Скоро ПАВЕЦ Чаира няма да заработи, тъй като щетите по

...
Скоро ПАВЕЦ Чаира няма да заработи, тъй като щетите по
Коментари Харесай

Енергийният министър: Скоро ПАВЕЦ Чаира няма да заработи, щетите са значителни

Скоро ПАВЕЦ " Чаира " няма да проработи, защото вредите по оборудването са обилни и ремонтът изисква доста време. Това съобщи пред публицисти в електроцентралата служебният министър на енергетиката Росен Христов, който през днешния ден бе на място, с цел да разиска с управлението на Националната електрическа компания (НЕК) положението на оборудването и бъдещите стъпки за стартирането му още веднъж в употреба. Единият елемент на централата дефектира при пуск след ремонт при започване на 2022 година

Министърът уточни, че досега са направени разнообразни разбори както от български, по този начин и от интернационалните специалисти, които да открият настоящото положение. Заключенията им демонстрират отмалялост на метала на всички четири хидроагрегата.

След днешния разбор концепцията е да бъде изработен промеждутъчен ремонт на два от елементите, като редом върви и подготовка на огромен ремонт на другите два, посочи министър Христов.

Той добави, че до две седмици специалисти на " Тошиба " ще посетят централата и ще дадат по-конкретни отзиви. " Тошиба " е компанията, която главно е взела участие в построяването на оборудванията на ПАВЕЦ " Чаира ".

По думите на министъра ремонтът би могъл да стартира през идната година и ще продължи две или три години до 2025 година

Цялостният ремонт на четирите елемента се чака да бъде към 100 милиона евро, уточни още Росен Христов. Той означи, че финансирането няма да бъде от държавния бюджет. Ще се употребяват средства на НЕК и външно финансиране, изясни енергийният министър.

Христов разяснява още, че продължава анализът на аргументите за повредата на елемента на централата. По думите косвените загуби от прекъсването на ПАВЕЦ " Чаира " са " милиони на година ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР