Скопие. След съвместното заседание на македонското и българското правителства премиерите

...
Скопие. След съвместното заседание на македонското и българското правителства премиерите
Коментари Харесай

Радио „Свободна Европа“ : Петков и Ковачевски обявиха нов конструктивен тон в историческата комисия

Скопие. След взаимното съвещание на македонското и българското държавни управления министър председателите Димитър Ковачевски и Кирил Петков показаха удовлетворение от работата на работните групи на двете страни, вследствие на което бяха подписани три меморандума. Петков разгласи и нов метод към историческата комисия, отбелязва македонската редакция на Радио „ Свободна Европа “ .

Три подписани меморандума - за селското стопанство, дребните и междинни предприятия и жп линията Скопие-София - са резултатът от взаимно съвещание на македонското и българското държавно управление, извършено в София. Новите министър-председатели на двете страни Димитър Ковачевски и Кирил Петков на тази втора конференция за последните две седмици приказваха повече за стопански въпроси, в сравнение с за казуса сред страните по исторически въпроси.

Смесената комисия по историческите въпроси, чиито съпредседатели от РСМ и България Драги Георгиев и Ангел Димитров също се срещнаха в София, ще има нов режим на интензивна работа, разкри министър председателят Петков.

„ Днес, когато всяка от групите показа резултатите, които би трябвало да реализира, и дилемите, на историческата комисия, ние с Димитър забелязахме още едно равнище на възторг за работа и установяване на нов режим на работа. Фактът, че ще имаме три публични срещи за идващите четири месеца, плюс доста интензивна работа сред тези срещи, дава друг темп на работата, която би трябвало да се свърши. Това, което заключихме през днешния ден, с цел да довършат работата, те би трябвало да приказват, да се видят, да имат общи цели и да имат градивна рамка. Професорите и от двете страни обявиха, че са подготвени да трансфорат този нов метод на работа в конструктивен звук “, сподели Петков и добави, че няма да има смяна в българския експертен екип.

Историческата комисия е основана през 2018 година, а нейното образуване е дефинирано в Договора за другарство, подписан сред двете страни през 2017 година България блокира европейската интеграция на Македония през 2020 година, а предходното държавно управление отпред с Бойко Борисов, по време на което беше открита блокадата, сложи претенции за разрешаване на въпроси от историята сред двете страни. Историците към този момент реализираха съглашение за взаимното честване на пет персони – цар Самуил, Кирил и Методий, Климент и Наум Охридски, като най-спорният въпрос е за Гоце Делчев.

Според Ковачевски и Петков, новият метод се концентрира най-вече върху стопански въпроси. Той бе обявен по време на срещата предходната седмица в Скопие. Ковачевски през днешния ден в София, на въпроса за настояването на България македонските българи да влязат в Конституцията на РСМ, повтори същата позиция, че това е развой, в който има няколко стъпки, в които вземат участие няколко институции.

Запитан какво счита за триумф в договарянията сред двете страни, Ковачевски загатна оповестената авиоколиния Скопие-София, като добави, че „ критерият за триумф е, в случай че идната седмица имаме оператори, които ще обсъдят стопански най-рентабилната самолетна компания, която ще бъде основана и стартират търговски полети от 1 март “.

„ По отношение на политическите въпроси критерият за триумф е, в случай че посредством разискването на всички тези комисии и посредством политически разговор сред държавните управления реализираме съглашение и в обозримо бъдеще имаме първата междуправителствена конференция за Северна Македония с Европейски Съюз “, сподели Ковачевски.

Съгласно съглашението от предходната седмица бяха основани работни групи сред двете страни за икономическо съдействие, съдействие в превоза и връзките, инфраструктура, локално самоуправление и трансгранично съдействие, съдействие в европейската интеграция, зелени политики и положително ръководство и съдействие в региона на културата, образованието и науката. Тези групи се срещнаха тези два дни в София и както беше обявено, идната седмица ще се срещнат още веднъж.

Междувременно македонската държавна делегация, водена от премиера Ковачевски, остава в България и през днешния ден следобяд ще има обособени срещи с българския президент Румен Радев и ръководителя на българския парламент Никола Минчев.

Иначе първото взаимно съвещание на двете държавни управления след подписването на Споразумението за добросъседство се организира през ноември 2017 година в Струмица.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР