Скопие. Само през първото тримесечие на 2021 г. Сърбия и

...
Скопие. Само през първото тримесечие на 2021 г. Сърбия и
Коментари Харесай

„Локално“ : Стокооборотът между Сърбия и РСМ може да достигне 1 милиард евро до края на годината

Скопие. Само през първото тримесечие на 2021 година Сърбия и Северна Македония са реализиртали търговия в размер на 229,6 млн. евро, което демонстрира растеж от 4,9%. Такива данни заяви Михайло Весович, шеф на отдела за стратегически разбори, услуги и интернационализация на Сръбската търговско-промишлена камара в изявление пред скопското електронно издание „ Локално “ .

„ Тази година чакаме комерсиалният ни продан да надвиши психическата граница от един милиард евро “, съобщи Весович.

Благодарение на двустранните съглашения от 2019 година страните демонстрират огромен прогрес в улеснението на търговията и премахването на бариерите, пред които са изправени бизнесмените в своята работа, сподели той.

Весович вижда спомагателни благоприятни условия за по-тясно съдействие сред страните в привличането на македонски и сръбски компании за осъществяване на работа по осъществяването на взаимни инфраструктурни планове: създаване на електропровод сред градовете Ниш и Щип, газопровода Вранье-Куманово, и реконструкцията на железопътната линия Будапеща-Белград-Скопие.

Според представителя на сръбската търговско-промишлена камара осъществяването на плана „ Мини-Шенген “ също ще донесе обилни изгоди за Белград и Скопие, защото ускореното създаване на стопански връзки е в полза на жителите и стопанската система.

Освен това построяването на нова железопътна линия от Белград до границата с Република Северна Македония дава обещание огромни стопански изгоди.

„ Новата железница ще донесе нови вложения, по-безопасен и по-чист превоз, по-ниски разноски и по-добра конкуренция за целия район, “ сподели Весович.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР