Слабо затягане на стандартите за отпускане на кредити на предприятия

...
Слабо затягане на стандартите за отпускане на кредити на предприятия
Коментари Харесай

Банките с по-лесни кредити за гражданите, по-трудни за бизне...

Слабо стягане на стандартите за разпределяне на заеми на предприятия и намаляване на политиката във връзка с семействата. Това демонстрират систематизираните претеглени резултати от Анкетата за кредитната активност на банките за второто тримесечие на 2021 година, представени в изданието " Икономически обзор ". Според разбора облекчение на изискванията по заемите за компании и семейства се следи при оптималния размер и период на заема и при лихвените проценти.

В бранша на предприятията банките регистрират стягане на изискванията най-­вече във връзка с условията за поръчителство и наградата за по­рискови заеми, а в бранша на семействата надлежно във връзка с изискваните такси и комисиони. Основните фактори, които са повлияли за стягането на кредитната политика (кредитни стандарти и условия35) за предприятията през тримесечието, са били по-­ниската податливост на банките да поемат риск и нарасналата оценка на риска.

Същевременно за разхлабване на политиката по кредитиране на семействата въздействие са оказали забележителният размер и ниската цена на привлечения запас, конкуренцията и високата ликвидност в банковия бранш.

Допълнителен фактор за намаляване на политиката на банките при жилищните заеми е била намалената оценка за риск вследствие на общото усъвършенстване на макроикономическата среда, удобните вероятности за жилищния пазар и нарасналата оценка за платежоспособността на кредитополучателите. Очакванията на банките за третото тримесечие на 2021 година са за по-­съществено разхлабване на стандартите за разпределяне на потребителски и жилищни заеми и по-­незначително намаляване при корпоративните заеми.

През второто тримесечие на 2021 година банките регистрират повишаване на търсенето на заеми от предприятия и семейства, като най­-съществено е покачването при заемите за покупка на жилище, показват от Българска народна банка.

Основният фактор, който съгласно банките е повлиял за по-­високото търсене на фирмени заеми през тримесечието, е била нуждата от финансови средства за оборотни средства и ресурси. В по-малка степен въздействие са оказали търсенето на банков запас за капиталови цели, ниските равнища на лихвените проценти и потребността от средства за рефинансиране и предоговаряне на дълг.

Общото усъвършенстване на макроикономическата среда, ниските равнища на лихвените проценти, нуждата от средства за закупуване на артикули за настоящо ползване и желанието на някои семейства да финансират потребителските си разноски с заем, гарантиран с недвижимо имущество, са имали най­-силно въздействие за нарасналото търсене на потребителски заеми.

В допълнение към общата макроикономическа среда и ниските лихвени проценти, за по-­високото търсене на жилищни заеми през тримесечието значително са съдействали и потребностите на семействата от средства за закупуване на първо и изключително на в допълнение жилище, както и удобните вероятности за жилищния пазар.

През третото тримесечие на 2021 година банките чакат покачването на търсенето на заеми да продължи както в бранша на семействата, по този начин и в бранша на предприятията, като най­-съществено се чака да е повишаването при фирмените заеми.

В изискванията на продължаващо покачване на заплатите, през последното тримесечие на 2021 година и през първото тримесечие на 2022 година чакаме депозитите в банковата система да продължат да нарастват със относително високи темпове, само че да следват плавна наклонност към закъснение, предвиждат от Българска народна банка.

Според специалистите част от спомагателния приход на семействата се чака да бъде употребен за увеличение на частното ползване или да се поддържа под формата на пари в брой. Прогнозираното последователно възобновяване на капиталовата интензивност в страната също ще способства за закъснение на растежа на депозитите.

Потенциален фактор с ограничителен резултат върху повишаването на депозитите е въведената през тази година от някои банки такса „ предпазване “ за парични средства над избран размер и евентуалното увеличение на броя на банките, които начисляват такава такса, както и понижението на прага, за който таксата се ползва. При заема за неправителствения бранш чакаме опазване на относително високи темпове на повишаване през идващите две тримесечия, със доста по-­голям принос към растежа на заемите за семействата.

Тази динамичност ще се поддържа от увеличаващото се търсене на потребителски и изключително на жилищни заеми в изискванията на продължаващо възобновяване на икономическата интензивност, позитивни вероятности за пазара на жилищата и запазващи се на ниски равнища лихвени проценти. Същевременно вероятното умерено нарастване на каузи на необслужваните заеми в портфейлите на банките с приключването на удължените периоди по частния мораториум върху заплащанията по банкови заеми е фактор с евентуален ограничителен резултат върху динамичността на заема за частния бранш, заключват от банката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР