Скопие. Президентът на Република Северна Македония не вижда проблем България

...
Скопие. Президентът на Република Северна Македония не вижда проблем България
Коментари Харесай

Стево Пендаровски: Реториката на Кирил Петков е като на Нелсън Мандела в сравнение с правителството на Борисов

Скопие. Президентът на Република Северна Македония не вижда проблем България да уважава Гоце Делчев, без значение дали съществува или не официално решение за взаимно отбелязване на личността на революционера, предава скопската „ ТВ 21 “ . По думите на президента, в условия, когато комисията към момента не е стигнала до взаимна дефиниция, това е акт на благосклонност и от двете страни, който ще помогне за понижаване на напрежението.

„ Не знам официално дали има решение за взаимно отбелязване, тъй като това би трябвало да е една от компетенциите на Историческата комисия. Аз обаче не виждам проблем и няма подобен. Още преди да съществува, ви е добре известно, Историческата комисия, имахме взаимни празнувания на избрани събития, на избрани персонажи. И без решение на Историческата комисия направихме взаимно отбелязване на разнообразни монументи в Република България и в Северна Македония. Така че не виждам проблем. Не виждам проблем някой от нашите съседи да изрази пиетет към един от крайъгълните камъни на нашата държавност. Не, не виждам проблем в това “, сподели Пендаровски на журналистически въпрос по какъв начин вижда македонска и българска делегация да сервират цветя на гроба на Делчев в църквата Св. Спас в Скопие.

По мотив забележките на съпредседателя на македонския екип от Историческата комисия, че Гоце Делчев не би трябвало да бъде празнуван по този метод, което е една от противоречивите тематики в работата на тази комисия, Пендаровски счита, че няма проблем.

„ Няма да пречи. Няма значение за какво в Комисията приказват към година и половина за Гоце Делчев за взаимно допустима дефиниция. Досега никой не съумя да изпрати идеалното решение, което не е необичайно. Нито политиците ще предрешат решението на Историческата комисия, нито това може да се третира като някакъв напън - дано да намерим общо решение или дефиниция допустимо най-скоро. Мисля, че е акт на благосклонност и от двете страни да смекчат малко напрежението, което за жалост през последната година е много високо в тези двустранни връзки по добре известни аргументи, заради българската обсада и аз виждам това единствено в тази посока, не като акт, който ще нажежи атмосферата и ще ни помогне да намерим общо решение, само че ще ни помогне “, съобщи Пендаровски преди откриването на изложбата „ 150 години от рождението на Гоце Делчев (1872-2022) ”, проведена от Държавния списък на Северна Македония, под негова закрила в Музея на македонската битка.

По мотив изявлението на Петков, че има сили, които не желаят развиването на добросъседски връзки сред двете страни, обещано като коментар за визитата на делегация на македонски сдружения от България, президентът Пендаровски счита, че това не утежнява обстановката, като се има поради и „ вътрешния подтекст със съседа “, където, по думите му, риториката на Петков е като на Нелсън Мандела, в случай че се съпостави с няколко някогашни министри от държавното управление на Борисов.

„ Относно изявлението на Петков считам, че той не навлиза в личностни нападки, не минава към обиди. Не може да се съпостави с реториката, в случай че си спомняте по какъв начин до през вчерашния ден беше общоприетоо всекидневие изключително за някои министри от предходното българско държавно управление. Честно казано от това, което чух от Петков през последните седмици, откогато е министър-председател, това е все едно да приказвам с Мандела, в случай че го сравните с казаното от няколко министри от предходното държавно управление на Борисов, в което имахме всекидневно количество обиди към нас като народ и нация. Не мисля, че това утежнява ситуацията. Мисля, че той се придържа към това, което е неговата подготвеност и несъмнено, те имат вътрешнополитически подтекст, както и ние, и би трябвало да видите и че има такава вътрешна конотация във всяко негово изявление. Строго видяно, в контрактуван смисъл държавните управления договарят интернационалните съглашения, държавните управления подписват, държавните управления извършват. Президентите са тук, с цел да оказват помощ за основаването на условия за съглашение “, сподели Пендаровски.

Решението за включване на българите в македонската конституция, акцентира той, ще бъде независимо и без значение решение на македонските институции.

„ Намесата е всяко искане, което идва извън за реда на нашата правна и политическа система. Намесата си е интервенция. Между другото, ние сме присъединили елементи от народите в нашата конституция, започвайки от Рамковото съглашение. Никой тогава не ни е карал извън да слагаме власи, сърби, бошняци, турци. Ние самите взехме решение, че това е добре за по-голяма единодушие в македонското общество. Така че и в този момент, в случай че тук аз и тези, които ще сме на власт по това време, сме в положение да решим дали решим, че е по-добре да включим освен българите, само че и черногорци, хървати и така нататък, да усилваме сплотеността, взаимното съгласие, ние живеем в същата страна те са наши жители, българите в Северна Македония също са наши жители. И те също са моя компетентност. Ако решим, че е добре да ги впишем в Конституцията, ще ги вкараме в Конституцията, само че това ще бъде независимо без значение решение на македонските институции “, безапелационен е Пендаровски.

Уточнявайки коментара си по изказванията на Петков, той акцентира, че срещата с делегацията на ОМО Илинден Пирин не опонира на Договора за добросъседство от 2017 година

„ Аз имам противоположното виждане и в този момент какво вършим. Твърдя, че моята среща, а не наличието на срещата, срещата ми с тази организация, с ОМО Илинден Пирин, въобще не опонира на съглашението от 2017 година и не става дума за сили, които не желаят добросъседство. Сега моето и неговото изказване имат ли идентична тежест? Ето, допускам, че имат. Твърдя, че това не е правилно “, акцентира Пендаровски.

По мотив известията на ВМРО-ДПМНЕ, че ще внесе специфична декларация за Делчев, той счита, че няма потребност от специфична парламентарна декларация и че Декларацията, която всички партии поддържаха в Народното събрание за алените линии на Скопие в договарянията с България е задоволителна и, споделя той, когато приказваш в тази Декларация по алените линии и във връзка с това, което е от решаващо значение за РСМ - идентичността включва Гоце Делчев.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР