Скулптурата Пред разстрел (1985) от именития български скулптор Николай Владов

...
Скулптурата Пред разстрел (1985) от именития български скулптор Николай Владов
Коментари Харесай

Внучката на Шмиргела Юлия Банкова дари негови творби на СГХГ

Скулптурата " Пред разстрел " (1985) от именития български ваятел Николай Владов - Шмиргела, подаяние на Софийската градска художествена изложба от неговата внучка Юлия Банкова, неотдавна е заела мястото си в Градската градина до галерията. Скулптурата е сложена до други две творби на създателя, като по този метод добавя освен групата от негови монументални произведения, само че и галерията от статуи навън, благосъстоятелност на СГХГ.
Наследничката на създателя е направила подаяние на документите на художника на Държавна организация " Архиви ", а на СГХГ е дарила 30 пластики гипс, теракота, шамот, бронз с разнообразни размери и рисунки. Освен скулптурите, СГХГ получава като подаяние две живописни платна на Светлин Русев и Георги Баев. От тази сбирка галерията закупува и две ранни произведения на художничката Вера Лукова.
Николай Шмиргела е член на Дружеството на новите художници (1931) и негов секретар в продължение на 8 години. Карикатурист във вестниците " РЛФ " (1931) и " Български запад " (1942). Директор на Националната художествена изложба, основател на непрекъснатата галерия на икони в криптата към храм-паметника " Св. Александър Невски ". Скулптурното ателие на художника, в което работи през последните 30 години от живота си, е известно измежду художествено-творческата интелигенция с особената си артистична атмосфера и дух. Автор е на труда " Скулптурата по нашите земи " (1961) и на доста публикации и студии в региона на изобразителното изкуство. Негови творби се намират в Националната изложба, в градските художествени галерии и частни сбирки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР