария, Словакия и Чехия.

" Ценовият таван е особено създаден, с цел да понижи съветските доходи и способността на Русия да финансира военната си експанзия в Украйна, като в същото време ограничи въздействието ѝ върху международните цени на силата, изключително за страните с ниски и междинни приходи ", обявиха финансовите министри от Г7.

" Призоваваме всички страни, които към момента се стремят да внасят съветски петрол и нефтопродукти, да се ангажират да го вършат единствено на цени, равни или по-ниски от горната граница на цените ", се споделя още в изказването на най-големите стопански системи в света.

От началото на юли цените на петрола спаднаха с към 18% в очакване, че рецесията ще понижи търсенето, само че към момента са с към 20% по-високи, в сравнение с преди година.

Преди решението на Г-7 да бъде оповестено, Русия заплаши, че ще предприеме ответни ограничения - забрани износа на нефт за страни, които вкарат таван на цените.

" Ние просто няма да доставяме нефт и петролни артикули на такива компании или страни, които постановат ограничавания, защото няма да работим непазарно ", съобщи вицепремиерът Александър Новак в четвъртък, представен от държавната осведомителна организация ТАСС. Новак назова предложенията за налагане на ограничавания " изцяло неуместни " и съобщи, че те могат да разрушат международния пазар на нефт.

По данни на Международната организация по енергетика от началото на войната в Украйна потоците от недопечен нефт и други петролни артикули към Съединени американски щати, Обединеното кралство, Европейския съюз, Япония и Южна Корея са намалели с близо 2,2 млн. барела дневно. Две трети от този спад обаче са били пренасочени към други пазари - като Китай и други страни в Азия, което е помогнало за попълване на хазната на Москва. Приходите от експорт през юли са били към 19 милиарда $, по данни на МАЕ.

През 2021 година Русия е доставяла 720 000 барела недопечен нефт дневно до европейските рафинерии посредством главния си водопровод за района. По море обаче е доставяла над 2 пъти повече - по 1,57 милиона барела на ден посредством пристанищата в Черно море, Арктика и Балтийските страни. Именно този експорт би бил ударен, когато влязат в действие европейското ембарго и тавана на цените на съветските петролни артикули.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР