Скопие. От освирквания за официалната делегация пред църквата Свети Спас,

...
Скопие. От освирквания за официалната делегация пред църквата Свети Спас,
Коментари Харесай

„Независен“ : След като „ряза вени“ за Александър Македонски, ВМРО-ДПМНЕ сега ще политизира и Гоце Делчев, Мицковски загуби своя аналог Каракачанов

Скопие. От освирквания за формалната делегация пред църквата Свети Спас, до оповестяването на внасяне на декларация в македонския парламент, която ще пази характера, делото и на първо място етническия генезис на Гоце Делчев. Ето по какъв начин ВМРО-ДПМНЕ и водачът Християн Мицкоски считат, че би трябвало да се реши разногласието с България, написа „ Независен “ .

Скопското издание показва, че хората на Мицковски засрамват македонските делегации, провокират позор на тържествени събития, като празнуването на Илинден и пазят със същата контрапродуктивност Гоце Делчев, както са „ рязали вени “ преди за Александър Македонски, който не загатват към този момент.

„ Гоце Делчев за мен е Македония. Със своето дело и битката си за самостоятелна суверенна македонска страна в сърцето на Балканите, той ни задължи да съхраняваме, подхранваме и развиваме за поколенията, с цел да си спомнят великото му дело, и за Македония и македонския народ, чиято неразрушима връзка е този човек “, сподели Мицкоски след поднасяне на цветя на гроба на Делчев, което медиите му нарекоха доста „ мощно слово “.

Попитан дали са поискани отстъпки от него и партията му на срещата с българския министър председател Кирил Петков, Мицкоски сподели, че не става дума за отстъпки, а единствено за искане за включване на част от българския народ в Конституцията, което към този момент беше сподели обществено. Той не сподели, че по неофициална информация се е съгласил на такова нещо, в случай че България не оспорва македонския език и еднаквост.

„ Българите не са ми желали никакви отстъпки. Те загатнаха какво са споделили обществено за смяната на Конституцията и включването на част от българския народ, нищожно малцинство в Македония в Конституцията. Те желаеха това. Но те не са подготвени на взаимност за забележителна част от македонския народ, живеещ в тази част на източната ни съседка. И не са подготвени да отстранен унизителната записка под линия от македонския език, който е кодифициран и обособен и друг от българския ”, сподели Мицкоски.

Според него същността на всички претенции на България, в това число общата история, е опит да се злоупотреби с позицията на член на Европейски Съюз и да ни накара да приемем, че от Средновековието - от Първото българско царство до 1945 година имаме обща история и сме били един народ - българи. Никога няма да приемем това “, акцентира той.

Вчера, в навечерието на взаимното честване на 150-годишнината от рождението на Делчев с делегация от България, Мицкоски съобщи, че ще взе участие в сходно събитие единствено в случай че българският министър председател Кирил Петков се съгласи, „ че Гоце Делчев е македонец и че той се бори за своята македонска самостоятелна страна “.

В опит да сътвори спомагателна страст към този въпрос, вместо да го рационализира, той разгласи още, че през днешния ден в македонския парламент неговата партия ще внесе план на декларация, с която търси поддръжката на всички политически партии, парламентарни и непарламентарни, за „ подсилване на темелите за характера и делото на Гоце Делчев “. Трябваше му единствено известието, че ще изиска поддръжка от българските политически партии за същата декларация, тъй като това е най-сигурният метод в София декларацията да бъде разбрана като провокация.

Декларацията на Мицкоски обаче е ориентирана към вътрешната конюнктура и е очевиден опит за възпрепятстване на договарянията със София, тъй че този въпрос да бъде в допълнение политизиран и още веднъж да се търсят патриоти и предатели в страната, този път към етническите генезис на Гоце Делчев, отбелязва „ Независен “. Изданието отбелязва, че се прави и опит да се вдигне прагът на упованията в РСМ по отношение на бъдещото решение с България, в смисъл, че каквото и да успее македонското държавно управление да реши посредством договаряния, това ще продължи да се преглежда като проваляне в Скопие.

След като Красимир Каракачанов падна от власт в България, Мицкоски наподобява няма на какво да основа патриотичната си изразителност, обвързвана със разногласието, тъй като министър председателят Кирил Петков не дава такова ентусиазъм.

„ Ако не беше нездравословен, този политически ход би бил комичен, тъй като ни слага в обстановка да оспорваме сами причините, с които излизаме в разногласието със София - че би трябвало да се занимаваме с бъдещето, вместо да губим време в тълкувания на предишното и че с историята би трябвало да се занимават историците, а не политиците. Така, вместо да се позоваваме на европейските практики и политики, ние ставаме от ден на ден и повече като български политици, на които се чудихме, че в толкоз доста проблеми, корупция, пандемия и икономическа рецесия, с часове спорят за заявления за Кирил и Методий и българския генезис. на славянската писменост, за която се смееха всички славянски нации “, заключва „ Независен “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР