Скопие. ВМРО-ДПМНЕ в четвъртък внесе в парламента на Република Северна

...
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ в четвъртък внесе в парламента на Република Северна
Коментари Харесай

„Република“ : Какво съдържа резолюцията на ВМРО-ДПМНЕ за „червените линии“ в преговорите с България

Скопие. ВМРО-ДПМНЕ в четвъртък внесе в Народното събрание на Република Северна Македония резолюцията „ за отбраната на националните и държавни ползи “ на Скопие, осведоми скопското електронно издание „ Република “ . След като поддръжка за документа към този момент оповестиха, че ще дадат от ръководещата СДСМ, само че не и от албанските партии, в този момент всички погледи са ориентирани към ръководителя на Събранието Талат Джафери, който би трябвало да внесе точката в дневния ред.

Агенция „ Фокус “ показва целия текст на резолюцията без редакторска интервенция:

1. Преговорите би трябвало да се водят на равноправна основа, като се съблюдава интернационалното прави, без условия от едната или другата страна и със ценене на достолепието на македонския народ.

2. Да се зачитат безусловно откритията на македонските публични, филантропични и култороложки науки по отношение на автохтонността на македонския народ и неговият исторически, езиков, културен и набожен континюитет.

3. Да се почитат откритията, одобрените обстоятелства, признатите теории и емпиричните проучвания на актуалната международна славистика, филология, историография и интернационалното право, съгласно които:

- Македонският език и неговите диалектически разновидности имат свое пространство и собствен времеви континюитет.

- Македонската еднаквост черпи своята легитимност от многовековни обичаи, предания, традиции, групова памет, нрав, език и артикулирано схващане за етнокултурна уникалност, групов интегритет, почитта към обичайните религиозни институции и от разказа за принадлежността към настрана географско и историческо пространство.

4. Процесът на евроинтеграция на нашата страна би трябвало да продължи в духа на взаимното ценене и почитание на вложените старания от наша страна за осъществяване на критериите.

5. Да се ползват позитивните и общоприети интернационалните конвенции и заявления на Организацията на обединените народи (ООН) за правото на самоопределяне и човешки права и свободи.

6. Да се зачита абсолютно свободно изразената воля на македонския народ, неговата етническа и духовна уникалност.

7. Събранието да задължава и насочва държавното управление, само че и всички съответни органи, отговарящи за външната политика и евроинтеграцията да работят в границите на позициите, одобрени с тази Резолюция.

8. Тази Резолюция да се разгласява в Държавен вестник

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР