Скоро ще бъде факт Закон за изменение и допълнение на

...
Скоро ще бъде факт Закон за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев:Готвени законови промени целят да прекъснат агресията над медици

Скоро ще бъде реалност Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето, който включва раздел, касаещ експанзията против медицински чиновници. Това сподели Александър Симидчиев - заместник-председател на Комисията по опазване на здравето в Народно събрание, „ Демократична България ", в предаването „ Тази неделя " по бТВ.

Готвени законови промени целят да пресечен експанзията над медици. „ Промените са свързани въвеждането на отговорности на пациентите. Например едно от отговорностите ще бъде да оповестяват данни за своето положение, които да са истина. Ще има и възбрана за влизане на въоръжени лица в медицинските пунктове. Важно е да повишим доверието към двете страни ", съобщи Симидчиев.

Той добави, че готвените промени към този момент са утвърдени от обединението, като предстоят диалози и с опозиционните партии в Народното събрание.

По думите му десетилетия наред опазването на здравето не е било основна тематика и в този момент берем плодовете на безхаберието. „ Доверие не може да се гради бързо, то се гради малко по малко ", сподели депутатът.

Проблемът с електронните посоки е поради недобросъвестни снабдители на медицински програмен продукт, които не са били подготвени за въвеждането му в уречения период. „ В момента се опитваме да вършим няколко тежки промени в няколко разнообразни области. Проблемът не е единствено в електронизацията, тя е основна, с цел да знаем какво се случва в системата, само че казусът е и кадрови. Тази промяна изсветлява системата и когато някой прави нещо, което е обвързвано с това, че тайно получава повече, в сравнение с би трябвало да получи от тази система, или го получава по нерегламентиран метод, тези случаи ще намалеят до най-малко, когато ние електронизираме системата ", разяснява Александър Симидчиев.

Проблемите с въвеждането на електронното досие са били предстоящи и са естествени, само че те ще бъдат изчистени в процеса на работа. Затова и отлагането на старта й в този момент не би решил тези проблеми, а би ги отсрочил, съобщи заместник-председателят на Комисията по опазване на здравето.

Според Симидчиев влизането на пълномощник в „ Пирогов " и „ Александровска болница " е положително решение, тъй като не всеки шеф на болница е добър икономист. „ Не може единствено икономисти да ръководят опазването на здравето, само че евентуално не може и единствено лекари. Има потребност от хора с сложен метод, с цел да може процесът да бъде планомерен ", разяснява той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР