Сладководната вода променя рязко своето обичайното местоположение – придвижвайки се

...
Сладководната вода променя рязко своето обичайното местоположение – придвижвайки се
Коментари Харесай

Водният цикъл се променя по-бързо от очакваното вследствие на климатичната криза

Сладководната вода трансформира внезапно своето нормалното местонахождение – придвижвайки се от по-топли към по-студени райони – което значи, че настъпват съществени промени на световно равнище във връзка с открития от много време насам воден цикъл.

Облаци, превалявания, реки и морета. Това е водният цикъл – придвижването на водата из нашата планета. И той е от основно значение за живота на Земята.

Не е учудващо, че провокираната от индивида климатична рецесия го трансформира. Това, което изненадва учените е, че тази смяна се случва по-бързо, в сравнение с моделите предвидиха. Съпоставка сред 20 разнообразни климатични модела демонстрира, че всеки един от тях е подценил мащаба на смяната.

Според научното изследване, оповестено в Nature, най-малко два пъти повече сладководна вода се е придвижила от по-топлите към по-студените райони в света, в сравнение с предвиждат нашите модели. Изчислението е направено въз основата на изследване на солните концентрации в океана, което демонстрира какъв брой забележителна е въпросната смяна.

„ На базата на предходни изследвания знаем, че международният воден цикъл се усилва – споделя водещият създател доктор Теймур Сохали от Университета на Нови Южен Уелс. – Просто нямахме визия с какъв брой тъкмо. “

Измерването на солеността е изключително добър метод, защото близо 80 % от преваляванията и изпаряванията се случват над океана. Данни, събрани в интервала 1970 – 2014 година демонстрират спад в солеността на океанската вода на по-високи географски ширини.

„ В по-топлите райони изпарението отстранява сладководната вода в океана и остава само солената. А това прави океана още по-солен – добавя проф. Ян Зика, съавтор на изследването. – Водният цикъл взима тази сладководна вода и я отнася в по-студените райони, където пада под формата на дъжд в океана и понижава солеността му. “

Екипът пресмята, че в границите на въпросните 44 години сред 77 000 и 46 000 кубични километра сладководна вода се е изместила от тропичните и субтропичните райони към полюсите. Това е почти еквивалентът на Съединени американски щати, затрупан с 8 до 5 метра вода.

„ Промените във водния цикъл могат да окажат основно влияние върху инфраструктурата, земеделието и биоразнообразието – продължава доктор Сохали. – Ето за какво е значимо да знаем по какъв метод изменението на климата въздейства на водния цикъл през днешния ден и отсега нататък. “

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР