Скопие. Окончателното решение дали партията на Африм Гаши Алтернатива ще

...
Скопие. Окончателното решение дали партията на Африм Гаши Алтернатива ще
Коментари Харесай

„24 Инфо“ : „Алтернатива“ ще решава за участие в правителството

Скопие. Окончателното решение дали партията на Африм Гаши " Алтернатива " ще бъде част от държавното управление ще бъде взето довечера на съвещание на най-висшия партиен орган - Централния съвет. На съвещанието, планувано за 19 часа локално време (20 часа българско време) в централата на партията в Тетово, както заяви представителят на партията Орхан Муртезани, ще бъде взето дефинитивно решение, а повече информация ще бъде предоставена на конференция след съвещанието, написа скопското електронно издание " 24 Инфо " .

Заседанието на Централния съвет на партията беше предшествано от три срещи на Гаши с министър-председателя и ръководителя на СДСМ в оставка Зоран Заев, на които се обсъждаше присъединяване на Алтернатива в държавното управление и поддръжката на парламентарното болшинство от четиримата им депутати.

След последната среща, извършена в сряда, държавното управление разгласи, че се чака до края на тази седмица да се проведат нужните съвещания в СДСМ и „ Алтернатива “ и да се обезпечи нужната съгласуваност за реализиране на съглашение за вероятно взаимно ръководство.

„ На срещата беше маркиран явен прогрес в хармонизирането на позициите за изменение на наличието на държавната стратегия и бяха обменени хрумвания и отзиви от двете страни за шерване на отговорностите на най-високо равнище в институциите на централното държавно управление. Разговорите не престават, водени от стремежите към европейския дневен ред на страната и нуждата от изпращане на ясни послания до жителите и Европейски Съюз за уговорката за европеизация на Северна Македония, за възстановяване на икономическия стандарт и качеството на живот на жителите, “ се споделя в изказване на държавното управление на РСМ.

Евентуалното взаимно държавно управление, както обявиха, ще бъде ангажирано с провокациите, произлизащи от пандемията и международната енергийна рецесия, с цел да реализира без закъснение на поставените стратегически цели на Република Северна Македония.

На предходната среща сред Заев и Гаши, която се организира при започване на тази седмица, беше контрактувана кардинално програмната част от възможното бъдещо съдействие на „ Алтернатива “ в държавното управление и, както беше обявено тогава, продължиха консултациите по кадровите решения. Заев и Гаши се срещнаха и на 19-ти този месец, когато беше оповестено, че са обсъждали изискванията и ролята на „ Алтернатива “ в новото парламентарно болшинство.

Разговорите за вероятно ново парламентарно болшинство и влизане на „ Алтернатива “ в държавното управление последваха несполучлива самодейност на опозицията в Народното събрание за избор на съмнение на държавното управление и отдръпването на Беса от кабинета. „ Алтернатива “ също беше част от опозиционния блок, който изиска избор на съмнение против държавното управление, само че централното управление на партията предишния петък упълномощи Гаши да стартира диалози с всички политически участници, премиера и възможния нов министър председател, с цел да види каква е тяхната идея за излизане от политическата рецесия.

На съвещание на Централния съвет на СДСМ, което се организира същия ден, беше доказана оставката на Заев от лидерския пост в партията, поради неприятните изборни резултати на локалните избори, само че му беше дадена легитимност да води договарянията за парламентарно болшинство. СДСМ ще избере нов водач на конгрес на 12-ти този месец, като за същия ден е плануван конгрес от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Заев в изказване преди седмица по въпроса дали сега ще се отдръпна от поста министър-председател и ще подаде оставката си в Народното събрание или ще се вслуша в настояването на съдружния си сътрудник ДСИ да приключи мандата си до 2024 година, уточни, че всичко ще зависи от договарянията с „ Алтернатива “ и България.

„ Първо би трябвало да приключат договарянията за парламентарно болшинство с " Алтернатива ". Ако това бъде приключено и обществено оповестено, ще бъде направена оценка със устойчиво и увеличено парламентарно болшинство, по кое време да се отиде в Народното събрание с процедура за избор на държавно управление с „ Алтернатива “ и според от договарянията с България. „ Една от най-важните аргументи да влезе „ Алтернатива “ в държавното управление е обезпечаването на устойчиво държавно управление и устойчиво болшинство поради започването на договарянията с Европейски Съюз “, сподели Заев.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в петък още веднъж изиска провеждането на предварителни парламентарни избори, като разкритикува държавното управление и изиска от него отговорност за обстановката с енергийната рецесия, както и за автобусната злополука в България.

Мицкоски в изказване по време на визитата си в Прилеп сподели, че се съмнява и е смутен, че " напускащият министър председател е подготвен да подпише ново съглашение с България, което ще значи асимилация и пряк удар върху идентичността на македонския народ ". Той повтори, че е неетично СДСМ да насрочи конгрес в същия ден с този на ВМРО-ДПМНЕ, макар че техният беше плануван месеци по-рано.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР